Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a vorbit joi seara, 7 ianuarie, despre salariile uriase din agentiile de stat, care ar trebui plafonate, ministrul Economiei spunand ca nu este "de bun simt" un venit de 17.000 euro pe luna, ca la ASF, sau 33.000 euro/luna la un institut de cercetare.
"Am vorbit si in programul de guvernare. Hai sa plafonam macar la salariul presedintelui, deci la 12 ori salariul minim. E un criteriu de bun simt. De 12 ori salariul minim e deja un salariu destul de bun pentru Romania si mai ales pentru un stat care nu e un stat bogat. Romania nu debordeaza de bani, mai ales ca vine un an dificil bugetar", a declarat Nasui, la Antena 3.
Ministrul Economiei a sustinut ca a fost si este un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care au profitat de acest statut pentru a-si aloca salarii si sporuri exorbitante.
"Am fost si sunt un mare critic al acestor institutii asa-zise autofinantate, care profitand de acesta statut isi dau niste salarii exorbitante. Am fost cel care a pus reflectorul pe cel mai bine platit bugetar din Romania, un presedinte al unui Institut de Cercetare care avea 33.000 de euro pe luna, bani de la stat.
Cum facea lucrul acesta? Spunea ca suntem autofinantati si putem sa ne dam cat vrem, sporuri, foarte multe recalculari si iesea la pensie cu o suma colosala. Avea in administrare niste bunuri de la stat, dar banii pe care le produc acele bunuri nu trebuie sa se regaseasca in veniturile catorva oameni care... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 08:22
Marea campioana la atletism, Gabriela Szabo, in varsta de 45 de ani, conduce CSM Bucuresti si administreaza Compania Municipala Sport Pentru Toti, obtinand venituri consistente anual, pe langa renta viagera oferita de autoritati.
Averea Gabrielei Szabo
Anul trecut, Gabriela Szabo a incasat 125.999 de lei pentru functia de director general al CSM Bucuresti, fotoliu pe care il ocupa din vara anului 2017. Ea a mai obtinut 37.416 lei, pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Municipale Sport Pentru Toti, infiintata de fostul primar, Gabriela Firea si 6.120 de lei, pentru activitatea de CSR realizata pentru compania Adecco.
Szabo a mai incasat drepturi de autor in valoare de 1.880 de euro de la Sports Hub International si putin peste 5.000 de lei de la Asociatia Camera de Comert Elvetia-Romania. Fosta sportiva are o renta viagera de 199.620 de lei, oferita de Ministerul Tineretului si Sportului, potrivit declaratiei de avere completata anul acesta.
Impreuna cu sotul sau, Szabo detine trei terenuri agricole in Bucuresti, Voluntari si Corbeanca, patru apartamente si patru autoturisme marca Maserati, Mercedes, Toyota si Kia. Fosta sportiva are tablouri in valoare de 10.000 de euro, ceasuri de 20.000 de euro si bijuterii care se ridica la 25.000 de euro.
In conturile bancare, Szabo are circa 185.000 de lei, 57.000 de dolari, 20.875 de euro si 214 franci elvetieni. In ultimul an, ea a imprumutat clubul pe care il detine, Atlantis... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 20:30
"Romania sa aiba in vedere atat restructurare de cheltuieli, cat si venituri fiscale/bugetare in crestere", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Daniel Daianu.
Acesta este de parere ca tara noastra trebuie sa inceapa corectia macroeconomica in 2021, care trebuie sa fie graduala, sa acopere 3-4 ani.
"Romania a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare - peste 4% din PIB, cel mai mare in UE - si deficit extern singular, cel mai mare in regiune - intre economiile emergente din UE. Deficitul bugetar in 2020 va fi peste 9% din PIB, in linie cu deficite in economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul mentionat, care a redus considerabil spatiul de manevra", a declarat Daniel Daianu.
Potrivit lui, declinul PIB in 2020 va fi, probabil, spre 5% avand in vedere valul doi al pandemiei. "Desi regulile fiscale in UE sunt suspendate in 2020 si 2021 in Uniunea Europeana, noi trebuie sa initiem un proces de corectie macroeconomica", a afirmat Daianu.
Romania va trebui sa inceapa o corectie macroeconomica in 2021.
