Omenirea se inarmeaza: SUA si Europa de Vest sunt principalii vanzatori de arme

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 17:05
3607 citiri
Omenirea se inarmeaza: SUA si Europa de Vest sunt principalii vanzatori de arme
Foto: CC0 Creative Commons

Vanzarile internationale de echipamente si servicii militare ale celor mai mari 100 de producatori de armament au crescut in 2016, dupa cinci ani consecutivi de scadere, arata datele publicate luni de Institutul International de Cercetari asupra Pacii (Sipri, cu sediul la Stockholm).

Potrivit SIPRI, cei mai mari 100 de producatori mondiali de armament au inregistrat in 2016 vanzari totale de 374,8 miliarde de dolari, cu 1,9% mai mari decat in 2015, transmite CNBC.

SIPRI a precizat ca a avut loc o crestere considerabila a vanzarilor producatorilor de armament din SUA precum si o crestere a companiilor americane de servicii militare incluse in top 100 alcatuit de SIPRI.

Din cele 100 de companii globale de armament, 63 au sediul in SUA si Europa Occidentala. Aceste firme au fost responsabile pentru 82% din vanzarile globale de armament in 2016.

"Cu o valoare combinata de 217,2 miliarde de dolari, vanzarile de armament ale companiilor americane incluse in SIPRI Top 100 au crescut cu 4% in 2016", subliniaza Institutul International de Cercetari asupra Pacii, care precizeaza ca aceasta crestere se datoreaza atat cresterii operatiunilor militare externe ale SUA cat si achizitionarii de sisteme complexe de armament de catre alte tari.

Potrivit SIPRI, Lockheed Martin si-a pastrat pozitia de cel mai mare producator mondial de armament, cu vanzari de 40,8 miliarde de dolari in 2016, in crestere cu peste 10% comparativ cu 2015. Urmeaza rivalul american Boeing, cu vanzari de 29,5 miliarde de dolari, in timp ce un alt grup american, Raytheon, a trecut in fata producatorului britanic BAE Systems ocupand locul al treilea cu vanzari de 22,9 miliarde de dolari.

Primii 10 producatori mondiali de armament, toti cu sediul in SUA sau Vestul Europei, au fost responsabili pentru jumatate din vanzarile globale in 2016.

Vanzarile firmelor cu sediul in Vestul Europei au ramas stabile la 91,6 miliarde de dolari.

Firmele rusesti au fost responsabile pentru 7,1% din vanzarile totale. Cel mai important vanzator de armament din Rusia a fost United Aircraft Corporation, cu 5,2 miliarde de dolari, care ocupa locul 13 in clasamentul global, in crestere cu patru pozitii comparativ cu 2015.

In total, cele 10 firme rusesti incluse in SIPRI Top 100 au realizat vanzari combinate de 26,6 miliarde de dolari, in crestere cu 3,8% comparativ cu 2015.

Pe langa producatorii traditionali de armament, Institutul International de Cercetari asupra Pacii sustin ca au aparut si "producatori emergenti" printre care se numara companiile din Brazilia, India, Turcia si Coreea de Sud, acestia din urma fiind castigatori la aceasta categorie in conditiile in care vanzarile lor au crescut cu 20,6%, pana la 8,4 miliarde de dolari ca urmare a tensiunilor din peninsula Coreeana.

In schimb, vanzarile combinate ale producatorilor de armament din Australia, Israel, Japonia, Polonia, Singapore si Ucraina au scazut cu 1,2% in 2016, in principal ca urmare al unui declin de 6,4% al vanzarilor companiilor japoneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari armament , #Stiri International