Merkel: Europa mai are pana depaseste criza

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 13:15
1445 citiri
Merkel: Europa mai are pana depaseste criza

Cancelarul german Angela Merkel sustine ca eforturile europene de rezolvare a crizei economice inregistreaza rezultate, chiar daca dezechilibrele din zona arata ca problema nu este nici pe aproape rezolvata.

"Am ajuns departe, dar nu suntem inca la destinatie", a declarat Merkel in urma unei intalniri avute marti cu prim ministrul italian Mario Monti. "Cred ca in urmatorii ani vor fi noi hopuri de trecut", sustine cancelarul german, citat de Bloomberg.

Merkel l-a felicitat pe Monti pentru eforturile sale de a pune economia Italiei pe picioare, inclusiv masurile de austeritate in valoare de 20 miliarde euro si de liberalizare a serviciilor. Cu ajutorul injectiilor de capital ale Bancii Centrale Europene, costul de imprumut al Italiei a scazut pana la 4,89 procente de la 7,26% cat era la sfarsitul lunii noiembrie.

Monti a declarat ca situatia Italiei s-a stabilizat, dar criza nu a fost inca depasita. "Italia inca mai are teme de facut", a mentionat premierul, adaugand ca incearca sa sprijine doar pe propriile puteri, in loc sa se bazeze pe ajutor extern.

Premierul a mai repetat ca Italia sustine instaurarea unor sisteme de protejare financiare pentru regiune. In cadrul intalnirii ministrilor de finante din zona euro de luni, cand a fost aprobat si al doilea program de salvare a Greciei, s-a discutat si despre diverse masuri care ar putea fi instaurate pentru o mai buna protectie, iar decizia urmeaza sa fie luata la finalul lunii in cadrul unei intalniri la Copenhaga.

Structura Mecanismului European de Stabilitate, inca in discutii

Marile puteri ale lumii, inclusiv SUA, au fost retinute cu privire la marirea contributiei lor la FMI inainte ca tarile zonei euro sa demonstreze ca iau masuri sa lupte impotriva crizei. In acest context, o decizie cu privire la infiintarea Mecanismului European de Stabilitate ar putea fi luata la finalul lunii.

Europa intentioneaza sa finanteze Mecanismul cu 80 miliarde de euro, urmand sa aiba dreptul de a solicita inca 620 miliarde in caz de urgenta. Suma totala va permite imprumuturi de pana la 500 miliarde de euro si va garanta un rating de credit AAA la infiintare. Germania este singura tara care sustine ca fondul ar trebui sa aiba un volum de doar 250 miliarde euro.

Parerea ministrului de finante german, Wolfgang Schaeuble, este ca statele euro trebuie sa evite sa creeze stimulente gresite care i-ar determina pe unii sa creada ca pot rezolva problemele fara sa se implice.

Merkel a refuzat sa discute despre uneltele anti-criza ale zonei euro.

#Angela Merkel cancelar Germania, #Germania Mecanism Stabilitate Financiara, #intalnire Angela Merkel Mario Monti , #Criza financiara