Actionarii Nabucco au inceput negocierile cu BEI si BERD

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 14:06
1154 citiri
Actionarii Nabucco au inceput negocierile cu BEI si BERD

Actionarii Nabucco au demarat negocieri cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru imprumuturi de un mld euro de la BEI si respectiv 0,45 mld euro de la BERD, a declarat joi Vlad Pavlovschi, director in cadrul Transgaz, citat de NewsIn.

"De asemenea, de la agentii de creditare a exporturilor, actionarii proiectului Nabucco vor sa imprumute alte trei miliarde euro, iar alte 1,06 miliarde euro, de la banci comerciale", a precizat Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in cadrul transportatorului national de gaze, Transgaz.

Acesta a mentionat totodata ca, in perioada 2011-2014, investitia Nabucco se ridica la 8,053 miliarde euro.

"Nabucco va crea preturi competitive ale gazelor importate in Romania si va genera investitii in sectorul gazelor de peste un miliard euro.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014.

Sspecialistii sunt de parere ca banii necesari dezvoltarii proiectului vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. 

#actionari, #bei, #berd, #euro, #imprumuturi, #nabucco , #stiri Transgaz