Turismul intern a fost revigorat de ultimele masuri ale Guvernului, astfel ca romanii au inceput deja sa isi pregateasca vacanta de vara, numarul rezervarilor dublandu-se de la o saptamana la alta, potrivit unui sondaj realizat de un touroperator roman.
80% dintre romanii care au achizitionat pachetele de calatorie IRI Travel au avut intrebari legate de conditiile de anulare a calatoriei (47%), de necesitatea efectuarii testelor Covid-19 PCR la intrarea si iesirea din tara aleasa ca destinatie de vacanta si daca exista obligatia carantinarii la intoarcerea in tara (39%).
Un procent de 14% au dorit sa stie cum s-ar schimba conditiile de calatorie in cazul in care s-ar vaccina. La acestea, se adauga si intrebarile firesti legate de transport, locatie, servicii de cazare si masa.
"Cei mai multi turisti se plang ca nu au putut calatori anul trecut si ar vrea sa recupereze anul acesta, iar noi ii intelegem foarte bine si facem tot posibilul sa aiba parte de o vacanta binemeritata! Unii dintre ei au acum posibilitatea sa foloseasca voucherele primite anul trecut pentru calatoriile anulate. Multi dintre ei au beneficiat de tarife foarte avantajoase la pachetele de calatorie achizitionate pentru ca au avut incredere in noi si ne-au sustinut in sezonul trecut", a conchis Lucian Badircea, CEO agentiei de turism.
Ce destinatii au preferat romanii
Primele date inregistrate arata ca aproximativ 45% dintre romanii care si-au rezervat pana acum un sejur, prefera Romania.... mai mult
Luni, 24 Mai 2021, ora 10:15
Turismul de razbunare sau calatoria de razbunare ("revenge tourism" sau "revenge travel") este un trend care a inceput la nivel mondial in luna mai, atunci cand s-au relaxat pentru prima data restrictiile de calatorie.
Specialistii chestionati de Ziare.com spun ca acest trend a fost inteles gresit la noi, desi el se refera la cu totul altceva.
"Turismul de razbunare este modul prin care multi calatori la nivel mondial vor sa compenseze faptul ca au stat inchisi in casa pentru o perioada lunga de timp. Astfel ca, dupa pandemie, cand poate cu putin noroc vietile noastre vor reveni la normal, cei care calatoresc frecvent vor pleca si mai des in excursii tocmai pentru a compensa. Astfel ca, si in Romania ar trebui sa ne asteptam la un val de vacante in 2021 sau cu varf 2022, dar pana atunci structurile de cazare, turoperatorii, companiile aeriene trebuie sa arate ca s-au pregatit cu adevarat pentru turisti si le pot oferi siguranta sanitara de care au nevoie", a declarat pentru Ziare.com, consultantul in turism Traian Badulescu.
Acesta afirma ca, la noi, turismul de razbunare se face acum "mai pe langa casa".
"In momentul de fata, din cauza restrictiilor, romanii aleg sa calatoreasca mai mult langa casa, adica pe distante pe care le pot parcurge cu masina. De aceea, vedem ca turismul local a cunoscut un reviriment major in perioada de vara. Pe langa destinatiile interne, dar si Bulgaria si Grecia, s-ar putea sa vedem un trend accentuat si pe Turcia. Cu toate... mai mult
Sambata, 01 August 2020, ora 23:14
Toamna ofera prilejul turistilor romani sa isi programeze mici vacante de weekend sau city break-uri in Romania.
Conform datelor portalului de rezervari hoteliere Travelminit.ro, pretul cazarii in hotelurile si pensiunile din Romania a crescut cu 9% fata de 2018 si cu 55% fata de 2017.
Cele mai cautate destinatii din Romania pentru vacantele de toamna raman zonele montane (Valea Prahovei, Transfagarasanul) dar si statiunile balneoclimaterice si chiar orasele precum Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara.
Crestere cu 55% a pretului unei nopti de cazare in 2019 comparativ cu 2017
Tichetele de vacanta au influentat pretul hotelurilor in 2019, Travelminit raportand o crestere de pret de 55% fata de 2017 si de 9% fata de 2018 pentru o noapte pentru 2 persoane, iar pentru o familie cresterea este de 44% fata de 2017 si de 9% fata de 2018.
Bucuresti, cea mai scumpa destinatie din Romania
Printre cele mai scumpe destinatii din Romania in 2019 se regaseste capitala, cu un pret de aproximativ 300 de euro pe sejur, fiind urmata de litoralul romanesc si Delta Dunarii cu o medie de 287 de euro pe sejur.
