Bulgaria va solicita pana la finele lunii aprilie intrarea in anticamera zonei euro

Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 14:57
2679 citiri
Bulgaria va solicita pana la finele lunii aprilie intrarea in anticamera zonei euro
Foto: Pixabay

Bulgaria va depune, pana la finele lunii aprilie, cererea de aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani, inainte de adoptarea monedei euro, a declarat vineri premierul bulgar, Boiko Borisov, transmite Reuters.

Borisov a spus ca autoritatile de la Sofia isi vor accelera pregatirile de aderare, dupa ce au discutat acest plan cu presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum si cu o serie de oficiali de rang inalt din cadrul Comisiei Europene.

"Criza coronavirusului ne-a aratat ca cei care sunt in zona euro, sau in anticamera, vor avea la dispozitie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt, vor trebui sa contracteze datorii la dobanzi ridicate", a spus premierul bulgar.

Borisov s-a declarat increzator ca Bulgariei si Croatiei li se va permite sa adere la zona euro.

Bulgaria, impreuna cu Croatia si Romania, incearca sa adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice si un buget echilibrat, Bulgaria indeplineste majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, insa persista ingrijorari cu privire la sistemul sau financiar. Autoritatile de la Sofia au acceptat sa adere simultan la uniunea bancara europeana si la anticamera zonei euro, ERM-2.

Mecanismul ERM-2 prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.

#Bulgaria zona euro , #Bulgaria