Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele se tem de Grecia: Depozitele din bancile elene se golesc

Firmele se tem de Grecia: Depozitele din bancile elene se golesc


Companiile si populatia au continuat sa-si retraga depozitele din bancile din Grecia intr-un ritm rapid in ianuarie, a anuntat, luni, Banca Centrala Europeana (BCE), acesta fiind un nou semn al declinului increderii in sistemul bancar al tarii.

Depozitele sectorului privat din bancile elene au scazut cu aproape 3% in luna ianuarie, al doilea mare declin de la inceputul crizei, pana la 174,9 miliarde de euro, cel mai scazut nivel din noiembrie 2006. In decembrie depozitele au crescut usor.

La nivelul actual, depozitele bancare sunt cu 28% sub maximul record atins in decembrie 2009.

Scaderea din ianuarie reflecta temerile legate de ce se va intampla cu banii din banci in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, dar si ingrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la tarile zonei euro si FMI.

Depozitele private din Portugalia si alte state de la periferia zonei euro au evoluat usor mai bine. In Portugalia au inregistrat o crestere foarte redusa, la 233,2 miliarde de euro, iar in Italia, Irlanda si Spania au scazut usor.

Pierderile mari de depozite cauzeaza probleme majore bancilor, care trebuie sa gaseasca surse alternative de finantare pentru a-si reface rezervele de capital sau sa-si reduca afacerile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1234 ori