Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o detine in zona arctica nu va fi data in exploatare pana cand piata energiei nu va oferi un pret avantajos pentru petrol, au anuntat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, pretul barilului de petrol va trebui sa se situeze undeva intre 70-100 de dolari inainte ca Rusia sa dea drumul forajelor in apele arctice, informeaza Bloomberg.
In acest moment, pretul barilului de petrol se situeaza la 51 de dolari, dar companiile rusesti prefera sa se bazeze pe rezervele detinute in zone in care procesul de extractie se dovedeste mai putin costisitor inainte de a desface lacatul rezervelor din zona arctica.
O estimare a analistilor Morgan Stanley anunta o revenire a pietei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment in care Moscova pare pregatita sa dea drumul forajelor submarine in apele marilor Barents si Kara, dupa cum sustine oficialul rus.
In aceasta perioada investitiile vor fi directionate spre sectorul de cercetare in vederea dezvoltarii unor noi tehnologii care sa reduca costurile de exploatare a zacamintelor submarine, a mai spus Novak.
In ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctica, detinand si 60% din rezerva de hidrocaburi prospectata pana acum in regiune.
Dar, investitiile facute in ultimul deceniu au vizat, in cele mai multe cazuri, zacaminte aflate la tarm. "Data fiind... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:13
1Productia de gaze condensate si titei a Rusiei a atins in decembrie nivelul record de 10,82 milioane barili pe zi (bpd), depasind cu 0,4% precedentul record, stabilit in noiembrie.
Conform datelor preliminare ale Ministerului Energiei de la Moscova, productia pe ansamblul anului trecut a crescut cu 1,4%, depasind 534 de milioane de tone metrice, sau aproape 10,72 milioane barili pe zi, transmite Bloomberg.
Producatorii de titei din Rusia stabilesc noi recorduri dupa destramarea fostei URSS, pe fondul declinului preturilor si al sanctiunilor occidentale care au redus accesul Moscovei la tehnologie si finantare externa. Companiile au facut eforturi sa extraga mai mult titei din zacamintele vechi din vestul Siberiei si au reusit sa deschida cateva noi proiecte.
Efectele petrolului ieftin: Se va adeveri cel mai negru cosmar al Rusiei?
In 2015, exporturile de titei ale Rusiei au urcat la 5,25 milioane barili pe zi, in timp ce livrarile catre statele din afara fostei Uniuni ...citeste mai departe despre "Productie record de petrol si gaze in Rusia: Cel mai mare nivel de la destramarea URSS" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 13:53
Oficialii rusi vor sa se spele pe maini de orice vina care le-ar putea fi imputata in criza generata de prabusirea preturilor pe piata petrolului. Ministrul Energiei de la Moscova, Alexander Novak, chiar a indicat principalii actori care au dus la aparitia acestei situatii: companiile din Statele Unite si grupul tarilor OPEC.
Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Novak a anuntat ca Rusia nu are de gand sa intervina pentru a modifica cotele de extractie din prezent, in ciuda speculatiilor starnite de discutiile purtate cu reprezentantii OPEC.
Razboi saudito-american
Supra-productia este principala cauza pentru scaderea dramatica a pretului petrolului in ultimele sase luni, de la 114 dolari per baril, in iunie 2014, la aproximativ 50 de dolari.
In ciuda trendului descendent al preturilor, grupul tarilor OPEC a optat inca din toamna anului trecut sa creasca nivelul productiei de petrol, dezechilibrand si mai mult piata de energie si dand startul a ceea ce unii analisti au calificat drept un razboi al petrolului saudito-american.
Rusia, un alt mare exportator de petrol, si-a ajustat productia in conformitate cu cererea existenta de pe piata, iar ministrul de resort de la Moscova, Alexander Novak, sustine ca tara sa nu are niciun amestec in situatia generata de aruncarea unor cantitati suplimentare in piata.
