Cel mai puternic aliat al lui Putin anunta decesul cartelului OPEC

Luni, 16 Mai 2016, ora 15:48
6004 citiri
Cel mai puternic aliat al lui Putin anunta decesul cartelului OPEC
Foto: Flickr/Day Donaldson

Directorul celei mai mari companii petroliere din Rusia, Igor Sechin (Rosneft), crede ca OPEC nu mai are niciun viitor, declarand practic decesul acestui cartel al tarilor exportatoare de petrol.

"In clipa de fata, din motive obiective, niciun cartel nu isi mai poate impune vointa asupra pietelor. Cat despre OPEC, aceasta a incetat practic sa mai existe ca organizatie unitara", a declarat Sechin, unul dintre cei mai puternici aliati si prieteni ai lui Vladimir Putin.

Directorul Rosneft a vorbit in schimb despre "intrarea intr-o era in care productia de petrol va fi condusa de bani, tehnologie si reglementari", relateaza Business Insider.

Rivalitate veche

In ciuda unei aliante facute impotriva producatorilor de petrol americani, in care Rusia si OPEC au adoptat strategia de a pompa cat mai mult petrol pentru a-si pastra cota de piata, cele doua tari sunt rivale vechi.

La inceputul lunii martie, Rusia a avansat propunerea de a negocia cu OPEC reducerea inghetarea cotelor de extractie pentru a reduce invadarea pietei cu mai mult petrol, dar, in ciuda unor voci favorabile din randul membrilor OPEC, acordul nu s-a finalizat.

Cauza esecului a fost refuzul Arabiei Saudite, liderul de facto al OPEC, de a semna un acord la care Iranul refuza sa se ralieze. Pentru Moscova, aceasta a fost o lovitura dura, Sechin insitand sa afirme chiar ca Rosneft s-a opus acestei negocieri.

Gazul, noua mina de aur

Oficialii de la Riad au mentionat de altfel ca pot face fata unei prabusiri a pretului petrolului si, desigur, in acest moment, rezervele valutare ale Arabiei Saudite sunt mai consistente decat cele ale Rusiei.

De altfel, Riadul a declarat in mod neoficial aceeasi moarte subita a cartelului in momentul in care si-a publicat strategia de schimbare a modelului economic.

Directorul executiv al Aramco, compania de stat saudita care exploateaza imensele zacaminte ale tarii, a anuntat ca planurile viitoare includ reprofilarea pe productia de gaz natural.

Un raport pe termen mediu al Agentiei Internationale de Energie arata ca sauditii se dovedesc inspirati facand aceasta mutare, piata de gaz urmand sa creasca in urmatoarea perioada.

Sauditii sustin si ca vor sa scape de dependenta economiei de petrol pana in 2030, lucru care anunta o separare fata de politica celorlati membri OPEC.

Insa, oricat de ciudat ar parea, Rosneft si toata industria petroliera a Rusiei ar putea avea de suferit in cazul destramarii cartelului care a dictat evolutia pietei de energie inca din anii '70.

In acest moment, Rusia si Iranul sunt principalii actori in piata de gaze natural, iar aparitia unui rival cu rezerve de dimensiunile celor detinute de sauditi ar pune probleme serioase Moscovei.

Pana atunci insa, Riadul a anuntat o crestere a productiei de petrol, fapt care lasa in incertitudine atat o revenire a pretului petrolului, cat si o imediata batalie pe piata gazelor naturale intre Arabia Saudita si Rusia. Insa, lucrul cu adevarat sigur este faptul ca OPEC si-a trait zilele de glorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#opec, #productie petrol, #pret petrol, #rosneft, #piata gaze naturale, #arabia saudita , #Stiri energie