Numarul de trenuri care circula spre destinatii de interes pentru turisti in aceasta minivacanta de 1 Decembrie va fi suplimentat.
Vanzarea biletelor fara loc va fi limitata, pentru a se evita supra-aglomerarea vagoanelor, a anuntat CFR Calatori, intr-un comunicat de presa transmis, miercuri, AGERPRES.
Astfel, fata de graficele zilnice de circulatie, in perioada urmatoare vor fi suplimentate trenurile catre destinatii, precum: Alba Iulia, Iasi, Timisoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Galati, dar si spre destinatiile turistice de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Petrosani etc.
Potrivit sursei citate, tot in minivacanta de 1 Decembrie va fi suplimentat si personalul feroviar in marile gari, la casele de bilete, pentru fluidizarea vanzarilor de bilete.
De asemenea, vanzarea biletelor fara loc va fi limitata, astfel incat sa se evite supra-aglomerarea vagoanelor.
In plus, trenurile Regio care circula pe Valea Prahovei au regim de rezervare obligatoriu, tariful de rezervare a locului fiind de un leu.
Pe de alta parte, compania de transport feroviar precizeaza ca agentiile de voiaj CFR din centrele comerciale Titan, Carrefour Colentina si Iulius Mall vor fi deschise conform programului de lucru al acestor magazine, iar restul agentiilor, in zilele 30 noiembrie si 1 decembrie 2017, vor fi inchise. ...citeste mai departe despre "CFR baga mai multe trenuri de 1 Decembrie. Spre Valea Prahovei biletele vor fi mai scumpe" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 17:21
20 de persoane au fost retinute, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfa destinate casarii.
Printre retinuti se numara si fostul director general al CFR Marfa, Mihut Craciun, dar si alte persoane din conducerea centrala a institutiei.
De asemenea, au mai fost retinute si persoane din conducerea sucursalei Timisoara a CFR Marfa si presedintii comisiilor de casare din cadrul sucursalei.
Cei 20 de angajati ai CFR Marfa retinuti vor fi prezentati, joi, Tribunalului Timis, cu propunere de arestare preventiva.
DIICOT Timisoara a facut, miercuri, 63 de perchezitii in mai multe judete, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare.
Procurorii sustin ca "persoane din conducerea CFR Marfa ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casarii, cauzand un prejudiciu 6.313.748,52 euro".
Perchezitii au avut loc in Bucuresti, Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinti, Calarasi, Arad, Teleorman si Dambovita, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals.
Procurorii sustin ca in 2016, la nivelul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa SA, s-ar fi constituit "un grup infractional organizat, implicand factori de decizie de la nivelul central si teritorial al societatii de transport, avand ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societatii, cu prilejul operatiunilor de... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 09:08
Executivul a publicat miercuri seara in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa. Guvernul a stabilit ca termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie.
Printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei figureaza si constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.
Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.
Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.
Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.
Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".
Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:17
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a anuntat intensificarea platilor, din surse proprii, catre furnizori, pe fondul unui nivel mai bun de incasare a veniturilor contractuale.
CFR isi va plati cu prioritate datoriile acumulate din 2012.
"Pentru prima data, in ultima perioada, am reusit sa sustinem din surse proprii un nivel dinamic de efectuare a platilor catre furnizorii nostri. Pentru ca am rezolvat problema stopajului la sursa, dupa ce am reusit sa ajungem la zi cu plata contributiilor angajatului la bugetul de stat, am creat premisele unui flux alert al platilor catre furnizori", a declarat Dimitris Sophocleous, directorul general al CFR SA.
Conducerea CFR isi asuma responsabilitate pentru implementarea angajamentelor asumate fata de institutiile financiare internationale, incluse in planul de management, in vederea transformarii pozitive a companiei prin cresterea veniturilor si reducerea costurilor, pe fondul unei mai bune gestionari a situatiei economico-financiare.
CFR SA a incheiat anul 2012 cu o pierdere operationala de 550 milioane de lei si un profit contabil de un miliard de lei.
CFR are de incasat 1,7 miliarde de lei si datorii totale de 1,6 miliarde lei. Compania are arierate catre bugetul de stat in valoare de 610 milioane de lei, iar catre furnizorii de energie de 410 milioane de lei.
Societatea acumuleaza in fiecare luna aproape 40-45 milioane lei datorii catre stat.
Din iunie 2012 si pana la sfarsit de an s-a acumulat aproximativ... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 16:28
Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.
Documentul indica un nivel al veniturilor si cheltuielilor totale de 341,1 milioane lei, in prima categorie intrand si incasari de 50 milioane lei din dividendele aferente exercitiului financiar 2012.
"Se estimeaza ca veniturile din privatizare vor inregistra un nivel de 291,09 milioane lei, rezultat in principal din vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ce reprezinta 51% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie publica cu strigare cu criterii de precalificare si decontarea tranzactiei pe parcursul anului 2013.
