Comisia Europeana a declansat o procedura de trimitere in justitie impotriva Austriei pentru regulile sale de ajustare a alocatiei pentru copiii lucratorilor straini in functie de nivelul de trai din tara unde traieste copilul.
Aceasta politica este discriminatorie "caci inseamna ca unii lucratori mobili ai UE din Austria care contribuie pe deplin la economia austriaca, ca mana de lucru si sistem de securitate sociala primesc beneficii mai mici", au declarat joi responsabili UE, informeaza DPA.
Potrivit acestor reguli, beneficiile pentru familii sunt calculate conform unui indice al nivelurilor nationale de putere de cumparare, ceea ce inseamna ca lucratorii ale caror familii traiesc in tari vecine din UE, precum Ungaria si Slovacia, primesc mai putini bani decat omologii lor din Austria.
Comisia s-a adresat Austriei in acest sens la scurt timp dupa introducerea acestor politici in ianuarie 2019 pentru a-si exprima ingrijorarea. Dar raspunsul Vienei nu a convins executivul european, responsabil de monitorizarea respectarii de catre statele membre a legislatiei UE.
Aceasta politica contravine regulilor blocului comunitar in materie de coordonare a securitatii sociale si de libera circulatie, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Austria este de acum deferita Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), instanta suprema a blocului comunitar care poate ordona tarii sa-si modifice regulile, sub amenintarea ultima de aplicare a unor amenzi severe. ...citeste mai... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 16:58
Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de joi un act normativ privind amanarea termenului de aplicare a legii care prevede dublarea alocatiei pentru copii.
"Stiti foarte bine ca saptamana trecuta, dupa analiza pe care am facut-o cu presedintele Romaniei asupra acestui subiect, am anuntat lucrul asta, ca presedintele va promulga si ca noi, desi dorim cresterea alocatiei - de altfel, alocatia a si crescut anul asta ca urmare a legii initiate de colegul nostru Sighiartau, indexata cu rata inflatiei - deci noi ne dorim cresterea alocatiilor, numai ca intrarea in vigoare a legii este ulterioara Legii bugetului de stat.
In Legea de bugetului de stat, nu am cuprins sumele necesare, care sunt destul de mari, sunt peste 6 miliarde de lei, pentru a putea sustine aceasta masura si, de altfel, nici nu avem voie, constitutional si legal, sa generam cheltuieli fara sa existe sursa in Legea bugetului de stat.
Ca atare, vom proroga termenul de intrare in vigoare pana la primul moment in care putem face rectificarea bugetara, si anume, dupa data de 1 iulie", a declarat premierul Ludovic Orban miercuri, intrebat daca Guvernul va proroga termenul in sedinta de joi.
Dublarea alocatiilor nu se poate face imediat. Iohannis promite ca in cateva luni
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, Legea privind dublarea alocatiilor pentru copii.
Actul normativ prevede ca "alocatia de stat pentru copii se stabileste in cuantum de:
a) 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 07:24
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede majorarea anuala a alocatiei pentru copii cu rata medie anuala a inflatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea unei completari pentru art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.
Camera Deputatilor a votat, in 15 octombrie, in unanimitate proiectul liberalului Robert Sighiartau privind indexarea anuala a alocatiilor copiilor cu rata inflatiei.
Rata medie a inflatiei in 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimeaza o rata la final de 2019 de 4,2%.
Plenul Parlamentului a adoptat, in februarie 2019, un amendament la Legea bugetului care prevedea majorarea alocatiilor incepand cu data de 1 martie. Astfel, copiii de pana la doi ani primesc cate 300 de lei pe luna, fata de 200 de lei cat era alocatia anterior, iar cei de pana la 18 ani primesc 150 de lei pe luna, fata de 84 de lei cat primeau anterior.
Amendamentul a fost depus tot de deputatul liberal Robert Sighiartau.
