Rusii de la Lukoil nu vor mai explora zacaminte cu rusii de la Rosneft

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 16:37
1329 citiri
Rusii de la Lukoil nu vor mai explora zacaminte cu rusii de la Rosneft

Lukoil a intrerupt negocierile cu Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia, privind cooperarea la zacamintele energetice din largul marii, a declarat, vineri, seful Vagit Alikperov, seful Lukoil.

Discutiile au fost oprite, deoarece cele doua parti nu au gasit beneficii reciproce in proiecte, a afirmat Alekperov.

In mai 2012, Lukoil, cea mai mare companie petroliera privata din Rusia, si Rosneft au infiintat un grup de lucru pentru a analiza fezabilitatea unor proiecte comune de prospectiuni geologice la depozitele din largul marii. Compania Lukoil era interesata de zacamintele Rosneft de la Marea Barent si din Marea Neagra.

Conform legislatiei din Rusia, numai companiile rusesti in care statul detine o participatie de peste 50% si nu au mai putin de 5 ani experienta in explorari offshore au permisiunea de a explora platoul continental rusesc.

In prezent, numai Rosneft si Gazprom indeplinesc aceste cerinte si pot implica alte companii in explorari, prin infiintarea unor societati mixte.

In iunie, Rosneft a semnat cateva acorduri cu grupul italian Eni si compania norvegiana Statoil pentru a forma societati mixte, in vederea exploatarii proiectelor offshore in Marea Neagra si Marea Barent. Companiile straine vor detine cate o participatie de 33,4% in compania mixta infiintata cu Rosneft si vor finanta prospectiunile geologice la depozitele din largul marii.

Investitia in proiectul Rosneft-Eni se va ridica la 120 miliarde de dolari, iar investitia in proiectul Rosneft-Statoil va ajunge la 100 miliarde de euro.

Vagit Alikperov a adaugat ca Lukoil a suspendat si planurile de listare la bursa de la Hong Kong.

In prezent, actiunile Lukoil se tranzactioneaza in principal la bursa de la Moscova, dar si la bursele de la Londra si New York, capitalizarea de piata combinata a grupului ridicandu-se la aproximativ 44 miliarde de dolari.

Lukoil a anuntat recent ca intentioneaza sa investeasca aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru extractia de petrol in Romania. Investitiile in prospectiuni geologice, cautare si confirmarea de rezerve ar urma sa se ridice la 400 milioane de dolari in urmatorii trei ani.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Lukoil colaborare Rosneft, #Lukoil explorare zacaminte, #Lukoil zacaminte energetice, #Lukoil parteneriat Rosneft , #Investitii