Seful FMI a impins Portugalia sa ceara ajutor extern

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:22
1331 citiri
Seful FMI a impins Portugalia sa ceara ajutor extern

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a impins discret Portugalia sa ceara ajutorul financiar al Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI), printr-o "demonstratie de forta in spatele scenei", informeaza Mediafax.

Trichet a transmis bancilor portugheze sa-si reduca expunerea fata de datoriile guvernului de la Lisabona, a declarat pentru Reuters seful asociatiei bancare din Portugalia, Antonio de Sousa.

Presiunile BCE au determinat bancile sa avertizeze luni cu oprirea achizitiilor de obligatiuni de stat daca Portugalia nu cere un pachet de ajutor extern, un ultimatum care, probabil, a fost decisiv in a-l determina pe premierul Jose Socrates sa ceara ajutorul european. 

Acest episod scoate in evidenta rolul crucial pe care Trichet, ca presedinte al BCE, l-a adoptat pentru a raspunde la criza din zona euro, umpland discret, dar eficient, un vid de putere creat de reactia lenta a guvernelor. Trichet a beneficiat de capacitatea BCE de a actiona rapid si de a influenta pietele financiare. 

Presedintele BCE a negat, vineri, ca a impins Portugalia spre un pachet de ajutor extern, dupa ce cu o zi inainte a admis ca banca centrala a incurajat Lisabona sa ceara sprijin. 

"In ultimele luni, Trichet a devenit o figura importanta in incercarea de a rezolva ceea ce pare o criza fara solutie. Trichet a intrat in administrarea acestei crize de nevoie, deoarece nu este nimeni interesat, suficient de informat sau puternic pentru a face asa ceva", a afirmat presedintele companiei de consultanta SCCO International, David Marsh.

Evolutia proiectului european a oferit putere BCE. Cu o uniune monetara insa fara unitate fiscala, nu exista o Trezorerie paneuropeana capabila sa actioneze. Guvernele, divizate in anumite situatii asupra abordarii crizei, au nevoie de timp pentru a actiona.

Banca are insa o forta imensa, dispunand de active de aproape 1.900 de miliarde de euro prin intermediul bancilor nationale membre.

"Pana cand un stat ajunge la sprijinul pus la dispozitie de Uniunea Europena si Fondul Monetar International, singurul jucator este BCE.

Procesul de decizie al institutiei este foarte rapid, poate actiona in cateva ore si are la dispozitie foarte multi bani", a afirmat economistul Deutsche Bank Gilles Moec.

Episodul din aceasta saptamana nu este primul in care BCE a contribuit la schimbarea directiei unei tari cu probleme financiare din zona euro.

Anul trecut, manevrele de culise ale bancii si folosirea cu reticenta a programului de achizitie de obligatiuni au pus presiune pe Irlanda pentru a accesa sprijin financiar extern.

In contextul vulnerabilitatii politice interne a liderilor celor patru mari economii ale zonei euro, Germania, Franta, Italia si Spania, autoritatea discreta a lui Trichet ofera zonei euro o anumita directie intr-o perioada de criza.

Rolul jucat de presedintele BCE comporta si riscuri. Mandatul acestuia expira la sfarsitul lunii octombrie, iar asteptarile vor fi ridicate pentru inlocuitorul sau. In plus, Trichet este un oficial numit, nu ales, care decide soarta unor state.

"Este rau din punct de vedere al guvernantei Europei, deoarece Trichet ar trebui fie in slujba guvernelor, nu stapanul acestora. Face, fara indoiala, o treaba buna dar semnele de intrebare sunt si mai mari cand se pune problema unui inlocuitor, care trebuie stabilit de guverne in urmatoarele luni", a spus Marsh.

Potrivit unui sondaj Reuters din februarie, guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, este favorit pentru a-i succede lui Trichet.

Un pachet financiar pentru Portugalia va ajunge, probabil, la 80 de miliarde de euro, a afirmat, vineri, comisarul european pentru Afaceri Economice, Ollie Rehn. Programul de masuri care trebuie adoptat pentru asigurarea sprijinului extern include reforme structurale, stabilizarea sectorului financiar al tarii si un ambitios plan de privatizari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ajutor financiar, #portugalia, #trichet, #BCE, #FMI, #pacher de ajutor extern , #stiri FMI