Fost ministrul al Privatizarii: La Oltchim s-a ales gresit metoda de privatizare - (Interviu)

Miercuri, 29 August 2012, ora 09:16
2567 citiri
Fost ministrul al Privatizarii: La Oltchim s-a ales gresit metoda de privatizare - (Interviu)

Valentin Ionescu, fost ministrul al Privatizarii in Guvernul CDR, crede ca procedura aleasa pentru privatizarea Oltchim este gresita. Statul trebuia sa mentina pachetul majoritar de actiuni si sa faca majorari succesive de capital, pana gasea un partener strategic dispus sa investeasa in companie.

Ionescu crede ca privatizarile din Romania urmaresc reducerea datoriilor companiilor la stat si neglizeaza aspectele de analiza strategica de firma.

Cum mai poate controla, in momentul de fata, privatizarea marilor companii de stat, tinand cont de presiunea FMI?

In momentul de fata, privatizarea din Romania porneste de la o abordare strict fiscala, in sensul ca se axeaza foarte mult pe ideea de a reduce din arieratele fiscale, respectiv din datoriile pe care marile companii de stat le au fata de statul roman.

Se neglijeaza aspectele legate de analiza strategica de firma, prin urmare privatizarea si metoda de privatizare nu mai tine cont de strategii de piata, strategii de companie, ci tine cont de fiscalitate. Nu este de vina FMI, ci este de vina Guvernul Romaniei, pentru ca a intarziat ani de zile privatizarea.

Guvenul a modificat procedura de privatizare pentru Oltchim Ramnicu Valcea, aceasta fiind oferta in plic, urmata de negociere sau licitare cu strigare. Constituie aceasta cea mai buna metoda de privatizare pentru o companie de talia Oltchim?

Din perspectiva mea, la Oltchim s-a ales gresit metoda de privatizare. Nu se vinde pachetul majoritar si creanta la valori de nimic, ci ar fi trebuit sa se faca majorarea de capital, intrucat Oltchim are nevoie de capital de lucru, de lichiditate fiind in insolventa.

Ce metoda considerati ca era mai potrivita pentri privatizarea Oltchim?

Statul nu trebuia sa vanda pachetul, ci trebuia sa il tina si sa faca majorari de capital succesive la Oltchim, pana gasea un partener strategic care sa investeasca in companie. Asa se vinde pachetul de actiuni pe un pret modic catre statul roman, iar compania ramane, in continuare, fara lichiditati. Deci care-i afacerea?

Vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz se afla pe lista "to do" a guvernului pentru aceasta toamna. Va reusi Romania sa isi respecte angajamentele in fata creditorilor internationali?

Vanazarea pachetului de actiuni Transgaz ar putea avea un efect pozitiv pe piata de capital, in masura in care piata de capital absoarbe repede oferta, dar, daca oferta este supradimensionata, s-ar putea sa fie rau. Prin urmare, statul trebuie sa dozeze aceste vanzari de pachete minoritare si sa nu le faca la intervale scurte de timp.

Statul roman se poate achita partial de obligatiile asumate si ma refer aici la o parte din aceste vanzari de pachete minoritare desi, daca ele nu au fost deocamdata pregatite din punct de vedere al marketingului si al strategiei de vanzare, nu are niciun sens sa ne gandim ca statul isi va respecta obligatiile. Se poate intampla un esec, asa cum s-a intamplat la OMV.

Este posibil ca o parte din aceste obligatii sa fie indeplinite, altele, dupa parerea mea, nu au cum sa fie indeplinite. Este vorba de Tarom si CFR Marfa, care nu pot fi privatizate peste noapte.

In 2010, companiile listate de statul polonez pe bursa reprezentau 85% din capitalizarea totala, la bursa din Viena 45%, pe cand in Romania doar 8%. Vor ajuta vanzarile de actiuni la companiile de stat Romania sa ajunga din urma marile burse ale lumii?

Aceste privatizari nu au cum sa sustina, pe termen lung, piata de capital. Sa intrebam Banca Nationala de ce se opune in mod sistematic, de 20 de ani, dezvoltarii pietelor de capital. Nu este numai problema Guvernului.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#privatizare companii stat, #Oltchim privatizare companii stat, #Ionescu ministru privatizare, #Ionescu interviu privatizari , #Companii Romania