Vehiculele autonome primesc din ce in ce mai multa atentie in ultima vreme. Care este viitorul managementului flotei auto prin monitorizare GPS auto? Este posibila implementarea vehiculelor autonome dar si mentinerea utilizarii unui GPS auto?
Managerii de flota auto cauta astazi un avantaj competitiv, mai ales in ceea ce priveste reducerea costurilor si limitarea impactului ecologic. Care este totusi rezolvarea? Raspunsul ar putea fi indreptarea spre mijloace de transport electrice. Companiile de taxi, furnizorii de utilitati si transportatorii din intreaga lume fac tranzitia catre vehiculele electrice si profita de beneficiile aduse de acestea.
La nivel European, companiile de taxi achizitioneaza din ce in ce mai mult vehicule electrice. Amsterdam ofera un exemplu interesant. In zona centrala a orasului au fost interzise vehiculele diesel si s-a instituit asa numita Low Emission Zone. In acest sens, in oras s-au instalat 2.800 de statii de incarcare electrice, urmand ca acest numar sa creasca la 4000 in viitorul apropiat. Drept urmare, aproape 20% din toate taxiurile din Amsterdam sunt deja electrice.
Care sunt beneficiile trecerii la masinile electrice?
De ce ar trebui sa-ti iei flota electrica? Unul dintre cele mai mari avantaje este costul. Odata cu cresterea costurilor la combustibil dar si a asigurarilor auto, mentinerea flotelor auto pe soselel este mai scumpa ca niciodata.
Companiile de taximetrie trebuie sa gaseasca modalitati creative de a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:00
Numarul autoturismelor "verzi" comercializate in Romania, in primele cinci luni ale anului, a ajuns la 2.285 de unitati, in crestere cu 69% fata de acelasi interval din 2018, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Conform datelor de specialitate, ponderea autoturismelor ecologice noi in totalul vanzarilor, la nivel national, s-a situat, in perioada de referinta, la 3,4%, fata de 2,3% cat se inregistra in intervalul ianuarie - mai 2018.
Din totalul vanzarilor de masini prietenoase cu mediul, inregistrat in primele cinci luni, 1.814 unitati au fost autoturisme hibrid, in crestere cu 71% fata de aceeasi perioada din anul anterior, 379 de unitati erau 100% electrice (+149,3%), iar 92 de unitati faceau parte din categoria plug-in (-34,3%).
Statistica APIA releva faptul ca, in luna mai 2019, au fost comercializate 863 de autoturisme eco, in crestere cu 86,4% comparativ cu luna anterioara, cand s-au vandut 463 de unitati.
Topul celor mai comercializate autoturisme full electrice, in primele cinci luni ale anului:
1. Nissan - 119 unitati (fata de 3 exemplare inregistrate in anul precedent)
2. Renault - 81 de unitati (+406,3%)
3. Volkswagen - 67 de exemplare (+86,1%)
4. smart - 59 de unitati (+15,7%)
5. BMW - 40 de unitati (+14,3%)
6. Jaguar - 9 exemplare (fata de niciunul in primele cinci luni din 2018)
7. Audi - doua unitati (fata de niciuna in anul precedent)
8. Mercedes Benz - 1
Cele mai multe autoturisme... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2019, ora 10:35
Numarul autovehiculelor ecologice (hibride si electrice 100%) noi vandute in Romania in primele zece luni ale anului a depasit 2.000 de unitati, in crestere cu 148% fata de aceeasi perioada din anul anterior, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultata de AGERPRES.
Conform statisticii, in aceasta marja de crestere, din totalul celor 2.074 de masini prietenoase cu mediul vandute, 296 sunt masini electrice 100%, numarul acestora fiind mai mult decat dublu in comparatie cu primele zece luni din anul 2016, cand se vandusera 103 unitati.
In perioada ianuarie - octombrie 2017, ponderea autoturismelor ecologice in totalul vanzarilor la nivel national a fost de 2%, iar comercializarea de masini hibride s-a majorat cu 143%, pana la 1.779 de unitati.
La nivelul lunii octombrie, au fost comercializate 292 de masini electrice si hibride, in crestere cu 10,6%, comparativ cu luna anterioara, cand s-au inregistrat 264 de
exemplare vandute.
