Interviurile Business24.ro

Despre Amazon

Amazon.com, Inc. este o companie multinationala de comert electronic cu sediul in Seattle, Washington, Statele Unite ale Americii. Amazon este cel mai mare retailer din lume. Compania realizeaza si produse electronice, si anume dispozitivele Kindle. 
 
Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt e-book reader-ul Amazon Kindle si tableta computer Kindle Fire.
 
Amazon este si un furnizor important de servicii de cloud computing.
 
Initial, Amazon era o librarie online, dar apoi si-a diversificat oferta, prin vanzarea de DVD-uri, CD-uri, produse software, jocuri video, aparate electronice, haine, mobila, mancare, echipament sportiv, produse de gradinarit, produse pentru copii, ceasuri, produse pentru ingrijirea personala, instrumente muzicale, jucarii si bijuterii. De asemenea, clientii pot descarca si fisiere de tip mp3. 
 
Amazon are website-uri separate de retail pentru tarile urmatoare: Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Spania, Japonia si China. Compania isi va lansa website-uri in Polonia, Brazilia, Olanda si Suedia.

Infiintarea companiei si strategia de afaceri

 
Compania Amazon a fost infiintata in luna iulie 1993 de catre Jeff Bezos, functionand ca o librarie offline. Avand aproximativ 200.000 de titluri, Jeff Bezos a decis ca Amazon va functiona in mediul online. Activitatea companiei in mediul online a inceput in 1995.
 
Numele companiei provine de la raul Amazon din America de Sud, unul dintre cele mai mari din lume.
Prima carte vanduta de Amazon in 1995 a fost “Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought”, de Douglas Hofstadter. 
 
In 1996, compania Amazon a fost reincorporata in Delaware. 
 
Amazon a lansat Oferta Publica Initiala in data de 15 mai 1997, actiunile fiind tranzactionate pe bursa NASDAQ la un pret de 18 dolari pe titlu. 
 
Potrivit planului de business initial, compania nu se astepta sa inregistreze profit in primii patru-cinci ani. Actionarii au fost nemultumiti de faptul ca Amazon nu a inregistrat profit foarte repede.
 
Atunci cand a aparut bula dot-com si multe companii din mediul online au renuntat la afaceri, Amazon a perseverat si a reusit sa inregistreze pentru prima data profit in primul trimestru al anului 2001: cinci milioane de dolari la venituri de peste un miliard de dolari.
 
Desi profitul a fost modest, compania a demonstrat ca modelul de afaceri adoptat poate functiona.
In 1999, revista Time l-a numit pe Jeff Bezos drept Person of the Year, recunoscand succesul cpmpaniei in popularizarea shopping-ului online.
 

Procese in care a fost implicata compania 

In data de 12 mai 1997, Barnes and Noble a dat in judecata Amazon, spunand ca pretentia acestei companii conform careia este cea mai mare librarie din lume este falsa. Cele doua companii au ajuns la o intelegere in afara tribunalului.
 
Si Walmart a dat in judecata Amazon in anul 1998, pretinzand ca retailerul online a furat secrete comerciale de la unii din fostii sai directori. Desi partile au ajuns la o intelegere in afara tribunalului, Amazon a trebuit sa aplice restrictii interne.

Achizitii realizate de Amazon

In 1998, Amazon a preluat PlanetAll, companie furnizoare de servicii cu sediul in Cambridge, Massachusetts, Junglee, un startup din Sunnyvale, Bookpages.co.uk, un retailer online din Marea Britanie care a devenit Amazon UK in acelasi an.
In 1999, Amazon a preluat Internet Movie Database (IMDb), Alexa Internet, Accept.comn si Exchange.com.
In 2003, Amazon a achizitionat retailerul de muzica online CD Now, iar in 2004 a preluat site-ul de comert Joyo.com din China.
 
Alte achizitii efectuate de Amazon includ BookSurge, Mobipocket.com, CreateSpace.com, Shopbop, dpreview.com, Audible.com, Fabric.com, Box Office Mojo, AbeBooks, Zappos, Lovefilm, The Book Depository, Pushbutton si Kiva Systems.
 
In 2008, compania a investit in platforma Engine Yard si in site-ul local de afaceri LivingSocial.

Parteneriate incheiate de Amazon

Compania de comert electronic a initiat parteneriate cu ToysRUs.com, Borders bookstores, Target si Benefit Cosmetics, insa acestea s-au incheiat.
 
Amazon.com opereaza site-uri de retail pentru Sears Canada, bebe Stores, Timex, Marks & Spencer, Mothercare si Lacoste. 
 
In 2011, Amazon.com a anuntat un parteneriat cu DC Comics pentru drepturi digitate exclusive asupra unor benzi desenate cunoscute, precum Superman, Batman, Green Lantern, The Sandman sau Warchmen. Acest parteriat a determinat Barnes & Noble sa renunte la comercializarea acestor titluri, care urmeaza sa fie disponibile pentru vanzare numai prin intermediul noii tablete Kindle Fire produsa de Amazon.
 
Retailerul oline a deschis centre de dezvoltare software in tari din America de Nord, Europa, Asia si Africa. In Romania, Amazon detine un centru de software la Iasi.
 
In prezent, cel mai important competitor al companiei Amazon este serviciul Half.com, care apartine corporatiei eBay Inc.

Produse lansate de Amazon

In august 2005, Amazon a inceput sa vanda produse sub eticheta sa proprie, Pinzon.
 
In noiembrie 2007, retailerul online a lansat Amazon Kindle, un e-book reader care permite consumatorilor sa cumpere, sa descarce si sa citeasca e-book-uri, ziare, reviste, bloguri si alte continuri digital media prin intermediul retelelor wireless. 
 
In iulie 2010, compania a anuntat ca vanzarile de e-book-uri Kindle le-au depasit pentru prima data pe cele de carti cartonate in cel de-al doilea trimestru, raportul de vanzari fiind de 143 de e-book-uri la fiecare 100 de carti cartonate. La inceputul lunii iulie 2010, acest raport ajunsese la 180 de carti digitale la fiecare 100 de carti cartonate.
 
Amazon MP3, magazin de muzica online, a fost lansat in septembrie 2007. Magazinul comercializeaza numai fisiere de tip mp3 fara gestiunea drepturilor digitale (DRM).
 
Amazon MP3 vinde muzica de la casele de discuri EMI, Universal, Warner Bros. Records si Sony Music, ca si de la cantareti independenti.
 
In septembrie 2011, Amazon si-a anuntat intrarea pe piata tabletelor prin lansarea Kindle Fire, care ruleaza o versiune a sistemului de operare Android. Compania a anuntat un pret de 199 de dolari pentru aceasta tableta. 
 
Printre serviciile oferite de Amazon se numara Amazon Prime, Amazon Web Services, Amazon Mechanical Turk, Amazon Shorts, Search Inside the Book sau posibilitatea ca utilizatorii site-ului sa realizeze review-uri pentru pagina web a fiecarui produs. 
 
Domeniul amazon.com atrage cel putin 615 milioane de vizitatori annual. In ultimii 30 de ani, retailerul si-a construit o baza de date de aproximativ 30 de milioane de persoane.