Era petrolului ieftin: Pretul barilului poate ajunge si 10$!

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 13:30
4660 citiri
Era petrolului ieftin: Pretul barilului poate ajunge si 10$!
Foto: keranews.org

Pretul curent al barilului de petrol este la jumatate din cotatia pe primul trimestru din anul trecut, iar ieftinirea nu se va opri aici. Pragul de jos a fost din nou reevaluat de specialisti pana la o valoare surprinzatoare: 10 dolari.

Pretul petrolului este dictat de cererea pietei, in legatura directa cu performantele economiei globale. Ori, la aceasta ora, SUA au raportat o crestere economica de doar 2,3 procente, la jumatatea prognozelor de anul trecut, China pare ca nu mai poate mentine un ritm crescut de crestere economica, iar Japonia a trecut pe minus, se arata intr-o analiza Bloomberg.

Vanatoare de traficanti de petrol

Piata este supraalimentata cu petrol, dar asta nu doar din cauza infuziei din zacamintele de sist din nordul Americii.

Conform datelor oficiale, intre noiembrie 2013 si noiembrie 2014, productia de petrol din SUA a crescut cu 15%, in timp ce importurile s-au redus cu 4%.

Politica OPEC a debusolat o lume intreaga, in momentul in care organizatia a refuzat sa scada cotele de productie.

O astfel de masura ar fi reechilibrat piata energiei la valori apropiate de normal, dar le-ar fi permis unor membri sa triseze in privinta raportarii cotelor de extractie si sa vanda petrol la negru, la un pret chiar convenabil.

In schimb, Arabia Saudita, beneficiind si de suportul altor state din zona Golfului - Kuweit, Quatar si Emiratele Arabe Unite -, a considerat mult mai eficient sa intretina ritmul crescut de extractie, prabusind in schimb preturile.

Masura a declansat si un adevarat razboi al nervilor intre statele exportatoare de petrol, scaderea dramatica a pretului lasand unele economii in pragul falimentului.

Plafonul spaimei

Care este pretul de la care trisorii din OPEC incep sa-si piarda curajul? Depinde de fiecare stat in parte.

Venezuela, spre exemplu, are o economie dependenta de nivelul de 125 de dolari/baril la petrolul exportat.

Ecuador, Nigeria, Angola, Algeria, Iran si Irak se plaseaza in preajma aceluiasi punct critic.

Chiar si Arabia Saudita isi poate constitui bugetul doar de la un pret de 90 de dolari/baril.

In schimb, rezervele valutare de 726 de miliarde de dolari le permit sauditilor sa puna presiune in piata energiei pentru doi ani de-acum incolo la preturi sub 40 de dolari/baril.

Iar plafonul de la care companiilor petroliere incep sa le tremure genunchii nu reprezinta intotdeauna si pretul de productie.

Care este pretul corect?

Pretul de productie pentru un baril difera de la zacamant la zacamant. In Statele Unite, o evaluare facuta de Daniel Yergin, consultant IHS Cambridge Energy Research Associates, indica o valoare medie cuprinsa intre 50-69 de dolari pentru 80% dintre zacamintele de sist aflate in exploatare.

Companiile petroliere din SUA simt insa mult mai repede fiorii spaimei transmisi de prabusirea pietei, deoarece calculul de profitabilitate include si alte costuri suplimentare, pe langa cel de extractie.

Wood Mackenzie, o agentie de cercetare in domeniul energiei, a emis in ianuarie o estimare conform careia doar 1,6% din cele 2.222 de campuri petroliere din lumea intreaga ar inregistra pierderi in exploatare la un pret mediu de 40 de dolari/baril.

Ceea ce inseamna ca mai exista o marja serioasa de exploatat pentru jucatorii din piata, mai ales ca, pentru zacamintele de sist din bazinul Permian din Texas sau pentru campurile din zona Golfului Persic semnalul de alarma se da cand pretul petrolului ajunge intre 10-20 dolari/baril.

Supraproductie fara cerere

Din pacate, piata nu are cum sa se regleze prea curand. Problemele financiare in care s-au adancit Venezuela si Rusia forteaza cele doua tari sa adauge cantitati suplimentare de petrol in piata pentru a incasa aceleasi venituri necesare sustinerii economiei si platii datoriilor externe.

Supraproductia de petrol este un fenomen care va fi constant intalnit in urmatorii ani, pe masura ce noi zacaminte sunt descoperite, iar costurile de exploatare se vor reduce.

Toate aceste elemente sunt in masura sa adauge o presiune suplimentara asupra pretului barilului.

In Statele Unite se prognozeaza o crestere de 300.000 de barili/zi pentru anul urmator, de la 9,1 milioane de barili in acest moment.

Incheierea acordului dintre Irak si zona controlata de kurzi va adauga de asemenea un surplus zilnic de 550.000 de barili in piata.

In acelasi timp, toata lumea extrage petrol fara ca cererea sa creasca. OPEC si-a revizuit prognoza pentru 2017 indicand un consum minim pe ultimii 14 ani de doar 28,2 milioane de barili/zi, cu 600.000 de barili mai putin decat estimase anul trecut.

Nu consumam destul de mult nici in prezent, tot analiza OPEC aratand un consum zilnic de doar 29,12 milioane de barili, cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani.

La nivel global, Agentia Internationala pentru Energie a revenit a patra oara intr-un singur an asupra prognozei de consum pentru 2015, reducand consumul mondial zilnic cu 230.000 de barili, pana la 93,3 milioane. In acelasi timp, nivelul supraproductiei creste zilnic cu 400.000 de barili.

Nimeni nu reia consumul masiv

In SUA, pretul carburantului la pompa a scazut deja cu 40%, dar acest lucru nu a generat o revenire la moda masinilor mari consumatoare de benzina, asa cum sustineau unii analisti.

In ultimii 4-5 ani, familiile americane au dus-o mai greu si au investit in bunuri de folosinta indelungata cu consum economic, asa cum sunt masinile hibride, electrice sau cele de mic litraj. Ori, nici chiar cei mai impatimiti soferi din State nu-si permit sa schimbe masina in functie de evolutia pietei de energie.

Iar tot ce observam la scara mica se poate vedea cu ochiul liber si la nivel macroeconomic.

China, cel mai mare consumator de combustibil fosil din ultimul deceniu, cu peste 60% din cererea la nivel mondial, da semne de oboseala in mentinerea unui ritm de dezvoltare alert.

Economia chineza a virat deja spre sectorul de servicii, lasand in urma investitiile in infrastructura si productia industriala, iar asta a redus considerabil si cererea de petrol.

Practic, toate semnele indica faptul ca am intrat intr-o era a combustibilului ieftin, iar pretul de 10 dolari pe baril nu este deloc imposibil de atins in urmatoarea perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#pret petrol, #plafon minim baril, #supraproductie petrol, #prognoze consum petrol , #Pret petrol