In clasamentul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in primele zece luni
din 2017, primul loc este ocupat de BMW, cu 87 de unitati, urmat de Mercedes-Benz
(64 de exemplare), Volkswagen (40), Renault (38), Mitsubishi (24), Audi (14), Porsche (9).
Totodata, cele mai multe masini hibride vandute in Romania, din ianuarie pana in
octombrie, au fost inregistrate de Toyota (1.595 de unitati). Clasamentul continua cu
Lexus (128 de exemplare), Suzuki (16), Land Rover si... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 07:12
Guvernul german pare sa se spele pe maini in fata scandalului de poluare in care s-a lasat tarata compania Volkswagen, nelasand sa se intrevada vreo sansa de crestere a subventiilor la achizitionarea masinilor hibrid sau electrice.
Sefii companiei germane intentioneaza sa puna un accent mai mare pe productia de masini cu motorizare mixta sau 100% electrica pentru a acoperi urmele scandalului emisiilor poluante ale motoarelor diesel, anunta agentia Bloomberg.
Fara stimulente
Merkel a anuntat ca spera ca pana in 2020 sa vada 1 milion de masini electrice pe drumurile din Germania, dar nu a manifestat nicio intentie de a subventiona vanzarea acestor automobile asa cum o fac francezii, de exemplu.
In urma cheltuielilor suplimentare aparute odata cu deschiderea granitelor pentru adapostirea a 800.000 de refugiati sunt prea putine sperante ca arcul coalitiei guvernamentale sa se arate de acord si cu acordarea de stimulente la achizitia masinilor hibrid sau electrice.
Masura acordarii de stimulente era una pe care grupul Volkswagen miza in incercarea de trece cu bine printr-o perioada in care se pregateste de plata unor amenzi care pot insuma zeci de miliarde de dolari, procese duse in instanta si o operatiune de rechemare in service a 11 milioane de masini.
"Suntem impotriva acordarii de stimulente la vanzare. Niciun producator auto nu primeste ajutor de la guvernul german la vanzarea produselor sale. Volkswagen trebuie sa se descurce pe cont propriu", a... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 11:33
Ministerul Mediului propune acordarea unor subventii de 20.000 de lei la cumpararea unui autovehicul pur electric si de 5.000 de lei la achizitia unui autovehicul electric hibrid, potrivit unui proiect de ordonanata a Guvernului lansat in dezbatere publica.
Aceste subventii vor fi acordate sub forma de ecotichet din bugetul Fondului pentru Mediu, se arata in proiectul de modificare a Ordonantaei de Urgenta a Guvernului 9/2013 privind timbrul de mediu.
Ecotichetul are "o valoare de 20.000 de lei pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric si o valoare de 5.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km", se arata in proiectul de OG.
Cat de rentabila este o masina ...citeste mai departe despre "Statul ofera ajutor de pana la 20.000 de lei celor care isi cumpara masini electrice sau hibrid - proiect" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 20:49
Surse din interiorul guvernului de la Beijing sustin ca nivelul investitiilor in statiile de reincarcare a automobilelor va fi unul record in perioada imediat urmatoare.
Oficialul chinez care a facut dezvaluirea a dorit sa isi pastreze anonimatul, dar a vehiculat suma de 100 de miliarde de yuani, aproximativ 16 miliarde de dolari americani ca fiind cea prognozata pentru realizarea programului guvernamental.
La ora actuala, China este si cel mai mare emitent de dioxid de carbon din lume, masura putand reprezenta un pariu ambitios al Executivului de la Beijing in domeniul politicilor de mediu.
De bun augur pentru toata lumea?
Investitia chinezilor ar pune pe picioare atat concernele locale importante din sectorul auto: BYD si Kandi Tehnologies Group, cat si alti mari producatori auto de pe piata mondiala.
Volkswagen, BMW si alte mari grupuri auto si-au dozat deja o mare parte din sectorul productiv in China, inregistrand si vanzari semnificative in zona asiatica, iar proiectele lor de automobile electrice sunt din ce in ce mai vizibile pe strazi. Cel mai probabil, masura urmeaza sa fie anuntata oficial in ultimul trimestru al acestui an, dar aceasta s-ar putea dovedi o lovitura dura pentru producatorul american Tesla, daca proiectul statiilor de reincarcare a autoturismelor electrice din China va fi unul incompatibil cu modelele de autoturisme produse de compania americana, considera analistii publicatiei Bloomberg.
