Rusia a pus cruce gazoductului South Stream, ceea ce reprezinta o victorie diplomatica pentru Uniunea Europeana (UE), insa renuntarea la acest proiect da dureri de cap tarilor de pe Batranul Continent, relateaza Reuters.
Motivul? Bruxelles-ul trebuie sa gaseasca acum o alternativa pentru a alimenta zona Balcanilor cu aceasta resursa.
"Desi a devenit un instrument toxic din punct de vedere politic in contextul crizei din Ucraina, gazoductul avea sens pentru tari precum Serbia, Bulgaria sau Ungaria, deoarece oferea o sursa de aprovizionare care nu tranzita Ucraina, deci existau mai putine sanse ca alimentarea sa fie intrerupta", arata agentia Reuters, citata de NewsWeek.
Desi au existat si alte idei prin care zona de sud-est a Europei putea fi alimentata cu gaze naturale, niciuna nu era intr-un stadiu atat de avansat ca South Stream, potrivit sursei citate.
"Ar fi fost mai bine daca aveam South Stream? Cu siguranta. Noi platim pretul unui conflict intre super-puteri", a ...citeste mai departe despre "Rusia a pus cruce South Stream sau joaca la cacealma? Situatia dificila in care e pusa UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 06:40
Eustream, compania care opereaza reteaua de gazoducte din Slovacia, a propus o alternativa la proiectul South Stream (foto), care a fost anulat de Rusia. Noua ruta ar urma sa treaca si prin Romania.
Ideea ar consta in interconectarea retelei existente de conducte dintre Slovacia, Romania si Ucraina printr-un gazoduct nou de 570 de km.
Acesta ar urma sa aduca resursa naturala din vestul Europei in Balcani, arata agentia TASR, citata de Slovak Spectator.
"Este cea mai buna solutie din punct de vedere strategic si economic", a transmis Tomas Marecek, seful Consiliului Director al Eustream, intr-un interviu acordat Reuters.
Costurile proiectului ar urma sa ajunga la 750 de milioane de euro, potrivit primelor estimari, o suma de 20 de ori mai mica decat cele anuntate pentru South Stream, avand in vedere ca nu trebuie sa fie construit pe sub mare, ca in cazul proiectului rusesc.
El va porni din localitatea Velke Kapusany din estul Slovaciei, apoi se va lega de conducta Soyuz ...citeste mai departe despre "South Stream a fost ingropat de Gazprom: Alternativa, o conducta care ar trece prin Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:54
Planurile Rusiei de a exporta gaz in regiunea Asia-Pacific au readus in centrul atentiei problema gazoductelor si dependenta excesiva a europenilor de gazele rusesti. Zona Europei Centrale si de Sud-Est intampina dificultati din cauza absentei gazoductelor care sa diversifice aprovizionarea cu gaze, iar statul roman nu face exceptie de la aceste probleme.
Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific. In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok.
Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia-Pacific
Europa este dependenta de gazele naturale rusesti si nu poate rezolva acest impediment decat printr-o ruta alternativa de aprovizionare cu gaze, independent de Gazprom. Aceasta este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume si aprovizioneaza 30 de tari cu gaze naturale.
Profitul Gazprom a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Productia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile catre Europa au avansat in 2012 cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi.
South Stream, conducta detinuta in proportie de 50% de Gazprom si "concurentul"... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:24
Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, a declarat miercuri directorul pentru exporturi al grupului rus, Alexandr Medvedev.
Autoritatile de la Moscova si Kiev negociaza, pe langa pretul gazelor, crearea unei companii mixte care sa opereze sistemul ucrainean de transport al gazelor, ruta majora de tranzit al livrarilor rusesti catre Europa, transmite RIA Novosti.
"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.
Circa 80% dintre gazele pe care Rusia le furnizeza UE trec prin Ucraina
Rusia intentioneaza sa lanseze South Stream, care va transporta gaze rusesti pe sub Marea Neagra catre Europa, in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an spre Europa Centrala si de Est, diversificand rutele rusesti.