B.B. ...citeste mai departe despre "Alocatiile copiilor vor creste anual cu rata inflatiei - Iohannis a promulgat legea" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 17:10
Parlamentul de la Viena a votat miercuri favorabil proiectul de lege in virtutea caruia alocatiile acordate copiilor lucratorilor straini care nu traiesc impreuna cu parintii lor in Austria vor fi ajustate in functie de costul vietii din tarile lor de origine, in cazul copiilor cu parinti romani aceasta masura implicand o diminuare a acestor ajutoare sociale.
Conform prevederilor aplicate pana in prezent, alocatiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale pot ajunge la suma de 233 de euro pe luna pentru un copil, suma pe care guvernul de la Viena o considera disproportionata in raport cu nivelul preturilor si al salariilor din unele tari vecine, informeaza AFP.
Prin urmare, conform noii legi, alocatia platita pentru un copil in varsta de trei ani va cobori la 97 de euro in cazul unui copil care traieste in Ungaria si la 85 de euro pentru un copil care traieste in Romania.
In schimb, aceste alocatii vor creste pentru copiii din tarile cu un cost al vietii mai ridicat, cum este exemplul Olandei, caz in care acest ajutor social va fi majorat cu 4,5%. Insa numai pentru aproximativ 10% din lista de tari anexata legii sunt prevazute astfel de cresteri.
Aceasta revizuire a ajutoarelor sociale este una dintre promisiunile electorale ale actualei coalitii guvernamentale formate din conservatori si extrema-dreapta.
Opozitia social-democrata, liberala si ecologista a criticat noua lege, invocand printre argumente si faptul ca ea ar risca sa afecteze... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:00
Camera Deputatilor a respins, marti, propunerea legislativa initiata de PNL privind majorarea la 200 lei a alocatiei de stat pentru copii. Propunerea legislativa a fost respinsa anterior si de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Comisia pentru munca propusese respingerea initiativei legislative pe motiv ca "masurile implica cheltuieli bugetare suplimentare, iar initiatorii nu precizeaza sursele financiare necesare". In plus, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca "altceva" este prevazut in programul de guvernare si ca pregateste un proiect cu "alte lucruri" in legatura cu acest segment, indicandu-le jurnalistilor care au intrebat-o mai concret la ce se refera sa se uite in programul de guvernare.
"S-a respins proiectul, pentru ca noi avem altceva in programul de guvernare, si o sa vedeti ce pregatim. Vedeti programul de guvernare. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le aiba un copil, le vedeti in programul de guvernare, comunicam in momentul in care avem proiectul gata", a spus Vasilescu, intrebata, la Palatul Parlamentului, in legatura cu respingerea proiectului PNL.
"Sigur ca nu este suficienta alocatia, de aceea am pregatit in programul de guvernare alte lucruri", a completat ea.
Putin mai explicit in legatura cu ce pregateste alianta de guvernare a fost presedintele PSD Liviu Dragnea.
"A fost un proiect de lege care, din pacate, nu a respectat tehnica legislativa, nu a indicat sursa financiara. In perioada imediat urmatoare,... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 14:21
Guvernul Germaniei intentioneaza reducerea alocatiilor oferite copiilor imigrantilor din 15 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania, insa Berlinul asteapta o decizie a Comisiei Europene de eliminare a obstacolelor juridice care sa permita aplicarea deciziei.
Ministerul german de Finante a prezentat o lista cu 15 state central, est si sud-europene ai caror cetateni vor fi vizati de reducerea alocatiilor pentru copii primite din Germania. Sunt vizati imigrantii din aceste tari care muncesc in Germania, dar ai caror copii locuiesc in tarile de origine.
Potrivit proiectului de lege, alocatiile oferite copiilor imigrantilor din Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia si Ungaria vor fi reduse cu 50%. Pentru alte zece state, inclusiv Grecia, reducerea va fi de doar 25%.
Guvernul cancelarului Angela Merkel, care spera sa ramana la putere dupa alegerile programate in septembrie, argumenteaza ca nivelul alocatiilor copiilor trebuie adaptat la standardele de trai din tarile de origine, potrivit cotidianului Handelsblatt si editiei germane a agentiei Reuters.
