Anul 2010 va fi crucial pentru proiectul Nabucco

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 14:00
1587 citiri
Anul 2010 va fi crucial pentru proiectul Nabucco

Proiectul de gazoduct Nabucco, pentru reducerea dependentei europenilor de gazul rusesc, abordeaza un an 2010 crucial pentru asigurarea finantarii sale, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Acest gazoduct trebuie sa lege zacamintele din Asia Centrala de Europa, prin Turcia si sud-estul Europei, ocolind Rusia. Discutiile vizeaza strangerea a 7,9 miliarde de euro pentru construirea gazoductului de aproape 3.000 de kilometri intre frontiera estica a Turciei si Austria, dar nu s-a semnat inca niciun contract, a reamintit purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal, intr-un interviu pentru AFP.

Promotorii sai, sustinuti de UE, vor sa ofere incepand din 2014 o alternativa pentru consumatorii europeni, victime ale intreruperii livrarilor de gaz din cauza unor diferende financiare intre Rusia si Ucraina, tara de tranzit de neocolit deocamdata.

Au fost instituite contacte cu Banca europeana de investitii, Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare, o agentie a FMI, pecum si un investitor japonez atras de perspectivele de exportare de otel pentru proiect, a declarat Dolezal.

"Obiectivul nostru este sa avem la sfarsitul lui 2010 contracte cu investitori si deciziile de investitii din partea membrilor consortiului" ce regrupeaza deocamdata grupul german RWE si austriac OMV, precum si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania), a adaugat el.

Pentru a convinge, Nabucco - jumatate din capacitatile sale vor fi rezervate proprietarilor - trebuie sa puna pe masa comenzi formulate de importatori de gaz, pentru a spera sa atraga investitii.

Consortiul se bazeaza pe rezervele promitatoare din subsolul Asiei Centrale, Marea Caspica si Irak, exploatate partial de unii dintre membrii sai.

"Se spera la 8-10 miliarde din Azerbaidjan, ar fi suficient pentru prima faza", a spus el.

Cu o incepere a construirii prevazuta pentru sfarsitul lui 2011, gazoductul va lega mai intai Viena de Ankara, apoi va fi extins pana in 2016 si capacitatea sa va ajunge treptat la 31 miliarde de metri cubi.

Printre alti potentiali parteneri ar figura Egipt si Rusia.

"Nu este principala noastra prioritate, dar, daca exista un interes, suntem deschisi. Nu suntem un proiect antirus", a declarat purtatorul de cuvant.

Turkmenistanul, al doilea producator mondial, care dispune de rezerve uriase, asteapta incheierea capitolului financiar pentru a se pronunta, iar, pana atunci, a semnat contracte importante cu China, Rusia si Iran.

"Tarile de la Marea Caspica sunt interesate de un acces direct la clientii europeni. Sunt tari cu moneda puternica si unde cererea este in crestere. Potrivit cercetarilor noastre, importatorii ar fi dispusi sa cumpere dublu fata de ce am putea transporta", a spus purtatorul de cuvant.

Atractia mai mare pentru gaz este perceputa si de concurentul Gazprom, care are proiectul South Stream, cu italianul ENI.

El a anuntat ca va creste livrarile de la 140 la 171 de miliarde de metri cubi in 2012.

In plus, South Stream a reusit sa atraga favorurile a doua tari din Nabucco: Ungaria si Bulgaria. Moscova spera sa convinga si Turcia si Austria. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructie, #gaze, #gazoduct, #nabucco , #stiri Transgaz