Dupa doua tentative in care a ramas fara ton, Statul incearca sa vanda restul actiunilor la Romtelecom

Joi, 25 Iulie 2013, ora 09:25
1505 citiri
Dupa doua tentative in care a ramas fara ton, Statul incearca sa vanda restul actiunilor la Romtelecom
Sursa foto: paginademedia

Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde intreaga participatie minoritara pe care o mai detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixa, operatiune avizata, miercuri, de Guvern, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala.

Optiunea principala a Guvernului este, la acest moment, ca actiunile sa fie vandute prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului care urmeaza sa fie angajat selectat, astfel incat profitul statului din aceasta operatiune sa fie cat mai mare.

"In sedinta de miercuri a Guvernului a fost adoptata hotararea pentru modificarea si completarea HG 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Romtelecom, care a fost precedata de aprobarea unui memorandum pe aceeasi tema. Hotararea prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care statul, prin minister, le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Atributiile consultantului

Hotararea prevede selectarea de catre minister a unui consultant specializat, respectiv o banca de investitii sau un consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital, in vederea finalizarii privatizarii Romtelecom.

"Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare.

Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul ministerului", se spune in comunicat.

Ministerul suporta toate cheltuielile evaluarii

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.

Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de minister, in limitele bugetului aprobat cu aceasta destinatie, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom, din sumele incasate din vanzarea acestora.

Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, spune ca este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom.

"Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea statului din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru stat", a afirmat Nica.

Pachetul majoritar de actiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care detine 54,01% din capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#vanzare ROmtelecom, #privatizare romtelecom, #actiuni romtelecom , #stiri Romtelecom