Nabucco, amenintat de "Gazoductul Islamic"

Marti, 26 Iulie 2011, ora 22:13
1694 citiri
Nabucco, amenintat de "Gazoductul Islamic"

Iranul, Irakul si Siria au semnat un memorandum privind constructia unui gazoduct care urmeaza sa transporte gaz pana in Europa, pe sub Marea Mediterana. Proiectul va rivaliza cu Nabucco, potrivit presei ruse, informeaza NewsIn.

Potrivit Voice of Russia, noul gazoduct - caruia i s-a dat numele de "Gazoductul Islamic"- va trece prin Irak, Siria, Liban si va ajunge in Europa pe sub Marea Mediterana, avand ca sursa de baza campul gazifer South Pars din Iran.

Teheranul a sugerat ca acest proiect il considera o alternativa la Nabucco, scrie publicatia rusa.

Dupa semnarea memorandumului privind traseul Gazoductului Islamic, seful companiei iraniene de gaz NIGG, Jawad Oji, ar fi declarat ca rezervele de la South Pars se ridica la 16.000 de milioane de metri cubi de gaz, facand din acest camp o sursa sigura pentru livrari si creand conditiile realizarii proiectului, spre deosebire de cazul Nabucco.

Oficialul iranian a mai spus ca Turcia va fi un partener pentru Iran, Siria si Irak in acest proiect, iar in aceasta privinta deja a fost elaborat un acord scris. UE doreste ca Nabucco sa porneasca din Turkmenistan, sa treaca prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

La un moment dat, UE lua in calcul si o eventuala sursa iraniana de alimentare a conductei cu gaz, insa anul trecut UE a renuntat la implicarea Iranului in proiect, ca o sanctiune pentru programul nuclear al Teheranului.

Ca urmare, Iranul a decis sa ia parte la un nou proiect. In acelasi timp, o conducta de gaz din Iran catre Europa implica un mare risc, scrie The Voice of Russia, citandu-l pe Konstantin Simonov, directorul Fundatiei Nationale pentru Siguranta Energetica.

"Toata lumea este constienta de riscurile politice asociate cu Iranul. Se stie ca UE a introdus sanctiuni aspre, deci nu are rost sa planifici la modul serios o conducta pornind din Iran.

Mai mult, constructia nu va incepe niciodata, pentru ca Iranul si Siria nu au bani si resurse financiare externe disponibile", a aratat specialistul rus.

Costul estimat al acestui proiect este de 10 miliarde de dolari. In acelasi timp, daca ar fi realizat vreodata proiectul, Europa ar putea primi pana la 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, ceea ce reprezinta cu 30% mai mult decat UE se asteapta sa aiba prin Nabucco.

Expertii nu exclud posibilitatea ca pe viitor acestui proiect islamic sa i se alature si Qatarul. Prin urmare, daca factorii politici ar fi ignorati, proiectul ar putea fi considerat promitator, scrie The Voice of Russia.

Conducta ar urma sa fie operationala pana in 2016, iar Iranul se asteapta ca acordul final sa fie semnat pana la sfarsitul acestui an. Si capitalul privat este incurajat sa ia parte la proiect.

Unii experti vad in Gazoductul Islamic un rival al South Stream, conducta pe care Rusia intentioneaza sa o construiasca pe sub Marea Neagra pana in Europa, admite in final The Voice of Russia.

Proiectul Gazoductului Islamic este fezabil teoretic, dar e dificil de pus in practica.

Conducta ar urma sa treaca prin cateva tari si cu cat mai mare va fi numarul participantilor, cu atat mai putin realist este planul - o schimbare in situatia politica a oricareia dintre tari ar putea periclita tot proiectul. Aceste tari sunt Irak, Siria si, posibil, Liban.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct, #gaze, #nabucco, #gazoduct islamic, #pret gaze , #Iran