"Am vazut si declaratia ministrului Finantelor ca se tinteste un deficit in 2021 de 7%, care nu este usor de atins, mai ales daca in executie, in anul acesta ne-am apropia de 10% din PIB, deficitul bugetar. Corectia macroeconomica trebuie sa fie graduala, sa acopere mai multi ani. Eu vorbesc aici despre 3-4 ani, pana in 2024, pentru ca o viteza prea mare ar reintroduce economia in recesiune. Avem nevoie de un program credibil... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 13:58
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 6 noiembrie, actul normativ pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant.
Legea are ca obiect de reglementare extinderea deductibilitatii cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului tehnic preuniversitar si universitar; neimpozitarea veniturilor primite de elevi/studenti pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, precum si deducerea cheltuielilor efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantul dual preuniversitar si universitar, in cazul determinarii venitului net anual in sistem real.
Legea prevede si neimpozitarea sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor.
Potrivit actului normativ, sunt scutite de impozit bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic si elevii/studentii pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul Educatiei nationale. ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis a promulgat legea care reglementeaza unele cheltuieli si venituri pentru invatamant" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 17:34
Aproximativ 75% dintre respondentii sondajului estimeaza ca veniturile totale ale companiilor pe care le reprezinta vor scadea cu mai putin de 25% in 2020, comparativ cu anul 2019, ca efect al crizei sanitare, potrivit sondajului "Transfer Pricing Challenges during and post Covid-19", realizat de PwC Romania in perioada aprilie-mai.
In acelasi timp, aproape jumatate dintre entitatile din Romania ale grupurilor multinationale estimeaza scaderea marjei de profit din tranzactiile cu partile afiliate, iar 36% dintre respondenti au aratat ca eventualele cheltuieli generate de criza COVID-19 nu vor fi rambursate de grup.
"Politicile de preturi de transfer au fost gandite si aplicate de companii intr-o perioada de crestere economica si, prin urmare, acum sunt reanalizate. Grupurile evalueaza impactul pe termen mediu si lung al pandemiei, luand in calcul masuri pentru eficientizarea si reducerea costurilor. Astfel, evolutia relatiilor cu partile afiliate are o doza mare de incertitudine, nefiind clar in ce masura grupurile mama vor decide sa sustina entitatile locale pentru a-si acoperi pierderile suferite in perioada de intrerupere a activitatii", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
In ceea ce priveste lichiditatea, majoritatea respondentilor au aratat ca au avut suficient numerar pentru a-si sustine activitatea, iar in eventualitatea unor probleme majore, 60% au indicat renegocierea conditiilor de plata, fara a contracta noi finantari. Doar... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 13:38
Scaderea veniturilor la bugetul de stat, raportata de Ministerul Finantelor Publice prin executia bugetara la trei luni, confirma asteptarile, avand in vedere ca firmele au putut opta, in martie, pentru amanarea platii taxelor.
Situatia s-ar putea ameliora usor in aprilie, datorita bonificatiilor acordate pentru plata in termen a impozitului pe profit. Autoritatile au nevoie, insa, de un plan de crestere a incasarilor la buget pe termen mai indelungat, avand in vedere solicitarile tot mai presante din partea mediului de afaceri si perspectivele sumbre privind evolutia economiei.
In luna martie, incasarile bugetare au scazut cu aproximativ 25% fata de cele din aceeasi luna a anului trecut, doar ca urmare a amanarii platii obligatiilor fiscale de catre firme in baza OUG 29/2020, in suma de 7,7 miliarde de lei, a anuntat Ministerul Finantelor. Per total, in primele trei luni ale anului, veniturile bugetare au scazut cu 3,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cheltuielile au crescut cu 12,7% in acelasi interval.
Estimarile indica doar cresteri de cheltuieli si scaderi de venituri
Incepand cu luna aprilie, este posibil ca incasarile sa fie influentate pozitiv de bonificatiile acordate societatilor pentru plata la timp a impozitului pe profit aferent primului trimestru din 2020, dar pe partea de cheltuieli situatia se agraveaza cel putin cu plata somajului tehnic pentru contractele de munca suspendate. Pe termen mai indelungat, avand in vedere estimarile... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 21:15
Politicienii guvernului de coalitie al cancelarului german Angela Merkel au decis duminica un sprijin suplimentar pentru intreprinderi si populatie, afectate de criza Covid-19, cu accent pe hoteluri, restaurante si plata angajatilor cu programe part-time.