De asemenea, statiunile balneoclimaterice se afla in topul celor mai scumpe destinatii din Romania cu un pret de 240 de euro pe sejur, mediu 3 nopti.
Activitatile specifice fiecarei zone au crescut preturile sejururilor, unele pachete incluzand si activitati populare cum ar fi excursii cu barca in Delta Dunarii sau tratamente balneo.
In topul celor mai scumpe... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 15:23
Peste jumatate dintre romani (52%) sustin ca scot din priza toate aparatele electrice atunci cand pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, iar peste o treime (36%) fac acest lucru pentru o parte dintre aceste instalatii, reiese dintr-un sondaj desfasurat in cadrul celei de-a sasea editii a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", dat publicitatii miercuri.
Conform cercetarii, cand vine vorba despre pregatirea pentru un potential dezastru, mai putin de jumatate dintre romani au in casa o trusa de urgenta in caz de cutremur, in care sa fie incluse cateva elemente esentiale (precum o lanterna, un fluier, cateva provizii, o patura etc.) . De asemenea, aproape 8 din 10 romani nu au stabilit un loc de intalnire cu familia, in cazul unui dezastru.
Intrebati daca au atarnate, deasupra patului, tablouri, fotografii inramate sau oglinzi, desi acest lucru nu este recomandat, circa un sfert dintre cei intervievati (25%) au raspuns afirmativ.
In ceea ce priveste masurile speciale de preventie si/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenti au raspuns negativ si doar 12% au declarat ca au in casa atat detectoare de fum, cat si stingator de incendiu, in timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingator de incendiu.
Rezultatele studiului citat dezvaluie o alta problema referitoare la utilizarea mijloacelor de incalzire sau a instalatiilor electrice improvizate. Astfel, in acest caz, unu din zece romani (9,82%)... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 15:04
Turismul romanesc este in crestere cu aproximativ 10% in 2017, conform datelor oficiale, iar numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania se estimeaza ca va depasi in acest an 12 milioane, o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990, sustine prim vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican.
Potrivit acestuia, numarul turistilor straini va ajunge de asemenea la un record de peste 2,6 milioane.
"Turismul romanesc este in crestere in acest an, conform datelor oficiale, cu aproximativ 10%. Pe de o parte, numarul turistilor straini va ajunge la un record de peste 2.600.000, iar pe de alta parte turistii romani sunt in numar din ce in ce mai mare. In primele noua luni ale anului 2017, numarul de turisti romani pe destinatii din Romania a crescut cu un milion, pana la 9,5 milioane.
Conform tuturor estimarilor, numarul total al turistilor care aleg destinatii din Romania va ajunge in acest an la peste 12 milioane - o valoare care nu a mai a fost atinsa din anul 1990. Interesant este ca turismul balnear este o destinatie din ce in ce mai apreciata, iar vanzarile noastre pe acest segment s-au dublat in acest an", a spus Adrian Voican, intr-un comunicat.
Conform informatiilor centralizate dupa inchiderea TTR, romanii au manifestat un interes in crestere pentru turismul local, la editia de toamna a Targului de Turism al Romaniei, principalele destinatii turistice pentru sezonul de iarna 2017 avand deja un grad... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 07:28
Operatorul Vola.ro se pregateste sa faca un pas important pentru a accesa piata serviciilor de turism intern anuntand lansarea platformei Local Escapes, o aplicatie care iti permite sa obtii informatii si sa rezervi diverse servicii in unitatile turistice in Romania.
Local Escapes reprezinta cea mai noua forma de a obtine acces rapid la diverse servicii din turismul intern: cazare in locatii de top, mese, activitati exclusiviste si servicii premium, la preturi preferentiale.
"In cei 10 ani de Vola.ro am vandut milioane de bilete de avion si pachete de vacante. Toate in afara tarii, majoritatea in marile capitale europene. Ne-am dorit foarte mult sa putem oferi clientilor nostri si optiunea de a calatori in Romania, iar forma Local Escapes este cea mai aproape de viziunea noastra pe termen lung.
Noutatea Local Escapes este ca, pentru fiecare hotel, conac sau pensiune partenera am gandit activitati speciale incluse in pretul cazarii. Avem zboruri cu balonul cu aer cald, cine romantice, pachete SPA, totul pentru a oferi o vacanta memorabila turistilor nostri. Echipele noastre obtin pentru aceste pachete cele mai bune preturi din piata, astfel incat turistii nostri sa beneficieze de mai mult decat de un simplu hotel", a declarat Daniel Truica, managing partner Vola.ro
Vacantele Local Escapes promit turistilor experiente de neuitat in cele mai frumoase zone din tara si la cele mai bune preturi.