Ministerul german de Finante a cerut Comisiei Europene sa elimine obstacolele juridice care sa permita implementarea deciziei de reducere a alocatiilor destinate copiilor imigrantilor. Comisia Europeana a refuzat pana acum sa aprobe solicitarea Germaniei.
Potrivit statisticilor, de alocatii oferite de statul german beneficiaza 15.000 de copii din Romania, aproape 87.000 din Polonia, 11.900 din Croatia,... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 21:59
Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa.
Guvernul de la Viena vrea sa schimbe acum aceasta situatie si sa reduca alocatiile in functie de nivelul de trai din tara de provenienta.
Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, si ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018, transmite Heute.
Sursa citata precizeaza ca, in 2015, Austria a platit 249 de millioane de euro pentru aceste alocatii, bani care au plecat in special catre familii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.
Cei doi ministri si-au propus sa ajusteze alocatiile in functie de nivelul de trai din tarile respective. Obiectivul este o economie anuala de 100 de milioane de euro la bugetul de stat al Austriei. Alocatiile vor fi recalculate la fiecare doi ani, in functie de nivelul preturilor, publicat de Eurostat.
"Punem capat nonsensului de a plati alocatii copiilor care nici macar nu traiesc in Austria. Fiecare copil ar trebui sa merite aceeasi suma, dar 150 de euro (actuala alocatie - n.red.) valoreaza mai putin in Austria decat in Romania", si-a explicat initiativa ministrul Karmasin.
Nu e prima data cand se pune problema taierii acestor alocatii. In vara lui 2015, acelasi ministru Kurz a venit cu ideea, insa acum este si concretizata sub forma unui proiect de lege.
In 2015,... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 12:45
ANAF a suspendat emiterea deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru anul 2012, dupa ce unii contribuabili au fost instiintati ca au de platit sume mai mari decat veniturile obtinute.
"Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a dispus suspendarea emiterii si comunicarii deciziilor privind regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2012 - pana la clarificarea normelor legale aplicabile in cazul persoanelor fizice care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu reglementarile Cap.2 si 3 ale Titlului IX a) persoanele care, la finele anului 2012, nu aveau varsta de 18 ani impliniti, b) persoanele pentru care, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
In cazul categoriilor de contribuabili prevazute mai sus, pentru deciziile comunicate pana la data prezentei, nu se vor dispune masuri in ...citeste mai departe despre "ANAF: Fara CASS pe alocatiile copiilor si pe castiguri mai mici decat salariul minim" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 09 Mai 2015, ora 12:12
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat vineri ca, pe langa diminuarea fondului de pensii, salarii si ajutor de somaj, vor sadea si alocatiile pentru copii cu 15%, precizand ca informatia cu pricina, desi una "pe surse", este reala, informeaza NewsIn."Din cate am inteles, nu stiu daca stiti, dar s-a luat hotararea diminuarii cu 15% si a alocatiilor pentru copii", a spus Costin. Intrebat de unde are aceasta informatie, presedintele BNS a garantat ca acesta este cat se poate de veridica.
Presedintele Basescu a declarat joi ca nu se vor majora TVA si cota unica, dar ca incepand de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administratia centrala si locala, fiind previzibila si o reducere a pensiilor cu 15%, dar si tairea drastica a unor subventii.
De asemenea, si ajutorul de somaj va fi redus cu 15%.
Basescu a precizat ca o varianta luata in discutie au fost "varianta neincrederii", care viza cresterea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%, astfel incat Romania sa se incadreze intr-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%.
A doua varianta, denumita de presedinte "varianta increderii", este ca guvernul sa continue programul de "restructurare masiva" a cheltuielilor.
Basescu a precizat ca, in memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe aceasta ultima varianta.
El si-a exprimat speranta ca noua scrisoare de intentie a guvernului cu FMI... mai mult
Vineri, 07 Mai 2010, ora 13:25