Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romtelecom si Cosmote, bune de fuziune. Statul si-ar da acordul

Romtelecom si Cosmote, bune de fuziune. Statul si-ar da acordul

Propunerea de fuziune a operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania cu Romtelecom a fost acceptata de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Ministrul, Valerian Vreme, vrea sa listeze pe piata de capital titlurile detinute de stat la viitoarea entitate.

"Intre cei doi operatori exista numeroase sinergii si, in cazul in care vor fuziona, noua entitate va deveni cel mai mare operator local de telecomunicatii din perspectiva veniturilor.

Va fi un operator care va furniza toata gama de servicii de telecomunicatii - telefonie fixa si mobila, Internet fix si mobil, televiziune prin cablu si prin satelit. In aceasta varianta, interesul investitorilor pentru listare va creste", a declarat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.


El a adaugat ca Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerile avansate de partea elena.


Vreme a evitat sa avanseze o cifra cu privire la cota care va reveni statului roman in noua entitate.


"Nu vreau sa fac speculatii. Cota statului roman va rezulta in urma unei analize complexe", a afimat ministrul, care a adaugat ca raspunsul institutiei pe care o conduce la propunerile OTE vor fi transmise in perioada urmatoare.


Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixa si are ca actionari OTE - 54,01% si Ministerul Comunicatiilor - 45,99%.


Operatorul national de telefonie fixa detine un pachet de actiuni reprezentand 30% din capitalul social al Cosmote Romania, subsidiara locala a diviziei de telefonie mobila a grupului elen OTE.


De asemenea, Romtelecom controleaza integral NextGen Communications SRL, un furnizor de servicii de acces la Internet, televiziune prin cablu si telefonie fixa.


La finele lunii mai, OTE a anuntat ca nu poate inainta, in prezent, o oferta pentru actiunile statului la Romtelecom din cauza dificultatilor economice din Grecia, dar ar putea sa isi reconsidere pozitia daca circumstantele se schimba, si a propus fuziunea companiei nationale de telefonie fixa cu operatorul Cosmote Romania.


"OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a OTE de a reduce expunerea sa la datorii.


Totusi, daca circumstantele se schimba OTE ar putea sa-si reconsidere pozitia", se arat intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor la 30 mai.


De asemenea, reprezentantii OTE considera ca viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor.


"In acest context, OTE propune demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania - Romtelecom si Cosmote", se arata in comunicat.


In scrisoarea inaintata Ministerului Comunicatiilor, OTE mentioneaza ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.


Ministrul Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1540 ori