Panaceul companiilor de stat: Privatizarea "en gros"

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 18:07
2034 citiri
Panaceul companiilor de stat: Privatizarea "en gros"

Privatizarea companiilor de stat ramane singura solutie pentru eficientizarea societatilor publice si pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat. "Nu cred ca solutia angajarii unor manageri privati ar putea da rezultate, asa ca cea mai buna solutie ar fi privatizarea, chiar daca vorbim de industrii strategice", a declarat pentru Bloombiz.ro presedintele Pioneer AM, Florin Dolea.

In opinia fostului prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat reprezinta cea mai buna solutie de iesire din criza.

Potrivit presedintelui Intercapital Invest, Razvan Pasol, se pregateste o oferta de vanzare a unui pachet de actiuni Petrom pe Bursa, insa au existat declaratii si pentru vanzarea a unor pachete de actiuni la Translectrica, Transgaz, Romgaz si Romtelecom.

"Intrarea de capital intr-o companie aduce foarte multe beneficii. Vor exista fonduri pentru investitii, iar actionarii privati intr-o companie de stat vor avea influente benefice asupra managementului pentru ca vor incepe sa creasca pretentiile si asteptarile, ceea ce va avea influente asupra transparentei companiei respective", a declarat Razvan Pasol pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, privatizarea companiilor de stat este cea mai buna solutie pentru a creste veniturile la bugetul de stat.

De aceeasi parere este si fostul manager general al Rafo Onesti, Marin Anton, care spune ca odata privatizate companiile energetice de stat, pretul se va resimti in buzunarele romanilor si va fi unul concurential, la nivelul celor din UE.

"Companii precum Aeroportul Otopeni si Tarom ar trebui privatizate si vandute pachete intregi. Aeroportul din Budapesta a vandut managementul pentru 2, 5 miliarde de euro pentru urmatorii 50 de ani. In ceea ce priveste Romgaz consider ca ar trebui privatizat pentru a avea o piata cat mai libera in care cererea si oferta sa fie cea care stabileste preturile pe piata.

Incet incet, ne place sau nu, preturile la energie s-au marit si vom ajunge in curand la preturile din UE, insa salariile vor ajunge in 20 de ani la nivelul celor din UE", a declarat pentru Bloombiz.ro Marin Anton.

Economistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc spune ca privatizarea companiilor de stat va aduce numai beneficii.

Referitor la preturile la energie, economistul sef al ING spune ca acestea ar trebui sa fie mult mai mari, ca in UE.

"Preturile care sunt practicate in momentul de fata in Romania sunt false. Faceti o comparatie intre Romania si celelalte tari din UE si veti vedea ca la electricitate avem al doilea cel mai scazut pret din toata UE, iar la gaz cel mai scazut pret de departe. Nu se poate face comparatia intre salariile celor din UE si celor din Romania. In timp ce altii isi maresc preturile, la noi au scazut si nu putem vorbi de o scadere la fel de pronuntata a salariilor", a declarat pentru Bloombiz.ro Nicolaie Chidesciuc.

Pe de alta parte, presedintele Pioneer AM, Florin Dolea spune ca statul roman nu a fost niciodata un bun administrator.

Acesta nu se arata increzator in privatizarea managementului la companiile de stat.

"Nu cred ca solutia angajarii unor manageri privati ar putea da rezultate, asa ca cea mai buna solutie ar fi privatizarea, chiar daca vorbim de industrii strategice. Se pot realiza privatizari partiale, cu clauze de control asupra deciziilor strategice. In cazul privatizarii companiilor energetice, cresterea preturilor la facturile de electricitate depinde de modul in care se face privatizarea.

Daca vorbim de o privatizare a unui monopol cu mentinerea caracteristicilor de monopol, exista riscul ca preturile sa creasca. Daca se creeaza conditiile unei competitii, acest risc este mic", a declarat pentru Bloombiz.ro Florin Dolea.

In opinia acestuia, cu toate ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze local, acesta se afla in competitie cu importurile de gaze.

Prin urmare, statul ar putea privatiza Romgaz cu conditia supravegherii preturilor de catre stat.

"Handicapul" societatilor de stat: Nu pot iesi pe alte piete

CEZ-ul Cehiei valoreaza pe Bursa 21 de miliarde de euro, in timp ce capitalizarea tututor companiilor de stat din Romania nu atinge acest prag, spune fostul premier Calin Popescu Tariceanu.

Specialistii din domeniu cred ca secretul succesului CEZ a constat in privatizare.

"Compania energetica a Cehiei, CEZ-ul a ajuns la performante extraordinare prin privatizare. In ceea ce priveste Romania, decalajul preturilor la energie fata de media UE se mareste in loc sa se ingusteze", a precizat Nicolaie Chidesciuc.

De aceeasi parere este si Marin Anton care precizeaza ca CEZ-ul a fost incurajat spre privatizare si a avut un plan de business extrem de eficient, pe cand companiile energetice din Romania nu au beneficiat de investitiile necesare. Florin Dolea spune ca succesul CEZ se datoreaza extinderii pe alte piete. "Ca sa ajungi la o anumita marime nu poti decat sa iesi pe alte piete sau sa te diversifici. CEZ incercat si a reusit sa mearga in ambele directii. S-a dezvoltat pe alte pietei dar a mers si pe alte tehnologii noi, cum ar fi energia eoliana", a precizat acesta.

In opinia acestuia, toate companiile romanesti ar trebui sa urmeze exemplul CEZ.

"Teoretic, toata companiile din Romania ar putea sa se dezvolte si pe alte piete. Avem exemplul Petrom care desi e o companie romaneasca s-a privatizat si are initiative in afara tarii. Poate inca nu au o contributie foarte mare la cifra de afaceri, dar macar fac eforturi in acest sens.

Practic, e mai greu sa iesi din tara. Cel mai mare handicap il au societatile de stat care nu impulsul necesar din partea actionarilor. In plus, nici calitatea managementului nu e de asa natura incat sa permita o strategie globala sau cel putin europeana de dezvoltare", a subliniat Dolea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#florin dolea, #listare bursa companii stat, #privatizare companii energetice, #privatizare companii stat, #privatizare romgaz, #razvan pasol , #stiri Romgaz