Zeci de români afectați de situația de la Blue Air sunt blocați în Cipru. Motivul pentru care nu pot fi ajutați de autorități

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 13:26
704 citiri
Zeci de români afectați de situația de la Blue Air sunt blocați în Cipru. Motivul pentru care nu pot fi ajutați de autorități
Un pasager așteaptă îmbarcarea FOTO: generică pixabay.com

Peste 50 de turisti romani afectati de situatia de la Blue Air sunt inca blocati in Cipru. Ei au cerut ajutorul consulatului Romaniei, insa au aflat ca trebuie sa se descurce singuri.

Statul nu este dator sa-i ajute intr-o chestiune privata, a afirmat miercuri, 14 septembrie, Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei in Cipru.

El a participat la Forumul de Afaceri Romania-Cipru, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Asociatia de Business Cipru-Romania, si a fost intrebat de jurnalisti cum a gestionat situatia in care turistii aflati in Cipru au cerut ajutorul ambasadei in scandalul Blue Air.

"Am avut un avion de repatriere, au fost peste 90 de cazuri, unii s-au retras, ultima cifra la imbarcare a fost 89. Si mai exista un numar de peste 50 de solicitari inregistrate in acest moment la sectia consulara. Dar nu stim cum vom da curs acestor solicitari, pentru ca pana la urma aceste zboruri de repatriere au insemnat o solutie la o criza pe care, sigur, nu si-a dorit-o nimeni, dar nu pot continua la nesfarsit", a afirmat Mihalache.

Potrivit acestuia, cetatenii romani vor trebui sa apeleze la instrumentele comerciale pe care le au la dispozitie.

"In fond este vorba de chestiuni private si nu este vorba de chestiuni care angajeaza responsabilitatea statului. Responsabilitatea statului este pentru situatii de razboi, crize umanitare, pentru catastrofe, nu neaparat intreruperea zboruri", a argumentat diplomatul roman.

"Cu alte cuvinte, cred ca romanii vor trebui, incet-incet, sa se descurce singuri, nu neaparat sa apeleze la asistenta statului, pentru lucruri care tin de chestiuni private: drumuri, vacante si asa mai departe. Argumentul "am ajuns in Cipru si nu am bani cu care sa ma intorc" cred ca este un pic exagerat in raportul datoriei pe care statul o are fata de cetatenii sai. Repet, statul are datorii in ceea ce priveste situatii de razboi, catastrofe naturale, crize umanitare. Dar cred ca fiecare dintre noi, atunci cand din pacate este confruntat cu o situatie care tine de un contract privat, un bilet de avion si asa mai departe, trebuie sa se invete sa se descurce singur", a completat Mihalache. ...citeste mai departe despre "Zeci de romani afectati de situatia de la Blue Air sunt blocati in Cipru. Motivul pentru care nu pot fi ajutati de autoritati" pe Ziare.com

#blue air, #romani blocati cipru, #probleme companie aeriana , #Stiri Macroeconomie