Fitch: Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, pe fondul crizei

Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
1215 citiri
Fitch: Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, pe fondul crizei

Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.

"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.

Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.

Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.

Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.

"Am facut o evaluare a necesarului de recapitalizare al sectorului bancar spaniol si credem, in scenariul de baza, ca este nevoie de 50-60 de miliarde de euro. In cel mai rau caz, suma ar putea urca la 90-100 de miliarde de euro. Astfel, pachetul anuntat in weekend este suficient. Consideram ca este un pas pozitiv, care poate contribui la stabilizarea situatiei", a afirmat Parker intr-un interviu.

El a aratat ca principala preocupare ramane riscul de contagiune in cazul in care Grecia iese din zona euro. Impactul direct at fi mic, dar un exit al putea sa afecteze si tarile cu ratinguri triplu A, a mai spus Parker, adaugand ca incertitudinile privind soarta Greciei sunt "uriase".

Germania, Luxemburg, Finlanda si Germania, singurele tari care au ratinguri triplu A

Numai patru tari, Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, mai dispun de ratinguri triplu A de la toate cele trei mari agentii de rating, Fitch, Moody's si Standard&Poor's.

Spania dispune de rating "BBB", iar Italia "A-", din partea Fitch.

Autoritatile din Spania nu vor reusi sa respecte tintele referitoare la deficitul bugetar din acest an si 2013, considera Parker. In privinta Italiei, directorul Fitch crede ca nu va avea nevoie de sprijin extern.

"Italia este mult mai aproape de o pozitie macroeconomica sustenabila. Deficitul bugetar este destul de mic, deficitul de cont curent este mult mai redus, iar sectorul bancar nu are probleme", a explicat reprezentantul Fitch.

Comisia Europeana anticipeaza ca deficitul bugetar al Italiei va scadea in acest an la 2% din PIB, comparativ cu 6,4% in cazul Spaniei.

Datoria publica a Spaniei va atinge in acest an 80,9% din PIB, fata de 124% in Italia.

In cazul Greciei, CE prognozeaza un deficitu bugetar de 7,3% din PIB si o datorie publica de 161% din PIB.

#zona euro, #retrogradare rating zona euro, #rating tari zona euro , #Zona euro