Transgaz: Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 17:45
1410 citiri
Transgaz: Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia

Reprezentantii transportatorului romanesc de gaze, Transgaz, spun ca gazoductul Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia, prin conducta Blue Stream, dar ca pana acum nu au purtat discutii cu reprezentantii Gazprom, precizeaza NewsIn.

"Nabucco ar putea fi alimentat, intr-adevar, cu gaz din Rusia. Nu exista obstacol fizic si nicio bariera in acest sens. Tehnic vorbind, acest lucru s-ar putea face prin conducta Blue Stream. Inca nu avem discutii cu cei de la Gazprom", a declarat Vlad Pavlovschi, directorul departamentului de inginerie si cercetare in Transgaz, in cadrul unui summit economic.

Acesta a explicat ca acest lucru s-ar putea intampla cand va avea loc perioada de "open season" si se vor licita capacitatile pentru gazoduct, unde poate participa oricine.

"Romania, si daca ar avea ceva impotriva, oricum nu s-ar putea opune", a mentionat reprezentantul Transgaz.

Vlad Pavlovschi a mai spus ca, in 2010, contributia Transgaz la proiectul Nabucco se ridica la 12,5 milioane euro, iar in 2011, investitia partii romane este de 60 milioane euro. Romania participa in total cu 360 milioane euro la constructia gazoductului Nabucco.

De asemenea, Vlad Pavlovschi a adaugat faptul ca membrii consortiului Nabucco poarta discutii informale in interior pentru includerea GDF SUEZ in actionariat.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct
care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 8 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transgaz, #nabucco, #gaze , #stiri Transgaz