"Industria de petrol si gaze este una dintre cele mai importante din Rusia si, chiar daca exista o crestere a influentei noastre pe pietele... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:52
Sperantele companiilor petroliere din Rusia de a creste productia in virtutea deschiderii pe care o au pe piata chineza se diminueaza treptat. Batalia declansata pentru acapararea pietei din China are urmari dure pentru planurile Moscovei.
Un alt stat exportator de petrol a reusit sa ia fata Rusiei pe piata care consuma un sfert din productia globala de petrol, a anuntat Bloomberg.
Piata supra-aglomerata
Irakul a reusit sa depaseasca Rusia in exporturile de petrol pe piata chineza. O situatie similara se intalneste si in lupta surda dusa intre Oman si Iran, in vreme ce Arabia Saudita conduce in topul exporturilor de petrol catre China, in ciuda cererii scazute din ultima perioada.
Datele furnizate de Administratia Generala Vamilor de la Beijing arata ca pana si Angola a crescut livrarile pe piata de energie din China, tara africana situandu-se pe locul second in topul exportatorilor de petrol pe aceasta piata.
Pentru reprezentantii industriei petrolului, China ramane bastionul de care acestia se agata pe fondul prabusirii dramatice a pretului "aurului negru".
Strategia Beijingului de a constitui rezerve strategice de petrol tine in continuare piata in viata.
Este cam singura raza de speranta in sector in contextul in care dezvoltarea tehnologiilor de foraj in zacamintele de sist a redus cererea de petrol de import pe piata americana.
In aceste conditii, China, despre care expertii Agentiei Internationale de Energie (IEA), sustin ca va conta in... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:39
3Igor Sechin, seful celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft, aprecia la inceputul acestei saptamani ca Rusia ar putea creste cota de extractie anuala de petrol de la 500 de milioane la 700 de milioane de tone.
In acest context, Rusia ar fi o alta tara producatoare care recurge la pomparea unei cantitati suplimentare de petrol pe piata, intr-un moment in care pretul barilului este in scadere, iar unii experti cred ca masura este luata din disperare, arata agentia Sputnik.
Batalie pentru piata
Scaderea dramatica a pretului petrolului din ultimul an a fost interpretata drept o inclestare intre producatorii traditionali de petrol reprezentanti de statele OPEC, in special Arabia Saudita, si industria de profil din SUA, specializata in exploatarea zacamintelor de sist.
Batalia se da pentru cota de piata detinuta de fiecare dintre marii producatori din lume, motiv pentru care, in ciuda pretului de aproximativ 50 de dolari/baril, atat sauditii, cat si petrolistii americani au continuat sa ridice constant nivelul productiei.
Acum pare randul Rusiei sa intre in acest joc al disperarii, Moscova fiind constransa sa isi apere cota de piata la nivel global in exportul de petrol si gaze, dar sa obtina si sumele necesare in valuta care sa atenueze efectele sanctiunilor economice dictate in urma crizei din Ucraina.
Opinia este impartasita de catre expertul Chris Weafer, partener fondator al companiei Micro-Advisory, in revista Christian Science Monitor.... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 14:56
Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata.
Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.
Crestere imensa dupa 2020
Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy.
Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili.
Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.
Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora.
Mina de aur a statului rus
Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus.
"Explorarile geologice... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 13:46
1Statele Unite vor devansa Rusia si vor deveni cel mai mare producator de petrol din lume pana in 2015, urmand ca in urmatoarele doua decenii sa se apropie de independenta energetica, datorita exploatarii zacamintelor de sist, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.
Pretul petrolului va urca la 128 de dolari pe baril pana in 2035, in timp ce consumul mondial se va majora cu 16%, potrivit raportului anual World Energy Outlook al AIE, relateaza Bloomberg.
Rolul OPEC va creste pe la jumatatea deceniului urmator
Agentia considera ca rolul OPEC va creste pe la jumatatea deceniului urmator, in conditiile in care succesul SUA in exploatarea zacamintelor de sist va fi dificil de repetat de catre alte natiuni.
