Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, informeaza AFP.
Fara a dezvalui daca intentioneaza sau nu sa candideze in scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a calificat acest program drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.
"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi.
"Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.
Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:18
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a impins discret Portugalia sa ceara ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI), printr-o "demonstratie de forta in spatele scenei", informeaza Mediafax. Trichet a transmis bancilor portugheze sa-si reduca expunerea fata de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentru Reuters seful asociatiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.
Presiunile BCE au determinat bancile sa avertizeze luni cu oprirea achizitiilor de obligatiuni de stat daca Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv in a-l determina pe premierul Jose Socrates sa ceara ajutorul european.
Acest episod scoate in evidenta rolul crucial pe care Trichet, ca presedinte al BCE, l-a adoptat pentru a raspunde la criza din zona euro, umpland discret, dar eficient, un vid de putere creat de reactia lenta a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a actiona rapid si de a influenta pietele financiare.
Presedintele BCE a negat, vineri, ca a impins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, dupa ce cu o zi inainte a admis ca banca centrala a incurajat Lisabona sa ceara sprijin.
"In ultimele luni, Trichet a devenit o figura importanta in incercarea de a rezolva ceea ce pare o criza fara solutie. Trichet a intrat in administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a... mai mult
Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:22