SUA, acuzate de spionajul economic al celei mai mari companii din Brazilia

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 14:52
1745 citiri
SUA, acuzate de spionajul economic al celei mai mari companii din Brazilia

Statele Unite au spionat gigantul petrolier brazilian Petrobras, cea mai mare companie din tara, potrivit unor documente apartinand serviciilor secrete dezvaluite duminica de catre televiziunea Globo din Brazilia.

Televiziunea a prezentat documente furnizate de informaticianul american Edward Snowden, datand din iunie 2012.

In urma cu o saptamana, postul a dezvaluit, prin documente provenind de la Snowden, ca americanii au spionat comunicatiile presedintei braziliene Dilma Rousseff.

Reteaua privata Petrobras, dar si comunicatiile lui Rousseff au fost supravegheate de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA).

"Acest lucru contrazice ceea ce afirma NSA, (si anume) ca nu face spionaj economic", a subliniat televiziunea braziliana.

Cifra anuala de afaceri a Petrobras este de 280 de miliarde de reali (aproximativ 93 de miliarde de euro), iar compania este liderul mondial in domeniul exploatarilor de petrol in ape foarte adanci, potrivit Globo, care a adaugat ca nu cunoaste amploarea spionajului si ca nu are piste cu privire la ceea ce cautau serviciile secrete americane.

Aceste acuzatii provin din documente apartinand serviciilor secrete americane detinute de fostul informatician al serviciilor americane de informatii Edward Snowden. El este inculpat pentru spionaj in Statele Unite, dupa ce a dezvaluit amploarea supravegherii informatice americane in lume. Snowden este refugiat, in prezent, in Rusia. El a cedat documente jurnalistului american Glenn Greenwald, care traieste in prezent la Rio de Janeiro.

Presedintele american Barack Obama s-a angajat sa raspunda pana miercuri Guvernului brazilian cu privire la acuzatii de spionaj american in Brazilia.

Rousseff, care a prevazut sa efectueze o vizita la Washington pe 23 octombrie, a anuntat vineri amanarea plecarii echipei care urma sa pregateasca vizita, in asteptarea unor explicatii americane cu privire la acest caz.

Ministrul brazilian al Comunicatiilor Paulo Bernardo a declarat marti ca "toate explicatiile oferite de la inceputul acestei afaceri s-au dovedit false".

"Pare mai grav decat la prima vedere", a subliniat Bernardo. "Acesta este spionaj comercial, industrial si exista un interes al Statelor Unite sa cunoasca lucruri ca 'pre sal' (zacaminte importante de petrol in ape adanci in Brazilia) si alte probleme importante in domeniile economic si comercial", a subliniat ministrul.

Brasilia a cerut in iulie Washingtonului explicatii, dupa ce cotidianul O Globo a dezvaluit - pe baza acelorasi documente - ca Brazilia face parte dintr-o retea de 16 baze de spionaj apartinand serviciilor secrete americane.

#spionaj economic SUA, #spionaj economic Petrobras Brazilia, #spionaj electronic SUA, #interceptare comunicatii NSA , #Brazilia