Cat de serioasa este amenintarea Rusiei si ce urmareste Moscova prin cresterea puterii militare?

Luni, 30 Mai 2016, ora 17:35
8369 citiri
Cat de serioasa este amenintarea Rusiei si ce urmareste Moscova prin cresterea puterii militare?
Foto: Kremlin

Moscova sufla in ceafa statelor est-europene, iar vecinii Rusiei se tem de o agresiune viitoare a fostei puteri comuniste in contextul cresterii capacitatii militare in baza unui proiect supravegheat de presedintele Vladimir Putin.

Ultimii doi ani au marcat o manifestare tot mai belicoasa din partea Moscovei fata de tarile din spatiul euroatlantic sau cele care au adoptat politici pro-europene, remarca The Week.

Provocari constante

Rusia si-a dat arama pe fata in martie 2014, cand a recurs la anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. De atunci si pana in prezent, avioanele si navele de razboi ale Rusiei au incercat mai multe manevre provocatoare impotriva aeronavelor si vaselor unor tari membre NATO.

Provocarile Rusiei au culminat luna aceasta cu trimiterea a trei avioane de transport militar care Estonia. Cele trei aeronave au fost interceptate de avioane de lupta apartinand aviatiei britanice, dar au refuzat sa se identifice.

Ministrul Apararii din Marea Britanie a calificat incidentul ca un exemplu clar "de agresiune a Rusiei".

Pe de alta parte, manifestarile agresive ale Rusiei se petrec pe fondul unei ample operatiuni de modernizare si intarire a capacitatilor militare.

Armata lui Putin

Ce-i drept, actualul lider de la Kremlin a mostenit o armata anchilozata, structurata dupa model sovietic, fapt ce a aruncat Rusia pentru mai multi ani in plan secund din punct de vedere al puterilor militare de pe glob.

Ambitia lui Vladimir Putin pare sa fie aceea de a impune Federatia Rusa ca principala contrapondere la blocul militar NATO si sa mentina sfera de influenta traditionala a Moscovei.

In acest scop, miliarde de dolari au fost investiti in ultimii 4 ani in noi focoase nucleare, tancuri si avioane de lupta moderne. Dimensiunea trupelor este in plina expansiune, Moscova anuntand ca vrea 40 de noi brigazi de militare create pana in 2020, pe langa cele 70 existente.

Singura piedica in calea planurilor lui Putin ramane recesiunea care a lovit Rusia ca urmare a prabusirii pretului petrolului si a dependentei economiei locale de aceasta resursa exploatata la maximum de catre Moscova.

Insa, chiar si asa, Rusia a inceput sa isi pozitioneze trupele si tehnica de lupta catre granita de vest. Un bun exemplu il reprezinta Flota Marii Negre, care a fost modernizata constant in ultimii ani pentru a raspunde flancului NATO compus din Romania, Bulgaria si Turcia.

Patrulele impinse pana in apropierea granitelor maritime ale celor trei state membre ale Aliantei l-au facut pe presedintele turc Recep Erdogan sa exclame: "Marea Neagra aproape ca a ajuns un lac rusesc!".

Tactica intimidarii

Ambitiile "tarului de la Kremlin" de a rivaliza direct, din punct de vedere militar, cu SUA sunt desarte, insa.

Chiar si in perioada de restructurare a armatei americane, Pentagonul a beneficiat de un buget de 7 ori mai mare decat cel al Rusiei. Forta Statelor Unite poate fi sesizata si prin raportul portavioanelor detinute de cele doua mari rivale: 19/1.

Chiar si acordul privind atingerea paritatii in privinta focoaselor nucleare active dezavantajeaza Moscova, Washingtonul avand alte rezerve nucleare neactivate inca.

Aceste dezechilibre forteaza Rusia sa recurga la gesturi de intimdare si atitudini provocatoare, pe modelul anexarii neasteptate a Crimeii si a intretinerii unui razboi hibrid in estul Ucrainei, considera analistul militar Daniel Goure.

In opinia sa, Moscova mizeaza mult pe faptul ca NATO "mai degraba ar accepta o mica infrangere, decat sa riste un razboi mare".

Raspunsul NATO

Pentru moment, Alianta Nord-Atlantica se poate baza pe un sistem antiaerian defensiv activ in Romania si un altul care va deveni operational in 2018 in Polonia.

Conceput initial pentru a contracara o agresiune din partea Iranului, in eventualitatea dezvoltarii capacitatilor nucleare ale Teheranului, scutul antiracheta ii face livizi pe oficialii de la Moscova, care argumenteaza ca acesta este clar indreptat impotriva Rusiei, din moment ce Iranul si-a suspendat programul nuclear.

Oficialii NATO au si ei reprosuri de facut Moscovei, dupa ce Kaliningrad, enclava rusa pozitionata intre Polonia si Lituania, a fost intesata cu arme nucleare.

Kaliningrad ar putea ajunge un adevarat mar al discordiei intre Moscova si Occident, rusii recurgand deja la o serie de exercitii militare desfasurate in zona pentru a avertiza asupra pozitiei strategice care ameninta cel putin doua capitale europene.

Kaliningradul ar putea deveni un atu in mana Moscovei pentru a forta NATO sa desfiinteze scutul antiracheta din estul Europei sau macar sa recunoasca anexarea Crimeii.

Reactia NATO a fost de a mobiliza si a trimite in Polonia si tarile Baltice, incepand cu luna iunie, peste 10.000 de soldati, regiunea fiind considerata un punct vulnerabil pe harta spatiului euroatlantic.

Chiar daca un consiliu NATO-Rusia a avut loc in urma cu doua luni, limbajul membrilor Aliantei, si in special al Casei Albe, fata de Rusia s-a modificat radical.

Din discursul presedintelui Obama au disparut termeni precum "parteneriat strategic cu Rusia" si apar tot mai des referiri la mentinerea comunicarii intre cele doua tabere, o retorica tipica perioadei Razboiului Rece.

Epoca tensionata dintre Est si Vest a fost evocata si de premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, care a anuntat ca "lumea a alunecat intr-un nou Razboi Rece".

Un conflict de tip nou

Daca este o arma pe care, totusi, rusii par sa o foloseasca cu o maiestrie iesita din comun, aceasta pare sa fie tactica derularii unui razboi cibernetic complex.

In acest moment, atacurile dirijate de Moscova se anunta mai ingrijoratoare pentru americani decat cele coordonate de gruparile de hackeri mai mult sau mai putin controlati de Beijing.

"Actorii rusi din segmentul cibernetic dezvolta metode prin care pot controla sisteme care dirijeaza infrastructura critica a unei tari", a avertizat seful comunitatii serviciilor de informatii din SUA, James Clapper.

Hackerii Moscovei au reusit sa loveasca pana acum Bursa din Varsovia, ziarul New York Times, un post de televiziune din Franta, Casa Alba si chiar si servere NATO.

In 2014, hackerii rusi au reusit sa preia controlul asupra furnalului unei otelarii automatizate din Germania, provocand o explozie.

In Siria, sistemele de bruiaj folosite in razboiul cibernetic de catre rusi au reusit sa perturbe transmisiile satelitilor militari ai SUA.

"In termeni de tactici combinate ale razboiului cibernetic cu cele ale razboiului clasic, Rusia s-a dovedit cea mai activa putere militara pana in prezent. China nu s-a pretat la asta pana acum", explica analistul american Jeffrey Carr.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#securitate Europa de Est, #armament Rusia, #conflict NATO Rusia , #Presedintele Rusiei