Circa 80% din gazele rusesti furnizate Uniunii Europene tranziteaza Ucraina, iar disputele frecvente cu Rusia referitoare la pretul gazelor au determinat autoritatile de la Kiev sa opreasca uneori livrarile.
Medvedev a mai spus ca traseul South Stream ar putea fi deviat catre nordul Italiei, in loc de Austria, care sustine activ proiectul concurent Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana.
Publicatia de afaceri Kommersant a relatat la jumatatea acestei luni ca Gazprom ar... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:00
Compania rusa Gazprom a admis pentru prima data ca soarta proiectului South Stream, ale carui costuri sunt estimate la circa 30 de miliarde de dolari, depinde de Ucraina.
Intr-un articol intitulat "Conducta nenecesara", cotidianul rus Vedomosti scrie ca, in cazul in care Kievul si Moscova reusesc sa ajunga la un acord privind folosirea in comun a retelei ucrainene de gaz, prin care tranziteaza doua treimi din exporturile Gazprom catre Europa, compania ar putea renunta la proiectul South Stream.
Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat pentru Interfax ca South Stream a fost intotdeauna legat de Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativa la reteaua ucraineana, insa cele doua tari discuta in prezent infiintarea unei companii comune pentru transportul gazului, folosind infrastructura ucraineana.
Ultima runda de discutii urmeaza sa aiba loc in 15 ianuarie, iar daca se va ajunge la un acord, Moscova va avea trei optiuni - reducerea capacitatii South Stream, amanarea constructiei sau anularea proiectului, a declarat o sursa apropiata Gazprom.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Anul trecut, Gazprom si Transgaz au ajuns la concluzia ca este fezabila... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:36
Traian Basescu i-a declarat senatorului american Richard Luger ca arma energetica a Rusiei este mult mai eficienta, dar ca tara noastra nu crede in proiectul South Stream si cere accelerarea Nabucco, confrom Mediafax.Comentand consecintele conflictului din Georgia asupra politicii energetice, Basescu a notat ca Rusia s-ar putea sa nu fie nevoita sa recurga la mijloace militare pentru a impune solutii pe placul ei, confrom Wikileaks.
Controlarea resurselor energetice este un instrument nou de influenta, si mai eficient decat Armata Rosie, a spus presedintele.
Fiind de acord ca Rusia vrea sa distruga "proiectul european Nabucco", Basescu a spus ca proiectul ramane viabil, dar cea mai mare provocare pentru el este lipsa de determinare la nivel european.
Georgia nu a schimbat nimic cu privire la Nabucco, poate numai in mintile altor state europene, cum s-a intamplat cand unii din Europa au folosit dificultatea negocierilor cu Turcia ca o scuza pentru inactiunea in Nabucco.
Insa Basescu a spus ca personal implica liderii turci si este de parere ca o rezolvare diplomatica poate fi obtinuta. Dupa conflictul din Georgia, si cu Turcia ferm la masa negocierilor, acum a venit vremea pentru incheierea Acordului interguvernamental pentru Nabucco, a declarat Basescui. Romania nu crede in proiectul rus South Stream, iar liderii de la Marea Caspica i-au spus lui Basescu ca vor cu disperare rute alternative pentru resursele lor energetice catre Europa, care sa nu se bazeze pe Rusia.
