Grecia "in corzi" - dobanzile o vor costa 25% din bugetul de stat

Vineri, 27 Mai 2011, ora 11:05
1744 citiri
Grecia "in corzi" - dobanzile o vor costa 25% din bugetul de stat

Grecia se afla la un grad de indatorare de 150% din PIB  si va ajunge la 160% intr-un an, doi. Radu Hanga, director general BT Asset Management sustine ca singura solutia pe care o are statul elen este restructurarea datoriei publice. "Un sfert dintre veniturile bugetului de stat ar trebui sa mearga pe plati de dobanzi, fara a mai lua in calcul si o rambursare partiala a principalului", a declarat Radu Hanga, pentru Bloombiz.

Mugur Isarescu spune ca Romania s-ar putea confrunta cu intrari masive de capitaluri straine. In ce masura acestea vor tinti  si piata de capital, nu numai ratele de dobanda ?

Capacitatea de absorbtie e mult mai mare pentru piata monetara, dar o parte din bani vor intra si pe piata de capital si lucrul acesta se va simti.

In general, corelatia dintre cursul de schimb si performanta pietei de capital este foarte buna, intre 0,8 si 0,9. Asta inseamna ca daca cursul se intareste, si piata de capital performeaza bine.

Unul dintre lucrurile pe care guvernatorul BNR l-a mentionat este ca se asteapta la fluxuri importante de capital.

Fluxurile acestea vor pune presiune pe aprecierea monedei nationale. In conditiile in care corelatiile se mentin, impactul va fi pozitiv si asupra evolutiei pietei.

Interesul pentru piata RASDAQ a scazut, in acest an, dupa transferarea companiilor importante la BVB. Ce se va intampla mai departe cu aceasta piata?

Va ramane o poarta de intrare pentru Bursa. Companiile care vor sa utilizeze intr-adevar piata, vor utiliza piata RASDAQ ca o zona intermediara. Cei mai buni emitenti se vor transfera, incet catre Bursa.

Vanzarea actiunilor Romtelecom detinute de statul roman catre OTE fara a lista niciun pachet si pe Bursa ar fi „o eroare”, spun analistii. Care este parerea dumneavoastra?

Din perspectiva statului, important e pe care cale incaseaza cei mai multi bani. Din perspectiva pietei, ar fi un mare plus ca valoarea pachetului detinut de stat la Romtelecom sa se faca printr-o listare. Ar aduce un emitent nou in piata, intr-un domeniu care nu este reprezentat.

Din perspectiva pietei, ar fi un mare plus. Nu as spune ca este neaparat o „mare eroare”, din perspectiva statului, dar poate fi interpretat ca inca un mesaj ca dezvoltarea pietei locale de capital nu constituie o prioritate.

Inca sunt discutii daca are sau nu OTE drept de preferinta asupra pachetului respectiv, dar indiferent care este situatia, statul ar trebui sa angajeze un consultant, care sa il asiste pe parcursul procesului de vanzare, iar pretul ar trebui sa fie dictat de piata, indiferent cine va fi cumparatorul.

In cazul in care are drept de preferinta, statul ar trebui sa isi angajeze un consultant, care sa poata face o evaluare. In cazul in care nu vor sa plateasca pretul respectiv, pachetul sa fie vandut in piata. Aceasta ar trebui sa dicteze pretul.

Cum  sunt pietele de afara cand vad ca Grecia si Statele Unite ale Americii sunt aproape de gradul maxim de indatorare?

Grecia nu este aproape de gradul maxim de indatorare, ci este mult peste gradul maxim de indatorare. Faptul ca Statele Unite au ajuns la un grad destul de ridicat de indatorare presupune ca parghiile fiscale nu vor mai putea fi utilizate de ei pentru a stimula economia.

Dar economia se afla deja pe un trend de revenire. Semnul de intrebare este daca economia isi va continua revenirea, chiar in conditile in care parghiile fiscale si poate si cele monetare vor incepe sa fie retrase.

Legat de Grecia, problema este foarte complicata. Solutia este una singura:  datoria publica a Greciei va trebui restructurata. Grecia se afla la un grad de indatorare de 150% din PIB  si va ajunge la 160% intr-un an, doi.

Asta inseamna ca daca luam in calcul o rata a dobanzii de 5%, care este o rata destul de buna, pentru Grecia, cam 8% din PIB se duc doar pe dobanzi

Un sfert dintre veniturile bugetului de stat ar trebui sa mearga pe plati de dobanzi, fara a mai lua in calcul si o rambursare partiala a principalului, pentru a scadea incet gradul de indatorare pe termen lung. Ori asta nu este sustenabil.

Fondul Proprietatea nu are in continuare evolutii prea bune. Se va schimba acest trend in 2011?

Este o probabilitate destul de buna sa se schimbe. Performanta mai slaba a Fondului Proprietatea se datoreaza nu performantei administratorului ci faptului ca se asteapta ca un numar mare de actiuni sa ajunga in piata, in perioada urmatoare.

Asta pune, pe termen scurt, presiune pe vanzare.

Din punctul meu de vedere, Fondul Proprietatea reprezinta o varianta de plasament foarte interesanta, pentru ca are potential de crestere.

#actiuni romtelecom, #grecia, #mugur isarescu, #radu hanga, #restructurare datorii grecia , #stiri Mugur Isarescu