Pretul ofertelor Local Escapes incepe de la 169 ron / camera si... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 00:00
Daca inainte de criza, un roman cu venituri medii isi permitea sa plece in vacanta si de patru ori pe an, acum se rezuma la cel mult doua concedii si incearca sa se incadreze intr-un buget de circa 700 de euro, a declarat, vineri, directorul Prestige Tours, Elena Anghel.
Merge in doua vacante pe an, se cazeaza in hoteluri de trei sau patru stele, sau in apartamente inchiriate impreuna cu mai multi prieteni, si cheltuieste cel putin 300 de euro pentru fiecare sejur.
Acesta este portretul turistului roman, pentru care relaxarea inseamna atat city break-uri in capitalele europene, cat si distractie in insulele turcesti sau grecesti, potrivit datelor agentiilor de turism, arata News.ro.
"Romanii au devenit mult mai atenti cu bugetul de vacanta. Prin 2007-2008, isi luau trei-patru concedii pe an, acum vacantele s-au redus la una-doua. In schimb, turistul roman a devenit foarte educat, stie exact ce isi doreste.
Cei mai multi turisti romani sunt dispusi sa cheltuiasca intre 300 ...citeste mai departe despre "Portretul turistului roman: De cate ori mergem in vacanta si cat cheltuim" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 16:10
Romanii cu bani, dispusi sa cheltuiasca intre 2.000 si 4.000 de euro pe o vacanta, au inceput sa renunte la sejururile scumpe si, cu aceeasi bani, prefera sa plece de cateva ori pe an in destinatii mai ieftine, potrivit Happy Tour, cel mai mare grup de turism din Romania.
"Oamenii cu bani au bani si nu cheltuiesc mai putin pe vacante de la un al la altul. Diferenta mare este ca, daca in ultimii ani, a fost tendinta ca oamenii sa aiba o singura vacanta pe an, dar mai scumpa, acum nu se mai limiteaza la o singura plecare pe an, ci vor sa-si ia mai multe vacante mai ieftine", a declarat agentiei MEDIAFAX Javier Garcia del Valle, directorul general al grupului Happy Tour, precizeaza Mediafax.
Cu alte cuvinte, romanii cu bani sunt dispusi sa cheltuiasca pentru concedii aceeasi suma ca in anii trecuti, dar pe mai multe vacante mai ieftine.
"Pentru romanii cu bani, bugetul de vacante anual este de 2.000-4.000 de euro. In ultimul an exista tendinta de a imparti acest buget, de exemplu intr-un city break la Viena, care costa 400 de euro, o vacanta in Paris, 800 de euro si inca o vacanta in Turcia, 800 de euro. Pana acum 1-2 ani mergeau o singura data, intr-o vacanta scumpa, gen Maldive, Dubai, Asia, America etc.", a completat reprezentantul Happy Tour.
El a adaugat ca mai sunt inca si romani excentrici care platesc 17.000 de euro pe o vacanta in Maldive.
"Multi oameni cu bani gandesc asa: daca vreau sa am o vacanta mai speciala, cel mai probabil economisesc si o... mai mult
Marti, 02 Septembrie 2014, ora 16:15
Romanii inca sunt reticenti la platile online pentru vacantele lor. Peste 70% dintre romani se documenteaza online inainte de a face o rezervare de vacanta, 28% rezerva online si 39% prefera sa faca rezervarea telefonic.
Conform unui studiu realizat de platforma de rezervari online HotelGuru.ro, peste 70% dintre romanii cu acces la internet se documenteaza online inainte de a-si alege destinatia de vacanta si hotelul unde se vor caza, desi inca sunt reticenti la a face rezervari si plati online.
Doar 28% aleg sa finalizeze rezervarea online, in timp ce 39% prefera sa faca rezervarea telefonic, potrivit comunicatului transmis de operator.
Romanii se documenteaza online dar rezerva telefonic
"Cei mai multi romani (68%) au declarat ca au incredere in site-urile de rezervari online si ca folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii si recenzii despre unitatea de cazare. Inainte de a-si face o rezervare, 30% dintre romani acceseaza 4-5 site-uri, 11% - peste 10 site-uri si doar 3% acceseaza un singur site", mai spun oficialii.
Cei care raman totusi reticenti la ideea de a finaliza rezervarea printr-un portal de rezervari online si-au motivat pozitia spunand ca nu doresc sa furnizeze date bancare si ca li se pare mai eficient telefonic, atunci cand au contact cu o persoana de la care pot sa afle mai multe detalii telefonic.
De asemenea, internetul este folosit si pentru alte activitati legate de turism, cum ar fi obtinerea de informatii inainte de... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 16:20