Europa poate rezolva criza datoriilor suverane fara ajutorul Chinei

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:21
1753 citiri
Europa poate rezolva criza datoriilor suverane fara ajutorul Chinei

Europa poate rezolva fara ajutorul Chinei criza datoriilor suverane, care a lovit puternic mai multe economii din zona euro, a declarat, luni, Ewald Nowotny, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

"Exista un grad ridicat de incertitudini, care afecteaza si China, dar opinia mea este ca Europa este si trebuie sa fie capabila sa-si rezolve problemele singura. Daca exista investitii din China, sunt binevenite, dar acesta este un trend pe termen lung. Pe perioada scurta si medie, Europa este si trebuie sa fie complet capabila sa rezolve aceasta situatie", a spus Nowotny, care face parte din conducerea BCE din postura de guvernator al bancii centrale a Austriei, citat de Bloomberg.

Liderii europeni incearca sa controleze o criza a datoriilor suverane care a fortat Grecia, Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor extern si ameninta acum cu extinderea catre Italia si Spania.

Dupa ce liderii europeni au convenit in octombrie suplimentarea resurselor fondului de urgenta al zonei euro, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a declarat ca intentioneaza sa discute cu omologul sau chinez, Hu Jintao, o implicare financiara a Chinei. Potrivit informatiilor aparute in presa, China ar conditiona ajutorul financiar de unele concesii din partea Europei, precum acordarea statului de economie de piata.

#criza financiara Europa, #ajutor China criza datorii suverane , #UE