Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
Criza din zona euro se accentueaza, dupa ce Eurostat a publicat ultimele date statistice. Astfel, datoria guvernamentala din zona euro, ce cuprinde 17 tari, a crescut pana la nivelul de 92,2% din produsul intern brut, in primul trimestru din 2013, cel mai mare din istoria regiunii.
Datoria economiei euro a urcat de la 90,6% in trimestrul anterior din PIB si 88,2% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit International Business Times.
Intre timp, datoria combinata a celor 27 de state din UE a crescut pana la valoarea de 85,9% din PIB in primul trimestru din 2013, de la 85,2% in trimestrul patru din 2012 si 83,3% in acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate de biroul de statistica al UE, Eurostat.
Citeste mai multe despre Zona euro, aproape de colaps? Cele mai mari datorii din istorie pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 09:17
Republica Cipru, care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, aflandu-se la randul sau in dificultate financiara, a apreciat vineri ca este "pe nedrept" victima crizei datoriilor europene, cerand statelor din zona euro sa isi imparta datoriile in functie de marime.
La cateva zile dupa ce a cerut un ajutor financiar din partea UE si a FMI, ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, s-a plans ca insula se afla in dificultate dupa ce a "platit un pret prea mare" in stergerea a 107 miliarde de euro din datoria Greciei.
Planul de restructurare a datoriei elene, negociat la sfarsitul lui 2011 de Atena cu Institutul Finantelor Internationale (IIF), care reprezinta circa 40 de banci mari, asiguratori sau fonduri de garantare, a redus cu circa 50 la suta valoarea nominala a obligatiunilor Greciei.
Bancile cipriote detin cantitati importante din obligatiunile Greciei, iar Cipru a pierdut astfel 4,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 24 la suta din PIB, a precizat Shiarly intr-o conferinta de presa.
"Nu este drept sa fim nevoiti sa suportam asta", a adaugat el. "Era o problema europeana", a adaugat oficialul, precizand ca "ar fi trebuit sa impartim aceste datorii in mod echitabil".
Avand in vedere ca Cipru reprezinta 0,2 la suta din economia zonei euro, din care fac parte 17 state, insula ar fi trebuit sa piarda numai 200 de milioane de euro, adica "o suma neimportanta", a precizat ministrul, care a declarat ca intentioneaza sa ridice... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:50
Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din zona euro decat sa plateasca datoriile altor state din uniunea monetara, a afirmat ministrul finlandez de finante Jutta Urpilainen in editia de vineri a cotidianului financiar Kauppalehti, preluata de AFP.
"Finlanda s-a angajat sa fie fie stat membru al zonei euro si consideram ca moneda euro este benefica pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a declarat Jutta Urpilainen.
"Responsabilitatea colectiva pentru datorii (...) si riscurile altor tari nu reprezinta ceva pentru care trebui sa ne pregatim", a adaugat ea.
Ministrul a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat ca Finlanda, una din tarile din zona euro care beneficiaza de nota maxima triplu AAA din partea agentiilor de rating, "a reprezentat o linie dura" fata de planurile de ajutor financiar.
"Suntem constructivi si vrem sa rezolvam criza, insa nu in orice conditii", a afirmat ea.
Finlanda si-a exprimat reticenta fata de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa achizitioneze obligatiuni pe de piata secundara in cadrul acordului survenit saptamana trecuta la summitul de la Bruxelles unde au fost anuntate masuri puternice menite a sprijini tarile cu probleme, precum Spania si Italia.
Anul trecut, Finlanda a cerut si a obtinut, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:16
Liderii europeni au reusit in ultimele saptamani sa salveze zona euro de la colaps, dar nu au castigat inca razboiul. Ei nu au gasit deocamdata o cale de a ruduce dependenta periculoasa dintre statele indatorare si banci.
"Daca nu reduci dependenta dintre datoriile suverane si banci, inevitabil, statul va fi afectat de riscurile bancilor, iar bancile vor fi afectate de riscurile statului", este de parere Jean Pisani-Ferry, director Bruegel, potrivit Reuters.com.
Timp de aproape 10 ani, bancile europene si-au facut de cap cu datoriile in crestere ale zonei euro, avand de partea lor reglementarile nationale, care aproape ca nici nu faceau distinctie intre obligatiunile germane, grecesti sau italienesti. Cu toate acestea, au invatat pe propria piele ca nu exista active fara riscuri.
Cand adevarata dimensiune a datoriei publice grecesti a fost dezvaluita la sfarsitul lui 2009, pietele financiare au intrat in panica, dand nastere unui cerc vicios al cresterii dobanzilor, scaderii ratingurilor si problemelor de lichiditate a bancilor.