Dehoga, o asociatie din domeniul industriei care include o mare parte din firmele mici, detinute de familie, a declarat pentru Bild am Sonntag ca aproximativ 70.000 de operatori de restaurante si hoteluri, care angajeaza 223.000 de persoane, s-ar putea confrunta cu insolventa, deoarece pana la sfarsitul lunii aprilie, pierderile vor ajunge la 10 miliarde de euro.
Ministrul economiei, Peter Altmaier, membru al partidului conservator al cancelarului Merkel, a declarat intr-un interviu acordat aceluiasi ziar ca a fost de acord ca sectorul are nevoie de sprijin pentru a se relansa.
"Este clar ca vom avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a impiedica disparitia de pe piata a acestor companii", a spus el.
Altmaier a spus ca va analiza eventual scaderea taxei pe valoarea adaugata pentru industriile respective, dar se iau in calcul si acordarea unor subventii pentru modernizare si masuri de reducere a costurilor.
Numarul cazurilor noi de infectii cu coronavirus a scazut, iar cel al persoanelor vindecate a crescut in ultimele zile, in Germania.
Insa politicienii si autoritatile sunt de acord ca activitatile economice pot fi reluate doar treptat, pentru a evita un nou val al epidemiei.
Ministrul Finantelor,... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 10:27
Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA) a lansat o analiza actualizata care arata ca veniturile companiilor aeriene rezultate din zborurile comerciale vor inregistra o scadere de 314 miliarde de dolari in 2020, ceea ce reprezinta o reducere cu 55% fata de 2019, in contextul crizei provocate de COVID-19.
Pe 24 martie, IATA estima o pierdere a veniturilor de 252 miliarde de dolari (-44% fata de 2019), intr-un scenariu cu restrictii severe de calatorie, care dureaza trei luni.
Cifrele actualizate reflecta o adancire semnificativa a crizei si reflecta urmatorii parametri:
Restrictii interne severe care dureaza trei luniUnele restrictii privind calatoriile internationale care se extind dincolo de primele trei luniImpact mondial sever, inclusiv in Africa si America Latina (care au avut o prezenta redusa a bolii si se previziona o afectare mai redusa, in analiza din luna martie).
In 2020, cererea pe segmentul de zboruri comerciale (intern si international) este de asteptat sa scada cu 48% fata de 2019. Cele doua elemente principale care conduc la acest aspect sunt:
Dezvoltari economice generale: lumea se indreapta spre recesiune. Socul economic al crizei COVID-19 este de asteptat sa fie cel mai sever in al doilea trimestru, atunci cand se estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 6% (comparativ, PIB-ul a scazut cu 2% la varful crizei financiare globale). Cererea pe zborurile comerciale urmareste indeaproape evolutia PIB. Impactul reducerii activitatii... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 17:09
Administratia publica locala reajusteaza bugetele, in contextul in care veniturile din cote defalcate pe impozit au inregistrat o scadere de 20-25%, iar gradul de colectare al taxelor locale a avut de suferit ca urmare a deciziei de prorogare a termenelor limita pana la sfarsitul lunii iunie.
Pentru a compensa golul de la venituri, primariile marilor orase reduc cheltuielile de la toate capitolele bugetare care sa acopere o diminuare a veniturilor pentru cel putin trei luni. In picioare raman doar investitiile din fonduri europene.
La Iasi, diferenta de alocari de la bugetul de stat (prin cote defalcate din impozitul pe venit) a fost de 20%, in vreme ce incasarile din taxele locale au scazut la jumatate, a declarat primarul municipiului, Mihai Chirica.
"In principiu, incasarile din taxe si impozite s-au redus aproape la jumatate si din cauza faptului ca s-a prelungit perioada de plata. Nici de la bugetul de stat nu au mai fost aceleasi alocari bugetare fata de media lunilor precedente. Aproximativ 20% a fost diferenta de alocari, ceea ce ne-a si obligat sa ne reorientam asupra ajustarii bugetului", a explicat Mihai Chirica.
La nivelul orasului este realizata o noua prognoza a bugetului care sa permita o mai buna evaluare a reducerilor de cheltuieli necesare pentru a echilibra bugetul.
"In principiu toate cheltuielile trebuie reduse. Nu exista nicio categorie care sa nu trebuiasca sa fie ajustata, daca nu blocata, cu siguranta redusa. Si la servicii publice,... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 10:00