Bancile de investitii, interesate de listarea Romtelecom

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 16:50
1676 citiri
Bancile de investitii, interesate de listarea Romtelecom

Ministerul Comunicatiilor si reprezentantii mai multor banci de investitii, printre care Citibank, Goldman Sachs si Rothschild, au avut discutii despre posibila listare pe piata de capital a actiunilor detinute de stat la operatorul Romtelecom, potrivit ministrului de resort Valerian Vreme, citat de Mediafax.

Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicatiilor a solicitat OTE prezentarea, pana la finele anului 2010, a unei oferte de cumparare a pachetului de actiuni detinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen.

Pe de alta parte, ministerul a initiat demersuri pentru listarea pe bursa, proces care se face prin intermediul unui consulatant, respectiv o banca de investitii", a declarat vineri Vreme.

El a aratat ca s-a intalnit cu reprezentantii mai multor banci de investitii, printre care Citibank, Goldman Sachs sau Rothschild, care si-au prezentat oferta.

"Alegerea consultantului se va face impreuna cu OTE", a precizat ministrul Comunicatiilor.

In anul 1998, Goldman Sachs a furnizat statului roman servicii de consultanta in procesul de vanzarea a unui pachet de actiuni reprezentand 35% din capitalul social al Romtelecom catre grupul elen OTE, alaturi de dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiunile operatorului.

De asemenea, Goldman Sachs a facut parte, alaturi de CA-IB, ABN-AMRO si Rotschild, dintr-un consortiu care a depus, in noiembrie 2005, o oferta pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa.

Totodata, si Citibank, impreuna cu EFG Eurobank si Ergasias, s-a inscris la licitatia organizata de Ministerul Comunicatiilor in urma cu sase ani.

Licitatia a fost castigata de consortiul format din banca de investitii Credit Suisse First Boston si IEBA Trust, contractul de consultanta si servicii financiare fiind semnat in august 2006.

Prevazuta pentru 2008, listarea actiunilor Romtelecom a fost amanata pentru 2009 ca urmare a problemelor de pe pietele financiare, termen care nu a mai fost respectat.

In noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat pentru MEDIAFAX ca pachetul de actiuni detinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, suma pe care Ministerul Comunicatiilor se asteapta sa o incaseze din vanzarea acestuia catre OTE sau pe piata de capital.

Statul roman detine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE - 54,01%.

La randul sau, grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicatii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro in 2009. Operatorul controleaza 30% din actiunile Cosmote, a treia companie locala de telefonie mobila. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banci de investitii, #listare actiuni romtelecom, #romtelecom , #stiri Romtelecom