Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

A fost selectat consultantul pentru privatizarea Romtelecom

A fost selectat consultantul pentru privatizarea Romtelecom


Comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala a desemnat, miercuri, castigator consortiul format din SSIF Swiss Capital S.A., UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities S.A.

Al doilea consortiu care a depus oferta in acest proces este cel format din Deutsche Bank AG (Londra, Marea Britanie) si Raiffeisen Capital & Investment SA; subcontractor: Clifford Chance Badea. Oferta acestui consortiu a fost descalificata, pentru ca nu au fost depuse toate documentele solicitate in Cererea de Oferta, precizeaza MSI.

Procedura de atribuire a fost aceea de selectare prin Cerere de oferte.

Conform conditiilor impuse prin Cererea de Oferta, onorariul consultantului va avea o componenta fixa si una variabila.

Potrivit MSI, oferta financiara a consortiului desemnat castigator are o componenta fixa de zero lei si o componenta variabila de 2,085% cu TVA, care se aplica la profitul brut, considerat diferenta matematica dintre valoarea pachetului de actiuni vandut si, respectiv, valoarea aceluiasi pachet de actiuni detinut calculat la valoarea sa nominal/ contabila inregistrata in evidentele contabile ale MSI.

Componenta variabila prevazuta este una de tip "comision de succes", incasarea acestuia fiind conditionata de vanzarea actiunilor Romtelecom si se va efectua numai dupa incasarea sumei aferente tranzactiei. Componenta variabila ofertata include toate taxele si impozitele prevazute de legislatia in vigoare, inclusiv TVA, conform prevederii Cererii de Oferta elaborate de MSI.

Componenta variabila a onorariului se achita doar in cazul in care tranzactia actiunilor Romtelecom se realizeaza.

"In cererea de oferta pe care am formulat-o, am ridicat stacheta foarte sus pentru a atrage consultanti de renume international si cu experienta considerabila in domeniu. In plus, am stabilit conditii de ofertare financiara care sa stimuleze consultantul ales sa depuna toate eforturile in vederea maximizarii profitului obtinut prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de Statul Roman prin MSI la Romtelecom", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.

Procedura de selectare

Anuntul de cerere de oferta pentru servicii de consultanta in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni pe care MSI il detine la S.C. Romtelecom S.A. a fost publicat pe 7 octombrie 2013 in presa nationala si internationala. Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 7 noiembrie, dar a fost prelungit pana pe 21 noiembrie la solicitarea potentialilor ofertanti. Ofertele au putut fi depuse dupa achizitionarea cererii de oferta contra sumei de 10.000 euro.

Ofertantii au trebuit sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani, in calitate de consultant al guvernelor/ ministerelor/ altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei la momentul demararii procesului de privatizare sau au finalizat in ultimii 10 ani cel putin un contract de consultanta a guvernelor/ ministerelor altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni, cumulate in mediul privat, in valoare de cel putin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de catre minister.

Atributiile Consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare.

Romtelecom este o societate pe actiuni oferind servicii complexe pe piata de comunicatii, de la telefonie fixa la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce, precum si un program permanent controlat de Customer Care.

Actionarii Romtelecom sunt OTE International, care detine 54,01% din capitalul companiei, si statul roman prin MSI care detine 45,99% din capital.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1666 ori