Gazprom a invitat oficial Romania in South Stream

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 12:09
1831 citiri
Gazprom a invitat oficial Romania in South Stream

Gazprom a invitat oficial Romania in proiectul gazoductului South Stream si a propus autoritatilor romane sa colaboreze cu Romgaz Medias in domeniul explorarii si dezvoltarii de zacaminte de gaze in afara tarii, inclusiv in Federatia Rusa, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Vicepresedintele Gazprom Alexandr Medvedev mi-a inmanat invitatia sa participam la South Stream, pe care au dat-o si Transgaz. Vom analiza cu interes aceasta initiativa. Romania va analiza cu interes orice initiativa care contribuie la securitatea energetica a Rominiei si a UE. Suntem preocupati de initiativele care pot avea un impact pozitiv in plan regional.

Am pus la dispozitia Gazprom toate datele solicititate, astfel incat partea rusa sa-si poata finaliza studiile", a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, intr-o conferinta de presa, citat de Mediafax.

Gazoductul South Stream este dezvoltat de Gazprom impreuna cu compania italiana Eni si este considerat un concurent al Nabucco, sustinut de UE ca alternativa la livrarile de gaze rusesti.

"Legat de South Stream, partea rusa a manifestat disponibilitatea de a discuta, stiind ca Nabucco este prioritatea noastra. Ne-au asigurat ca South Stream nu este sub nicio forma concurent al Nabucco, ci complementar. In luna martie va veni o delegatie de tehnicieni ai Gazprom la Bucuresti, sa definitivam discutiile. Asta creeaza premisele unei colaborari de lunga durata", a continuat ministrul.

De asemenea, Gazprom este interesat sa colaboreze cu Romgaz in zona explorarii de zacaminte de gaze in afara tarii, inclusiv in Rusia.

"Unul dintre subiectele discutate a fost colaborarea Gazprom cu Romgaz in explorarea de zacaminte de gaze in afara granitelor Romaniei, raspunsul fiind pozitiv", a spus ministrul Economiei.

De asemenea, delegatia Gazprom, care a avut marti, la Bucuresti o intalnire cu Videanu, a abordat si problemele privind importul direct de gaze rusesti, precum si constructia unor depozite de gaze pe teritoriul Romaniei.

"La solicitarea de a importa direct gaze din Rusia, au fost disponibili sa incepem negocierile, dupa ce expira acordurile cu Imex Oil si WIEE, in 2012, sa avem o relatie directa, atat ca pret, cat si ca volume", a adaugat sursa citata.

Un alt subiect al discutiilor a fost colaborarea celor doua companii in constructia de depozite subterane de imnagazinare a gazelor in Romania, cu o potentiala capacitate totala de 2-6 miliarde metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazprom, #south, #stream, #videanu , #stiri Gazprom