Noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina a declarat ca Washingtonul isi revizuieste activ politica privind trimiterea de arme in Ucraina, pentru a ajuta in lupta impotriva rebelilor sprijiniti de Rusia.
Kurt Volker a declarat pentru BBC ca inarmarea fortelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede ca masura ar fi una provocatoare.
Saptamana trecuta, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor parti sa respecte un armistitiu fragil in estul Ucrainei.
"Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei sa se apere si sa elimine tancuri, de exemplu, ar ajuta" sa impiedice Rusia sa mai ameninte Ucraina, a insistat Volker.
"Nu prezic unde vom merge in acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutata in continuare si in legatura cu care trebuie luata o decizie, dar cred ca argumentul ca ar fi provocator pentru Rusia sau ca ar incuraja Ucraina inseamna sa intelegi gresit situatia", a adaugat el.
Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea in estul Ucrainei va necesita un "dialog strategic" cu Rusia.
Sustinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina sa limiteze conflictul la regiunile din estul tarii si sa isi reconstruiasca economia dupa a doua sa revolutie prodemocratica in decurs de un deceniu.
Desi administratia presedintelui Barack Obama a oferit sustinere diplomatica, financiara si militara neletala, Trump a sugerat in campania electorala ca ar putea relaxa sanctiunile impuse de SUA Rusiei si chiar ca ar putea recunoaste Crimeea.
Pozitia sa s-a schimbat, insa, atunci cand l-a primit la Washington pe presedintele ucrainean Petro Porosenko, in luna iunie.
Citeste si Strans cu usa de Congres, Trump va accepta legea care strica si mai rau relatiile cu MoscovaCasa Alba ii acuza pe democrati de intelegere secreta cu Ucraina
Mai mult, in cursul unei vizite la Varsovia inainte de summitu-l G20, Trump a indemnat Moscova sa isi "inceteze activitatile destabilizatoare din Ucraina".
Conflictul dintre armata ucraineana si separatistii prorusi din apropiere de granita ucrainei cu Rusia a izbucnit in urma cu trei ani, cand proteste de amploare in Ucraina au dus la indepartarea de la putere a presedintelui rus.
Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in 2014, iar Kievul o acuza ca sprijina separatistii prorusi din estul Ucrainei, o acuzatie pe care Kremlinul o neaga. Acordul de la Minsk prevede incetarea focului in estul Ucrainei, retragerea armamentului gre ...citeste mai departe despre "Americanii ar putea trimite arme Ucrainei in lupta impotriva rebelilor sprijiniti de Rusia" pe Ziare.com