Aproape 4.000 de militari din 8 tari au participat in noaptea de duminica spre luni, in poligonul de la Cincu, la cel mai mare exercitiu desfasurat de trupele NATO in Romania, care continua si pe parcursul zilei de luni.
Elicopterele americane Apache au simulat atacuri asupra trupelor de la sol, iar militarii romani au ripostat in cadrul diverselor scenarii puse la cale de comandanti, relateaza Digi24.
Pentru acest exercitiu au fost instalate mii de corturi in adevarate tabere de lupta, iar cele 8 elicoptere Apache au fost puse la treaba.
"Avem asadar misiuni de atac. Avem proiectile de 30 de milimetri si avem rachete pentru a sustine trupele de la sol", a declarat Joshua Algrander, pilot Apache, intre doua momente ale misiunii.
Dupa lasarea intunericului, nimeni nu a avut voie sa aprinda vreo lumina, exact ca in situatii de razboi, relateaza sursa citata.
"Participam cu aproximativ 600 de militari si 80 de mijloace tehnice, cu structuri de infanterie, artilerie si logistice", a precizat Mihai Stancioiu de la Brigada Multinationala Craiova.
Elicopterele americane au ajuns in Romania pe 10 iunie.
Militarii NATO vor continua antrenamentele la Cincu si in cazul altor operatiuni, care sunt programate sa se desfasoare pana pe 16 iunie.
La "Noble Jump" 2017 participa in total militari din 11 state membre NATO (Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Romania, Spania si Statele Unite ale Americii), utilizand in... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 14:40
Cheltuielile pentru aparare ale Romaniei vor depasi in premiera in acest an pragul de 3 miliarde dolari, mai mult decat bugetele cumulate pentru aparare ale Ungariei si Cehiei si peste sumele alocate in aceasta privinta de Grecia.
Insa Romania, ca si celelalte state din regiune, are o mare vulnerabilitate in raport cu Rusia, pentru ca nu dispune de sisteme moderne de aparare antiracheta, arata publicatia speciala "Air and missile defence in Europe", realizata in noiembrie de trustul britanic Jane's Information Group.
Publicatia analizeaza sistemele de rachete si de aparare antiracheta din Europa si ultimele dezvoltari de pe continent in aceasta privinta, in contextul unor tensiuni tot mai mari intre statele NATO si Rusia in ultimii doi ani.
Trustul media Jane's Information Group, specializat in domeniul militar si al serviciilor secrete si care detine publicatii precum Jane's Defence Weekly sau Jane's International Defence Review, a trecut in revista si bugetele statelor de pe ...citeste mai departe despre "In premiera, cheltuielile pentru aparare ale Romaniei depasesc 3 miliarde dolari, dublu fata de Ungaria si Cehia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 11:53
Polonia vrea sa inlocuiasca in urmatoarele doua decenii vechile blindate de infanterie BWP-1 si BWP-2, de productie sovietica, fabricate in urma cu mai bine de 25 de ani.
Costurile insa ar putea atinga si valoarea de 80 de miliarde de zloti (aproximativ 21 de miliarde de dolari), dupa cum recunoaste ministrul adjunct al Apararii din Polonia, Bartosz Kownacki, citat de Defense News.
"Este un angajament de amploare pentru urmatorii 24-25 de ani. Conform unor estimari, valoarea proiectului va fi cuprinsa intre 5,2 si 21 de miliarde de dolari, in cazul in care decidem sa achizitionam doua tipuri diferite de vehicule blindate de infanterie: usoare si grele", a precizat oficialul polonez.
Guvernul de la Varsovia ia in considerare mai multe variante, una constand in initierea unui parteneriat cu reprezentantii industriei de aparare din Cehia, cealalta fiind cea a folosiri licentei vehiculelor coreene K9, adaptate deja la obuzierele autopropulsate create de firma locala Hota Stalowa Wola.
BWP-1 si BWP-2 sunt transportoare blindate construite de polonezi dupa licenta modelelor sovietice BMP 1 si 2, in prezent, fortele de infanterie din Polonia avand peste 1.000 de astfel de vehicule in uz.
Dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si declansarea crizei din estul Ucrainei, Polonia a incercat din rasputeri sa inlocuiasca tehnica militara de provenienta sovietica cu armament NATO. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:22
2Stocurile de echipamente de geniu, comunicatii si artilerie ale armatei americane incep sa creasca, pe masura ce comandantii militari din Europa pretind noi dotari capabile sa faca fata noilor cerinte de securitate.
90 de tancuri Abrams constituie o noua brigada in cadrul Grupului de Activitati Europene, urmand sa fie folosite de brigazile mobile din cadrul comandamentului american NATO, dar si alte piese de echipament ar urma sa fie achizitionate in perioada urmatoare, anunta Defense News.
Pentru aliati
Tancurile vor fi deplasate in tarile aliate din Europa care sunt supuse amenintarii din partea Moscovei.
Alte noi echipamente vor urma sa intre in dotarea trupelor americane din regiune, pe masura ce Washingtonul va aloca 3,4 miliarde de dolari in cadrul programului "Initiativa de Reasigurare Europeana", a anuntat generalul Dennis Via, comandantul Departamentului de Achizitii din Armata Statelor Unite.