Bursa in crestere
Zvonul a dat... mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 15:55
Premierul Victor Ponta a afirmat ca isi doreste sa gasesca o solutie prin care sa asigure bonusuri si companiilor private la cumpararea unei masini electrice, pentru a le stimula sa-si schimbe flotele de automobile.
Valoarea bonusului pentru cei care vor sa achizitioneze masini electrice este de aproximativ 2500 euro.
"Am introdus in lege un bonus pentru cei care cumpara masini electrice - e vreo 2.500 de euro - si inteleg ca inca nu putem sa-l aplicam si la firmele private, ci putem sa-l aplicam doar la persoane fizice si la institutii si vreau sa gasim o solutie, pentru ca de fapt ideea este ca si companiile sa-si schimbe flotele de masini, sa treaca pe masini electrice. Noi, ceilalti, persoanele fizice, o sa trecem incet-incet, dar marea schimbare - vorbesc de poluare, de reducerea consumului de carburant - vine de la companii", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a facut aceasta declaratie dupa ce a vizitat, impreuna cu omologul sau francez, Centrul Tehnic Titu, parte a Renault Tehnologie Roumanie, care are drept misiune testarea autovehiculelor concepute in birourile de proiectare Renault.
Cu o suprafata de 350 de hectare si 400 de angajati, centrul pune la dispozitia inginerilor cele mai noi tehnologii in domeniul incercarilor si mijloace necesare pentru a testa masinile si componentele in diverse stadii de proiectare. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:13
Automobilul cu propulsie electrica este departe de a fi un succes de piata, asa cum vor producatorii auto si asociatiile ecologiste sa ne arate.
O astfel de masina are pretul de achizitie foarte mare, in comparatie cu masina conventionala, iar autonomia nu-ti permite sa te plimbi mai mult de 100 de kilometri cu o incarcare completa.
Nici costurile de exploatare nu sunt chiar pentru oricine, pentru ca numai un simplu incarcator ajunge sa coste intre 500 si 7.000 de euro.
Conform unor studii efectuate in SUA, un posesor de autovehicul cu propulsie exclusiv electrica, precum Chevrolet Volt sau Nissan Leaf, poate economisi intr-un an, aproape 1.200 de dolari.
Avand in vedere ca la americani un galon de benzina (3,7 litri) costa 3,5 dolari, un sofer de masina electrica poate economisi intre 750 si 1.200 de dolari pe an, in loc sa cumpere carburant pentru un model care cosuma 3,7 litri de benzina in 43 de kilometri.
In Europa, motorina este greu de detronat
Revenind in Europa, unde motorina este "regina" benzinariilor, automobilul electric este practic un fel de exponat pe care constructorii auto il tot plimba, de la un salon auto, la altul.
Ca sa parafrazez o veche vorba de "duh" romaneasca, "mai e mult pana departe"! Cam asta au constatat producatorii auto si autoritatile europene, in ceea ce priveste succesul automobilelor electrice. Chiar daca expunerea in media a fost foarte mare, masinile cu propulsie neconventionala inca nu-si gasesc asa de multi... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 12:02
Guvernul va acorda persoanelor fizice sau juridice o subventie de 20% din pret la cumpararea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din pret, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid, a anuntat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.Acesta a precizat ca persoanele fizice sau juridice care participa la Programul de casare a masinilor uzate "Rabla" vor primi patru tichete valorice la cumpararea unui automobil electric, respectiv doua bonuri valorice pentru achizitionarea unui automobil hibrid.
Borbley a aratat totodata ca Guvernul va subventiona, din Fondul de Mediu, infrastructura necesara automobilelor electrice sau hibride.
Agentia Mediafax a anuntat, la sfarsitul anului trecut, ca Guvernul va introduce un pachet de stimulente financiare pentru incurajarea achizitiilor de masini electrice, destinate atat cumparatorilor, prin acordarea unei "prime ecologice", cat si producatorilor, prin deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit sau acordarea de ajutoare de stat. mai mult
Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:51