Lugar... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 18:40
Rusia studiaza posibilitatile de scadere a costurilor proiectului South Stream sau inlocuirea sa cu un proiect pentru furnizarea de gaz natural lichefiat catre Europa, a declarat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Kommersant, preluat de NewsIn.South Stream ar urma sa transporte gaz rus catre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei, ce ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri si sa devina operationala in 2015, este de 63 de miliarde de metri cubi anual."Gazprom si guvernul studiaza in prezent diferite optiuni care ar permite minimizarea cheltuielilor pentru implementarea proiectului South Stream", a declarat Secin, dupa discutiile dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova."O optiune privind construirea unei fabrici de gaz natural lichefiat la Marea Neagra ar putea fi adaugata sau ar putea deveni o alternativa la conducta", a adaugat el, precizand ca fabrica ar putea fi construita in nordul Rusiei, in apropiere de zacamintele de gaz din peninsula Yamal.Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi sectorul terestru al gazoductului, dar este nevoie in continuare de aprobarea Turciei pentru a construi sectorul submarin.Autoritatile turce ar fi trebuit sa aprobe constructia pana in 31 octombrie 2010.Secin a spus miercuri ca Rusia nu intelege de ce Turcia este reticenta sa aprobe proiectul, adaugand ca... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 12:18
Memorandumul de intelegere intre Gazprom si Romania privind posibila cooperare in proiectul South Stream a slabit considerabil pozitia Bulgariei in negocierile referitoare la participarea statului bulgar la constructia gazoductului, potrivit publicatiei ruse Lenta.ru, citata de Novinite. Gazprom a anuntat miercuri ca Romania ar putea semna in primul trimestru al anului urmator un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea in proiectul South Stream, daca rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive.
Publicatia a notat ca acesta a fost motivul pentru care Bulgaria a adoptat o pozitie mult mai activa si a incheiat vineri acorduri importante cu partea rusa, in timpul vizitei sefului Gazprom, Alexei Miller.
Ruta prin Romania a South Stream reprezinta o alternativa la traseul propus initial prin Bulgaria, iar vizita lui Miller la Bucuresti a imbunatatit considerabil pozitia Gazprom in fata autoritatilor de la Sofia, care au evitat intr-o anumita masura un angajament ferm pentru proiect.
Articolul, intitulat sugestiv "Bulgaria impinsa in South Stream prin Romania", citeaza experti care considera ca Rusia s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.
Ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traicho Traikov, a respins in repetate randuri aceasta varianta, inclusiv dupa intalnirea de vineri cu Miller.
Seful Gazprom si guvernul bulgar au convenit sa infiinteze o compania mixta, pentru constructia sectiunii din Bulgaria a South Stream.... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 01:14
Tarile vecine cu Albania sunt dispuse sa construiasca un tronson al gazoductului South Stream spre portul albanez Vlore, a anuntat premierul Sali Berisha, relateaza RIA Novosti, preluat de NewsIn. South Stream este un proiect comun intre rusul Gazprom si italianul ENI, in valoare de 10 miliarde de dolari si care vizeaza asigurarea livrarilor de gaz rusesc pentru Europa, ocolind Ucraina.
Tronsonul maritim al gazoductului urmeaza sa treaca prin Marea Neagra.
Punerea in practica a partii tereste a proiectului a necesitat semnarea unor acorduri interguvernamentale intre Rusia si Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Croatia si Austria.
Intre timp, UE incearca sa implementeze gazoductul alternativ Nabucco, menit sa reduca dependenta Europei fata de gazul rusesc.
Nabucco nu urmeaza sa atinga Albania si nici vecinii sai cei mai apropiati, adica Serbia, Muntenegru, Macedonia si Grecia.
Gazoductele principale din Europa au in general tendinta de a ocoli Albania, in pofida faptului ca aceasta este situata intre Europa de Est si de Vest.
De abia in 2012 Albania va incepe sa fie aprovizionata cu gaz prin gazoductul TAP (Trans Adriatic Pipeline), ce va trece din Grecia prin Albania si prin Marea Adriatica spre sudul Italiei.
Albania nu este un actor important in proiectul South Stream din punct de vedere al consumului de gaz, explica un expert.
Ea "nu are nevoie sa importe gaz decat pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a economiei sale", a precizat el.
In calitate de tara de... mai mult
Luni, 30 August 2010, ora 13:05