Valoarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom se situeaza undeva intre 300 si 600 milioane de euro, cea mai buna varianta de vanzare a acestuia fiind negocierea directa, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.
"Valoarea reala a pachetului Romtelecom se situeaza intre 300 si 600 milioane de euro si cu siguranta va fi o negociere foarte dura pentru ca noi credem ca acest operator are un potential de piata extraordinar, numai daca ne referim la investitiile care sunt in curs de pregatire si la investitiile care vor urma in perioada imediat urmatoare finantate din fondurile europene in perioada 2014-2020. Cuantificand acest potential, credem ca este absolut necesar sa cerem un pret corect, care sa reflecte faptul ca Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piata locala", a spus Cotovelea, citat de Mediafax.
Romtelecom este controlat de grupul elen OTE - 54,01% si statul roman - 45,99%. Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.
Acesta sustine ca vanzarea participatiei minoritare detinute de stat la Romtelecom este una dintre prioritatile Guvernului.
"Pana la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exacta din partea unei echipe de consultanti pe care o avem in minister si vom vedea, in urma unei analize, care va fi cea mai favorabila din punct de vedere financiar si al incadrarii in unitatea de timp. Poate sa fie un IPO, poate sa fie o negociere directa. Eu tind sa... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 13:22
Consortiile Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra si Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited au depus, joi, oferte pentru furnizarea de servicii de consultanta in vederea vanzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom, au declarat surse pentru Mediafax.
Consortiul Swiss Capital-BT Securities-UBS va fi asistat de casa de avocatura Musat&Asociatii.
Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie, dar a fost prelungit pana joi, 21 noiembrie, ora 12.00, la solicitarea potentialilor investitori, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala din 5 noiembrie.
Firmele intersate trebuie sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani in calitate de consultant in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei sau au finalizat un contract de consultanta cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.
O alta cerinta este ca ofertantii sa fi participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni cumulate in mediul privat in valoare de cel putin 500 milioane de lei.
Criteriile de selectare sunt alternative si, in cazul unui consortiu/asociere, autoritatea contractanta solicita indeplinirea oricaruia din aceste criterii de catre cel putin un membru al asocierii/consortiului.
"Viitorii ofertanti trebuie sa dovedeasca ca in ultimii trei... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 13:51
Hotararea care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie, a fost publicata in Monitorul Oficial (MO).
Conform documentului, ministerul de resort va angaja un consultant specializat, banca de investitii sau consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii financiare pe piata de capital.
In vederea organizarii procesului de selectie, evaluarii ofertelor consultantilor si selectarii consultantului se va constitui o comisie de evaluare si selectare a consultantului.
Indemnizatia membrilor comisiei, inclusiv a presedintelui acesteia, va fi in cuantum de maximum 2.500 lei/luna, iar cheltuielile vor fi suportate de Ministerul Societatii Informationale.
Guvernul a adoptat, in data de 24 iulie 2013, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul roman, prin MSI, le detine in companie.
Actiunile au o valoare nominala de 10 lei, echivalentul sumei de 146,461 milioane lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.
Potrivit ministerului de resort, finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, in anul 2012, a inregistrat un profit de 312,634 milioane lei la o cifra de... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 11:54
Operatorul Deutsche Telekom (DT) vrea sa integreze Romtelecom si Cosmote intr-o singura companie, pentru a-si reduce costurile operationale in Romania.
Statul roman a fost luat iar pe nepregatite. Desi este actionar cu 46% in cadrul Romtelecom, statul nu are nicio strategie si nicio pozitie oficiala.
Saptamana trecuta, Deutsche Telekom si-a exprimat in mod oficial intentia de a integra companiile Romtelecom si Cosmote sub umbrela unei singure entitati.
"Despre acest aspect discutam, desigur, in Romania, cu Guvernul, alaturi de care vom stabili urmatoarele actiuni si vom realiza calendarul lor", a declarat Claudia Nemat, membru in boardul DT, in cadrul unui interviu pentru Ziarul Financiar.
