Grecia a vandut titluri de trezorerie in valoare de doua miliarde de euro

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 17:27
990 citiri
Grecia a vandut titluri de trezorerie in valoare de doua miliarde de euro

Grecia a vandut marti titluri de trezorerie in valoare de aproape doua miliarde de euro, la un randament care, chiar daca a crescut fata de precedenta licitatie, se situeaza sub rata de 5% a pachetului de ajutor extern de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Randamentul cerut de investitori pentru titlurile la sase luni a crescut de la 4,82% in noiembrie la 4,9%, iar suma atrasa, de 1,95 miliarde de euro, a fost suprasubscrisa de 3,4 ori, fata de 5,15 ori in noiembrie.

Dupa ce Grecia a depasit primul obstacol de finantare din acest an, atentia investitorilor s-a mutat asupra Portugaliei, care urmeaza sa vanda miercuri obligatiuni pe cinci si zece ani.

Portugalia este considerata urmatoarea tara care va apela la ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar, urmand exemplul Greciei si Irlandei.

Temerile legate de criza datoriilor statelor de la periferia zonei euro au impins rata in piata pentru obligatiunile portugheze pe zece ani la peste 7%, nivel considerat nesustenabil.

Atentia pietei financiare va fi indreptata si catre licitatiile pentru vanzarea de obligatiuni pe care le vor organiza joi Spania si Italia, pentru semne privind extinderea crizei datoriilor.

Grecia a acceptat anul trecut un acord de imprumut in valoare de 110 miliarde de euro de la UE si FMI, pentru a evita colapsul financiar. 

#grecia, # titluri, # trezorerie, # euro , #stiri FMI