Producatorii de arme din Rusia au iesit pe profit. Cel mai bine se vand rachetele

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:52
3516 citiri
Producatorii de arme din Rusia au iesit pe profit. Cel mai bine se vand rachetele
Foto: Kremlin

In ciuda presiunilor economice exercitate de Occident, o ramura industriala din Rusia nu pare sa simta greutatile crizei economice care afecteaza tara.

Majoritatea companiilor din industria de Aparare din Rusia, prezente in Top 100 Defense News, au raportat cifre in crestere la profitul inregistrat in ultimul an.

Recordul il detine Tactical Missile, o corporatie specializata in construirea rachetelor anti-aeriene, care se lauda cu un profit de 2,8 miliarde de dolari, cu 48,6% mai mare decat cel obtinut in 2013, informeaza portalul Defense News.

Afaceri pe plus

Concernul Almaz-Antey vine pe locul secund in privinta cresterii veniturilor obtinute din comertul cu armament. Directorii firmei au anuntat un profit total de 9,8 miliarde de dolari, cu 838 de milioane mai mult decat cel obtinut in anul anterior.

Corporatia United Aircraft, producatorul avioanelor MiG, Suhoi si Irkut a raportat o crestere de 7% in profitul de 6,2 miliarde de dolari, in timp ce Russian Helicopters, alta firma specializata in producerea aparatelor de zbor are un venit de 3,96 de miliarde dolari, cu 16% mai mult decat in 2013.

United Engine, specializata in constructia de motoare pentru piesele de armament greu ale armatei ruse a inregistrat in 2014 o crestere a profitului de 25%, in conturi intrand suma de 3,3 miliarde de dolari.

Uralvagonzavod, producatorul de tancuri din Rusia are un profit total de 1,54 de miliarde, cu 1% mai mult decat in 2013, iar compania de cipuri electronice RTI a crescut cifra de afaceri cu 15 procente, raportand un venit de 947 milioane de dolari.

Singurii care au dorit sa pastreze misterul asupra rezultatelor financiare din 2014 au fost reprezentantii United Shipbuilding, corporatia responsabila de preluarea comenzilor de echipament militar naval.

Banii lui Putin

Veniturile impresionante realizate de producatorii din industria de Aparare a Rusiei se datoreaza in special planului de modernizare a armatei stabilit de Putin pe un deceniu intreg.

Bugetul programului multianual ar urma sa atinga 350 de miliarde de dolari pana in 2023.

O prima crestere substantiala a bugetului Apararii s-a inregistrat anul trecut, cand suma alocata pentru echipamentele de lupta ale armatei a crescut cu 25%, atingand valoarea de 33,2 miliarde, dupa cum a anuntat premierul Dimitri Medvedev.

Pe de alta parte, exporturile de armament din Rusia nu au facut obiectul sanctiunilor economice impuse de Occident in urma amestecului Moscovei in criza din Ucraina, majoritatea clientilor fiind guverne din zona asiatica, Orientul Mijlociu sau America Latina.

Firmele din industria Apararii au exportat in 2014 tehnica militara in valoare de 13,2 miliarde catre China, India, Algeria si Venezuela, acesta fiind al 10 an consecutiv de crestere a nivelului exporturilor de armament din Rusia.

Bat pasul pe loc

In schimb, sanctiunile economice si criza de pe piata petrolului au determinat o depreciere masiva a rublei si cresterea nivelului inflatiei pana aproape de 17%, situatie care ii da batai de cap ministrului Apararii, Serghei Soigu.

"Este o problema mai mare pentru cei din minister decat este pentru reprezentantii producatorilor de armament.

Echipamentul a devenit mai scump, iar programul de modernizare a armatei trebuie ajustat la jumatatea din valoarea gandita initial de Putin", explica Ruslan Pukhov, seful Centrului de Analiz, Strategii si Tehnologii din Moscova.

Daca in cazul pietelor de desfacere pentru echipamentul militar, rusii nu au intampinat mari obstacole nu acelasi lucru se poate spune si despre aprovizionarea lor cu resurse financiare si tehnologii de ultima ora.

Accesul bancilor rusesti la creditele ieftine din zona europeana a fost taiat brusc, iar componentele electronice ale sistemelor de ghidaj folosite in industria militara fac obiectul embargoului impus de Bruxelles si Washington, mai arata Pukhov.

Ce-i drept, oficialii de la Moscova au initiat un program de substituire a acestor piese cu unele realizate de companii locale, dar primele rezultate sunt asteptate abia peste doi sau trei ani.

De asemenea, nu orice tehnologie occidentala poate fi inlocuita, dupa cum au descoperit si inginerii rusi din cadrul industriei de Aparare.

La mana Ucrainei

Productia de echipament militar greu si industria conexa sunt arii in care producatorii de armament din Rusia inainteaza cu greutate.

O parte din cunostintele aculumate de specialistii din epoca sovietica s-au pierdut, iar alte tehnologii au ramas in patrimoniul fabricilor din fostele tari sovietice.

O ironie a sortii face ca producatorii de nave de razboi sa bata pasul pe loc in crearea unor noi vase si submarine destinate flotei militare tocmai din cauza Ucrainei.

"Impactul sanctiunilor economice asupra acestei ramuri din industria constructoare de nave este semnificativ. Turbinele pe gaz pentru fregatele construite in Rusia erau importate din Ucraina", dezvaluie Dimitry Gorenburg, un expert militar rus stabilit in SUA.

Ori cum Kievul a impus embargoul pentru comertul cu tehnica militara cu Rusia imediat dupa anexarea Crimeei este clar de ce United Shipbuilding nu a dorit sa raporteze rezultatele financiare din 2014.

Constructia a opt fregate din clasele Amiral Gorshkov si Amiral Grigorovici a fost suspendata dupa ce Ucraina a introdus sanctiunile economice pentru Rusia in comertul cu tehnica militara.

"Chiar daca vor gasi noi surse de aprovizionare va dura destul de mult sa adapteze noile motoare pentru acest tip de vase. In alte sectoare este posibil ca unele componente sa nu fie identice cu cele produse in Vestul Europei", a mai spus Gorenburg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie aparare Rusia, #buget Aparare Rusia, #exporturi armament Rusia, #criza tehnologica Rusia , #Rusia