Contactati de Business24, reprezentantii Ministerului Societatii Informationale (MCSI) nu au oferit, pana la data publicarii acestui articol, un raspuns oficial cu privire la pozitia statului roman fata de aceasta integrare.
Deputatul Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat pentru Business24 ca integrarea celor doua companii nu va aduce schimbari semnificative pe piata de telecomunicatii din Romania, intrucat cele doua firme au deja oferte comerciale comune.
Deputatul a refuzat sa comenteze motivele pentru care cele doua companii vor fuziona.
Statul roman este actionar minoritar in cadrul companiei Romtelecom, in procent de 45.99%, restul actiunilor (54,01%) fiind detinute de catre... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 13:37
Guvernul elen a acceptat sa vanda companiei germane Deutsche Telekom un pachet de 10% din actiunile detinute la compania de telecomunicatii OTE, in incercarea de a-si atinge obiectivele stabilite in programul de privatizare, relateaza ekathimerini.com, citat de NewsIn.Potrivit unui comunicat al Deutsche Telekom, citat de ekathimerini.com, Grecia si-a exercitat optiunea de a vinde pachetul de 10% din actiunile detinute la OTE pentru o suma de aproximativ 400 de milioane de euro.Odata ce actiunile vor fi transferate, statul grec va detine 10% plus un vot din compania OTE, iar Deutsche Telekom va detine 40% din actiuni plus un vot.
Guvernul elen anunta recent ca intentioneaza sa vanda participatiile detinute in companiile controlate de stat - OTE Telekom, Postbank, porturile Atena si Salonic, precum si compania de furnizare a apei din Salonic - si sa formeze un fond suveran de investitii, pentru a stopa criticile privind intarzierea masurilor de crestere a veniturilor si reducere a cheltuielilor, potrivit Financial Times.
"Cabinetul si-a reafirmat hotararea de a continua programul de consolidare fiscala", declara ministrul de Finante, George Papaconstantinou.
Potrivit acestuia, deficitul bugetar ar urma sa scada de la 10,5% din PIB, la 7,5% din PIB, pana la sfarsitul anului.
Pe de alta parte, grupul grec OTE a transmis, la sfarsitul lunii trecute, Ministerului roman al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) ca "in prezent nu poate inainta o oferta pentru... mai mult
Luni, 06 Iunie 2011, ora 18:59
Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) Marius Fecioru a transmis reprezentantilor Romtelecom, in cadrul unei intalniri, intentia ministerului de a valorifica actiunile pe care le detine in cadrul companiei, a informat vineri MCSI, potrivit NewsIn.Marius Fecioru, s-a intalnit, la sediul MCSI, cu membrul Consiliului de Administratie Deutsche Telekom responsabil pentru subsidiarele din Europa, Guido Kerkhoff, cu presedintele si directorul general al companiei Hellenic Telecommunications Organization (OTE S.A.), Michael Tsamaz, precum si cu directorul executiv al Romtelecom,Yorgos Ioannidis
"Cu ocazia acestei intalniri, oficialul guvernamental a exprimat intentia MCSI de a valorifica actiunile pe care institutia le detine, in proportie de 46%, in cadrul companiei Romtelecom.
In acest sens, Marius Fecioru i-a invitat pe reprezentantii OTE sa vina, pana la sfarsitul anului 2010, cu o oferta de pret pentru pachetul detinut de stat la Romtelecom.
O alta posibilitate care ar putea fi luata in calcul in vederea valorificarii pachetului de actiuni detinut de MCSI la Romtelecom este listarea la Bursa", se arata in comunicat.
Potrivit MCSI, directorul general al companiei Hellenic Telecommunications Organization (OTE S.A.), Michael Tsamaz. a precizat ca managementul companiei se va concentra pe trasarea unei directii de actiune, astfel incat sa se asigure stabilitatea companiei Romtelecom pe piata din Romania.
mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 12:23