Rusia vaneaza zacamintele din zona arctica. Cu cine se cearta Putin la Polul Nord?

Miercuri, 05 August 2015, ora 13:27
4784 citiri
Rusia vaneaza zacamintele din zona arctica. Cu cine se cearta Putin la Polul Nord?
Foto: Pixabay

Rusia a solicitat ONU recunoastere drepturilor teritoriale pentru 1,2 milioane de kilometri patrati ai calotei de gheata de la Polul Nord. Miscarea este considerata ca una care ar asigura accesul la o zona bogata in rezerve minerale si disputata deja de mai multe tari.

Cu o economie axata pe exploatarea resurselor naturale, Rusia era de asteptat sa tinteasca spre zona arctica, unde incalzirea globala si dezvoltarea unor noi tehnologii lasa loc exploatarii zacamintelor de gaze si petrol, arata Reuters.

Batalia Nordului

Norvegia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Rusia isi disputa cu inversunare drepturile asupra regiunii polare, in timp ce gigantii industriei petroliere dezvolta cu febrilitate noi proiecte de exploatare in zona.

"Rusia reclama o suprafata submarina de aproximativ 1,2 milioane kilometri patrati la distanta de aproximativ 350 de mile marine de coasta.

O vasta colectie de date stiintifice colectate in multi ani de cercetari in zona arctica ne indreptatesc sa revendicam acest teritoriu", a explicat intr-un comunicat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Arctica, noua Arabie Saudita

Pentru reprezentantii organizatiilor de mediu, asa cum este Greenpeace, intentiile manifestate de Moscova se anunta de rau augur.

"Topirea calotei de gheata scoate la iveala o mare noua si vulnerabila, dar tari precum Rusia si Norvegia vor sa o transforme in noua Arabie Saudita", au replicat reprezentantii GreenPeace.

In urma cu un deceniu, ONU a respins o cerere similara din partea Moscovei, insistand pe desfasurarea mai multor misiuni de cercetare stiintifica in zona, inainte de a revendica acest teritoriu.

Prioritate pentru Kremlin

In ultimii 10 ani, presedintele Vladimir Putin a facut o prioritate din obtinerea noului teritoriu arctic.

Inclusiv trupele marinei din Rusia si-au intensificat prezenta in zona pentru a sustine pretentiile liderului de la Kremlin.

Conform savantilor rusi, chemati sa argumenteze dreptul asupra acestui perimetru din zona arctica, o culme muntoasa submarina, Creasta Lemonosov, care se intinde de-a lungul Marii Arctice, face parte din placa regiunii Eurasiatice.

In acest fel, Rusia sustine ca ar avea drept la un teritoriu care inainteaza pana in dreptul Polului Nord geografic.

Polul bogatiei

In acelasi timp, o parte din teritoriul revendicat de rusi este solicitata si de Danemarca. Supusii reginei Margareta a II-a au depus, in numele Groenlandei, in 2014, o revendicare pentru teritoriul din jurul Polului Nord.

Inca de atunci, analistii au avertizat ca este de asteptat o replica rapida din partea Rusiei, remarca revista Express.

Danezii au declarat ca asteapta ca cererea lor sa fie solutionata pana in 2027, dupa cheltuirea a mai mult de 48 de milioane de dolari in cercetarea stiintifica desfasurata in zona.

Canadienii nu se sfiesc nici ei sa reclame dreptul de proprietate asupra Polului Nord, cu toate ca expertii guvernamentali nu au reusit inca sa delimiteze precis zona pe care o revendica.

Conform portalului norvegian Barents Observer, perimetrul revendicat de Rusia ar include aproape 600 de campuri petroliere submarine, alte 150 de zacaminte de gaze naturale si o rezerva impresionanta de aur si nichel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#teritorii arctice Rusia, #revendicari teritoriale Polul Nord, #zacaminte Polul Nord , #Rusia