In consecinta, prin adoptarea actului normativ propus, veniturile bugetare aferente anului 2013 vor fi alimentate cu suma de 50,01 milioane lei reprezentand transferuri catre bugetul de stat din dividende si dobanzi incasate de MT in calitate de institutie publica implicata in procesul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:05
Guvernul va include in strategia de privatizare a CFR Marfa o serie de proceduri de pre-calificare a investitorilor, legate de cifra de afaceri, experienta in domeniu si capacitatea financiara, documentul urmand sa fie discutat, marti, 5 februarie, in CSAT si aprobat a doua zi de Executiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, la RTV, ca a discutat pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si ca acesta a fost de acord cu vanzarea companiei, dar cu conditia ca procedura de atribuire sa fie diferita de cea aplicata in cazul incercarii de privatizare a Oltchim, respectiv de licitatie deschisa.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Guvernul s-a angajat in ultimele negocieri cu FMI sa publice anuntul de privatizare a CFR Marfa in luna martie a acestui an si sa semneze contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni pana la jumatatea lui mai, tranzactia urmand sa fie incheiata atunci cand "toate conditiile vor fi indeplinite".
"Pentru CFR Marfa, pregatirile sunt avansate in vederea vanzarii unui pachet majoritar de actiuni catre un investitor strategic. Vom organiza o licitatie publica pentru selectarea castigatorului si intentionam sa incheiem tranzactia cat mai curand posibil, imediat ce toate conditionalitatile din... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:28
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca va incerca sa convinga reprezentantii FMI sa fie de acord ca CFR Marfa sa nu mai fie privatizata.
"Cand toate tarile isi fac propriile companii de transport marfa, noi o vindem. Dar e un angajament pe care domnul Basescu (presedintele Traian Basescu, n.r.) l-a luat in fata FMI, si angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi incerca sa conving FMI sa nu vindem CFR Marfa, daca voi putea. Daca nu, ma voi supune angajamentelor, bineinteles", a declarat Fenechiu.
Intrebat ce companii din subordinea institutiei vor fi privatizate, ministrul nu a facut nominalizari, afirmand ca de la preluarea mandatului a avut discutii cu mai multi consultanti, iar deciziile vor fi luate dupa "analize temeinice".
"Exista mai multe solutii de eficientizare a companiilor, exista managementul privat, exista vanzarea unor pachete minoritare de actiuni catre actionari strategici care sa vegheze la transparenta decizionala a companiilor, exista posibilitatea vanzarii unor pachete majoritare sau privatizarea integrala", a spus Fenechiu.
Exista propuneri de strategii pentru FR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi
El a precizat ca in prezent exista discutii si propuneri de strategii pentru companii precum CFR Marfa, CFR Calatori, Tarom si pentru aeroporturi.
"Eu vin din business-ul privat si am multi prieteni, multi cunoscuti, proprietari, actionari in mari companii. Orice manager adevarat, orice om care stie... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 14:50
Vanzarea CFR Marfa catre banca ruseasca VTB este imposibila, deoarece compania detine infrastructura critica a Romaniei, spune Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii.
Interesul manifestat, luni, de VTB, a doua banca ruseasca ca marime, pentru privatizarea CFR Marfa a starnit un val de optimism legat de vanzarea companiilor romanesti. Insa "oferta respectiva nu poate fi acceptata", a declarat analistul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, pentru Business24.
"CFR-ul, liniile electrice, o parte a sectorul energetic, comunicatiile si altele fac parte din infrastructura critica a Romaniei si nu pot fi vandute unei societati din afara NATO", spune Ionescu. Cei de la VTB stiu acest lucru, cu siguranta, insa Ionescu nu a explicat de ce a fost aruncata "aceasta petarda".
"Pe rusi ii intereseaza tot ce este legat de obiectivele lor strategice, obiective care se indreapta in special catre sectorul energetic si infrastructura. Insa in cel de-al doilea domeniu este greu sa faci achizitii in spatiul NATO", mai spune fostul ministru al Privatizarii.
Potrivit legislatiei, domenii precum caile de comunicatii, transporturile, liniile electrice, canalele navigabile, liniile feroviare etc. intra la categoria "infrastructura critica".
Toate acestea trebuie sa fie protejate in caz de razboi sau de calamitati naturale, ceea ce inseamna ca nu pot apartine decat statului respectiv sau aliatilor.
"Rusia este considerata tara adversa, asa ca nu se pune... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 08:02
CFR SA organizeaza joi o licitatie pentru inchirierea a zece sectii de cale ferata neinteroperabile.
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA va organiza, pe 22 decembrie, la Bursa Romana de Marfuri, o licitatie publica cu strigare pentru inchirierea a zece sectii de cale ferata care apartin infrastructurii feroviare neinteroperabile, a anuntat marti compania.
Participantii la licitatie pot depune oferte pentru una sau mai multe sectii, respectiv Bucuresti Sud Calatori -Titan Sud; Bucuresti Sud Calatori - Oltenita; Caciulati - Snagov Plaje; Buda - Slanic; Ploiesti Nord - Maneciu; Sebes Alba - Petrestii de Padure; Dornesti - Gura Putnei - Putna; Dornisoara - Floreni; Gura Humorului - Darmanesti; Crasna - Husi.
Durata de valabilitate a contractului de inchiriere este de patru ani, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 22 decembrie, ora 09.00, deschiderea acestora urmand sa aiba loc in aceeasi zi la ora 10, la sediul Bursei Romane de Marfuri.
CFR are posibilitatea sa ofere in regim de inchiriere, prin licitatii publice la Bursa Romana de Marfuri, sectiile de circulatie apartinand infrastructurii feroviare neinteroperabile catre operatori economici.
Operatorii economici, desemnati castigatori, sunt obligati sa preia si personalul CFR existent sau care isi desfasoara activitatea pe sectia sau grupul de sectii aferent necesar pentru asigurarea pachetului minim social existent la momentul... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:47