2012, anul descoperirilor de petrol si gaze in Romania! Vor scadea preturile de consum?

Vineri, 30 Martie 2012, ora 07:59
5344 citiri
2012, anul descoperirilor de petrol si gaze in Romania! Vor scadea preturile de consum?
Avem petrol de 1 miliard euro in Arad

Dupa descoperirea de zacaminte de gaze naturale de la Marea Neagra, in Romania s-a dat si peste o "mina" de petrol in valoare de 1 mld. de euro. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in preturile platite de consumatorul roman, dupa cum crede expertul Ionut Purica.

Dupa ani de zile in care s-a vorbit despre apropiata epuizare a resurselor energetice ale Romaniei, 2012 a adus surprize in acest domeniu. La sfarsitul lunii februarie, OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea a 42-48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Marea Neagra, ceea ce echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei.

Dupa doar o luna, saptamana aceasta s-a anuntat gasirea unui zacamant petrolier si de gaze naturale ce valoreaza un miliard de euro in zona orasului aradean Pancota. Prospectiunile geologice au fost facute de compania Universal Premium, cu o finantare asigurata de Universal Premium Fund, care are ca investitori companii petroliere din Romania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia.

Exploatarea ar urma sa inceapa peste cateva luni. "Suntem in faza finala a prospectiilor geologice, iar in jumatatea a doua a acestui an incepem extractia. Estimam ca productia petroliera a Romaniei poate creste cu sapte pana la noua procente prin exploatarea acestui zacamant", a declarat Ioan Teodor Vostinaru, presedintele Universal Premium Fund.

Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, spune ca aceste descoperiri nu sunt intamplatoare si ca este posibil sa urmeze si altele.

"Suntem intr-un punct in care intreaga activitate de foraje din ultimii ani incepe sa dea rezultate. S-ar putea sa mai auzim de astfel de descoperiri in perioada urmatoare", spune Purica.

Astfel, asistam la rezultatul acumularii de informatii legate de rezervele naturale energetice ale Romaniei, insa un factor important in aceste descoperiri este si avansul tehnologic.

Acesta considera ca valoarea de 1 miliard de euro a zacamintelor de petrol si gaze naturale de la Pancota nu este extraordinara, insa este semnificativa pentru Romania.

"Este o economie de un miliard de euro pe care o facem neimportand petrol din afara", spune expertul.

Scade pretul la gaze si benzina?

In mod normal, o astfel de descoperire ar trebui sa se reflecte in timp in preturile platite de consumatori, insa lucrurile depind de capacitatea unui stat de a negocia cu firmele exploratoare.

"Pe o piata normala, gasirea unor astfel de zacaminte ar trebui sa duca la cresterea ofertei si, implicit, la scaderea pretului platit de consumatori pentru benzina, gaze si asa mai departe. Insa acest lucru depinde de modul in care va negocia statul cu firmele implicate", spune Purica.

Cat petrol si gaze avem

Cele mai recente date, arata ca Romania ocupa locul 43 in lume si cinci in Europa in ceea ce priveste rezervele dovedite de petrol. Astfel, cu circa 600 de milioane de barili de titei aflate pe teritoriul tarii, suntem intrecuti pe continent doar de Rusia, Norvegia, Marea Britanie si Danemarca.

Anul trecut, am consumat aproximativ 70 de milioane de barili, ceea ce inseamna ca rezervele ne-ar ajunge timp de noua ani.

In ceea ce priveste gazele naturale, rezervele sunt de 63 de miliarde de metri cubi, la care se adauga cele descoperite luna trecuta la Marea Neagra.

#zacamant petrolier Pancota, #zacaminte gaze Marea Neagra, #zacamant petrol Marea Neagra, #rezerve petrol, #rezerve gaze, #pret benzina, #pret gaze naturale , #Industria petroliera