Un cerc vicios
Economistii numesc acest fenomen, "bucla feedback-ului negativ". Guvernele slabite sunt mai putin capabile sa garanteze pentru bancile lor, care la randul lor sunt slabite de deprecierea valorii obligatiunilor pe care le detin.
Cand agentiile de rating scad ratingurile unor tari precum Italia, Spania si Portugalia, sunt lovite automat si bancile care le finanteaza datoriile si care se pot confrunta la randul lor cu... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:18
Ministrii de Finante din zona euro analizeaza modalitati de a intarzia partial, sau in intregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar in acelasi timp sa evite o incetare de plati dezordonata.
Intarzierea ar putea dura pana dupa alegerile generale din Grecia, asteptate pentru luna aprilie, relateaza Mediafax.
Chiar daca cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, ministrii de Finante din zona euro nu sunt multumiti in privinta angajamentului liderilor politici eleni in privinta masurilor de austeritate si reformelor ce conditioneaza ajutorul financiar.
De asemenea, nu este clar daca nivelul indatorarii Greciei raportata la PIB, in prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborat la 120% pana in 2020 prin acordul de imprumut, asa cum au cerut reprezentantii UE, FMI si Bancii Centrale Europene.
"Exista propuneri de a intarzia pachetul financiar pentrru Grecia sau de a-l segmenta, astfel incat sa fie evitat un faliment imediat. Vor discuta optiunile. Exista presiuni din partea mai multor state sa nu se faca nimic atata timp cat nu exista un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decat dupa alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregatirilor pentru o conferinta telefonica a ministrilor de Finante din zona euro, programata pentru aceasta seara.
Germania, Finlanda si Olanda sunt tarile care preseaza pentru intarzierea pachetului financiar, au afirmat alti doi oficiali. Germania este cea... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:37
Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos a cerut joi seara conservatorilor, condusi de Antonis Samaras, sa sustina realizarea de economii bugetare suplimentare, in caz contrar Grecia riscand sa fie nevoita sa paraseasca zona euro, transmite AFP.
Ministrii de Finante din zona euro au decis joi seara la Bruxelles sa amane pentru miercuri acordarea unui nou imprumut pentru Grecia, conditionand acordarea acestuia de realizarea de noi economii bugetare in valoare de 325 de milioane de euro, de aprobarea planului de austeritate in Parlament si de existenta unor garantii politice pentru aplicarea acestui plan din partea partidelor care compun coalitia guvernamentala de la Atena.
Minstrul grec de Finante a afirmat in fata presei, dupa reuniunea Eurogrupului, ca aprobarea noului plan de asistenta financiara pentru Grecia a fost amanata pentru ca "numeroase state au gasit lacune" in planul de austeritate care le-a fost prezentat si pentru ca Samaras "inca nu a semnat" integralitatea masurilor. In prezent, avand in vedere ultimatumul zonei euro, "trebuie ca partidul conservator sa decida daca vrea ca Grecia sa ramana in zona euro si sa o spuna in mod clar. Daca nu vor, la fel trebuie sa o spuna".
Liderul Partidului Conservator, Antonis Samaras, a afirmat in cursul aceleiasi zile ca "a evitat ce putea fi mai rau" prin blocarea unei serii de masuri de austeritate solicitate de FMI si UE, care i-ar fi afectat tocmai pe cei cu venituri reduse. In plus, Samaras a reiterat... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 10:04
Moneda euro nu functioneaza cum ar trebui pentru Grecia si Portugalia, aceste state urmand sa paraseasca zona euro intr-un final, este de parere Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank.
"Aceste state vor renunta la euro, dar vor ramane in Uniunea Europeana, fiind foarte dificil sa parasesti UE din punct de vedere al politicilor de securitate si al politicilor internationale. Din ce in ce mai multe state vor vrea sa ramana o parte a Uniunii, insa vor dori ca legatura sa fie mai mica", a declarat economistul Saxo Bank pentru mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 21:44
Guvernul francez pare sa nu inteleaga adevaratele implicatii ale monedei unice europene, pe care o imparte cu alte 16 state, sunt de parere analistii.
Oficialii francezi au reactionat la amenintarea agentiilor de evaluare financiara de a reduce ratingul tarii prin a certa Marea Britanie, singurul stat din Uniunea Europeana care nu vrea sa faca parte din acordul de guvernanta fiscala.
Guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, a spus ca agentiile de evaluare ar trebui sa retrogradeze Marea Britanie. Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca este mai bine sa fii francez, decat britanic, in conditiile economice actuale. Chiar si premierul Francois Fillon, a subliniat ca Marea Britanie are datorii si deficit mai mari decat Franta.
Citeste mai multe despre Ce greseli face Franta in incercarea de a repara zona euro pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 13:41