"Statele Unite se indreapta constant catre acoperirea necesarului energetic din resurse interne, pana in 2035. Asta nu inseamna insa ca lumea se indreapta spre o noua era a abundentei de petrol", se arata in raportul AIE, organizatie care acorda consultanta in domeniul energiei pentru 28 de state.
Cresterea productiei exploatarilor de sist ajuta SUA sa ajunga la cel mai inalt nivel de independenta energetica din ultimele doua decenii, protejand tara de turbulentele din Africa si Orientul Mijlociu. Acest fapt pune in pericol veniturile celor 12 state membre ale OPEC, a caror productie este la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, afectata si de tulburarile politice din Libia si furturile din Nigeria.
SUA vor depasi Rusia in 2015
SUA vor depasi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 18:23
Rusia se pregateste pentru un boom petrolier de aceeasi amploare ca cel din SUA, in conditiile in care tehnicile care au declansat revolutia gazului de sist in SUA vor fi aplicate si zacamintelor de petrol neconventional din Siberia, sustine unul dintre directorii unei importante companii petroliere, preluat de Financial Times.
Potrivit lui Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil, Rusia - al doilea producator mondial de petrol dupa Arabia Saudita - va fi capabila sa mentina productia de petrol brut de 10 milioane de barili pe zi pentru anii urmatori, daca guvernul pune in aplicare noile scutiri fiscale promise pentru industrie.
Ministrii au propus o renuntare la impozitul costisitor pe veniturile din activitatile de exploatare a minereurilor pentru companiile care forau la zacamantul Bazhenov.
Fedun a declarat pentru Financial Times ca obiectivul presedintelui Vladimir Putin de a mentine productia de petrol rusesc la 10 milioane de barili pe zi pana in 2020 este "absolut realist", "insa doar daca aceste inovatii fiscale sunt introduse".
Productia din bazinul Bazhenov s-ar putea ridica la 500.000 de barili pe zi
Expertii au plasat de mult timp Rusia in partea de sus a listei tarilor care au potentialul de a reproduce revolutia gazului de sist din America de Nord. Þara dispune de imense resurse neconventionale, de o industrie petroliera sofisticata si de o slaba opozitie a grupurilor de protectie a mediului, care au blocat exploatarea gazelor de sist in unele... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 14:36
Rusia ia in considerare accesul companiilor occidentale la exploatarea titeiului din zona arctica. Guvernul rus isi propune sa atraga mai multi investitori straini.
Alexander Novak, ministrul rus pentru energie, a declarat pentru Financial Times ca aceasta propunere va permite firmelor straine sa foreze pe platformele petroliere, dar si sa aiba acces la productie si sa devina "co-proprietari" ai licentelor de exploatare.
Aceasta ar fi o schimbare radicala de la o politica constanta de a acorda licente de forare in larg doar pentru grupurile detinute de stat, precum Gazprom si Rosneft. Comentariile sale vin pe fundalul unui interes crescand al grupurilor energetice occidentale de a exploata bogatiile arctice.
"Am aprecia aceasta (n.r. initiativa)", a declarat Tim Dodson, directorul pentru explorare al colosului petrolier norvegian Statoil, care are in Oceanul Arctic un joint-venture cu Rosneft.
El doreste o simplificare a modelului de investitii majore din Rusia, astfel incat "sa fie mai asemanatoare modelului cu care suntem obisnuiti".
Desi exista discutii in acest sens cu ministrul Energiei, nu s-a luat inca vreo decizie. Insa doar companiile sigure din punct de vedere ecologic, cu tehnologii avansate si puternice din punct de vedere financiar, s-ar califica sa acceseze petrolul rusesc.
Dezvoltarea unor noi exploatari de petrol este critica pentru ca Rusia sa-si mentina productia zilnica de 10 milioane de barili de petrol.
Alexander Novak... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 09:05