Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei

Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat, miercuri, ca tinta de deficit bugetar de 3,6%, stabilita pentru anul viitor, nu va fi depasita, in ciuda dublarii alocatiilor pentru copii.

Solutiile, spune el, vor fi reprezentate ori de reducerea cheltuielilor, ori de cresterea veniturilor, fara a fi introduse noi taxe.

Citu a atras atentia ca impactul acestei masuri ar fi de circa 6 miliarde de lei, iar deficitul ar putea ajunge, in lipsa unor masuri de redresare, la peste 4% din PIB.

"Deficitul nu va fi depasit anul viitor, vom gasi solutii sa ramana in 3,6% din PIB. Nu sunt un ministru iresponsabil, nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra romanilor. Solutiile sunt ori reduceri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe noi", a spus ministrul, citat de News.ro.

Proiectul de lege propus de PSD privind dublarea alocatiilor pentru copii a fost votat azi in Camera Deputatilor, for decizional.

Au fost 179 de voturi pentru, 0 impotriva si 29 abtineri. Legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis si va intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se publica in Monitorul Oficial.

Asadar, cuantumul alocatiei de stat pentru copii va fi majorat astfel:
600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap;300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani;600 lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap

Dezbateri aprinse

In timpul dezbaterii proiectului de lege, Ioana Constantin, secretar de stat in Ministerul Muncii, a spus ca Guvernul nu este impotriva dublarii alocatiilor, precizand insa ca este nevoie de o discutie mai ampla.

"Nu suntem impotriva masurii, insa este nevoie de o discutie mai aplicata. Credem ca este nevoie de o discutie mai ampla pe acest subiect. Discutam de un buget deja croit si aceste sume au aparut peste noapte in comisie si este necesara o dezbatere mai ampla", a precizat aceasta.

In replica, deputatul PSD Daniel Suciu a spus ca, la inceputul anului, cand PNL a propus dublarea alocatiilor, Guvernul PSD a gasit banii necesari, desi bugetul era facut.

"La inceputul anului, Robert Sighiartau a spus: va solicit, in numele copiilor, sa votati acest amendament, viitorul copiilor nu se negociaza. Si atunci, la momentul elaborarii bugetului, a trecut acest amendament si la momentul respectiv bugetul era croit. Sper ca va veti invata ca pe subiecte sensibile nu va putet ...citeste mai departe despre "Citu spune ca deficitul nu va fi depasit dupa dublarea alocatiilor, desi impactul e de 6 miliarde de lei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 879 ori