Odata aprobata, cresterea de buget pentru operatiunile militare ale armatei americane din Europa ar insemna revenirea la sistemul celor doua divizii blindate pe care SUA le-au mentinut pe continentul european pana acum 5 ani.
Retragerea de personal din cadrul comandamentului european a redus numarul soldatilor din regiune de la 40.000 la 30.000, abia dupa declansarea crizei ucrainene fiind aprobata readucerea unui batalion in Europa.
"Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, am decis sa relocam un batalion de lupta din Fort Hood, Texas, iar acesta a... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 11:25
1Lipsita de resurse financiare, Moscova se vede nevoita sa faca si ultimul compromis in relatia cu Beijingul: vanzarea armelor de ultima generatie produse in Rusia.
24 de avioane de lupta Sukhoi-35 vor intra in dotarea aviatiei chineze, perfectand o afacere care pana in urma cu cativa ani ar fi parut de-a dreptul imposibila, relateaza reporterii CNBC.
Compromisul total
Inamici cu state vechi, Rusia si China au dezvoltat relatii comerciale din ce in ce mai stranse dupa ce Moscova s-a trezit lovita de sanctiunile economice dictate de Occident pe tema crizei din Ucraina.
Chiar si asa, vanzarea de armament rusesc de ultima generatie catre China parea o chestiune iesita din discutii in cadrul negocierilor purtate intre Vladimir Putin si Xi Jinping.
Acum insa compromisul facut de rusi pare total, Moscova acceptand sa vanda contra sumei de 2 miliarde de dolari cele 24 de aeronave.
Nu este o afacere tocmai ieftina pentru Beijing, care va plati un pret de 83,3 milioana de dolari pentru un avion, dar reprezinta un pas important pentru liderii chinezi, nevoiti sa achizitioneze ani la rand tehnica militara mai slaba decat cea folosita de Armata rusa.
Sukhoi-35 este unul dintre avioanele de top in dotarea fortelor aeriene ale Rusiei, iar producatorii de armament din Rusia, dar si din alte parti ale lumii, nu isi vand de obicei cele mai noi arme catre Beijing de teama ca inginerii chinezi le vor copia si produce sub alt nume.
Practic, gestul facut de Moscova este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:42
1Nivelul comertului cu arme a crescut in 2014 pentru al saselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de expertii companiei americane de cercetare IHS.
Valoarea totala a cheltuielilor de aparare din lumea intreaga a crescut cu 13 procente, pana la suma de 64,4 miliarde de dolari.
Din acest punct de vedere, producatorii de armament pot sta linistiti, in top aparand mereu clienti noi dispusi sa plateasca sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informeaza ziarul The Independent.
Topul agresivitatii
Anul trecut, sauditii au plusat cu aproape un miliard de dolari mai mult decat guvernul Indiei in programul de modernizare a tehnicii militare din tara.
6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudita pe armamentul achizitionat in 2014, ocupand si primul loc in topul importatorilor de arme din lumea intreaga.
Riadul a recurs anul trecut la o crestere a investitiilor in armament modern cu 54%, surclasand India in topul marilor cumparatori de arme din lume.
Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achizitii de 5,6 miliarde de dolari si de China care a important tehnica de lupta in valoare de 2,6 miliarde USD.
Emiratele Arabe Unite si Taiwanul detin pozitiile 4 si 5 in clasament, fiecare cu cate 2,2 miliarde de dolari, in timp ce Australia le urmeaza, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.
Topul celor mai mari vanzatori de tehnica militara
In tabara cealalta, "premiantii" sunt, in ordine, SUA si... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 16:14
Oficialii de la Tokyo si-au exprimat dorinta de a se altura consortiului de 12 tari membre NATO care lucreaza la dezvoltarea sistemului de rachete Seasparrow (ESSM).
Initiativa nipona este vazuta cu ochi buni de Washington, americanii dorindu-si ca Japonia sa dezvolte ulterior proiecte similare cu aliatii din Asia.
Seasparrow este un sistem de rachete care doteaza navele Aliantei Nord Atlantice impotriva atacurilor aeriene. Racheta este creata de companiile americane Raytheon si General Dynamics, dar costurile de productie sunt impartite intre 12 state aliate NATO, arata Reuters.
Niponii vor muschi
Pentru Japonia aceasta ar fi prima experienta multinationala in domeniul industriei de armament.
In mai, conform unor surse de la Tokyo si Washington, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, doi ofiteri de rang inalt ai marinei japoneze au participat la intrunirea consortiului NATO.
Discutiile, conform sursei din Japonia, sunt intr-un stadiu incipient, dar corespund agendei recente a premierului Shinzo Abe, care se declara alarmat de nivelul cheltuielilor de aparare efectuate in ultimii ani de China.
Consortiul are in plan crearea unei versiuni performante a sistemului naval antiaerian Seasparrow, iar Washingtonul vede in aceasta propunere o modalitate eficienta de reducere a costurilor.
Pe de alta parte, oficialii americani cred ca includerea Japoniei ca partener intr-un proiect multinational al industriei de aparare ar reprezenta un atu pentru Tokyo si... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 13:00
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia se pregateste, anul acesta, sa isi completeze arsenalul nuclear cu 40 de rachete intercontinentale.
Declaratia a fost facuta in cadrul unei expozitii de tehnica militara, liderul de la Kremlin mentionand ca noile rachete vor fi construite in baza celei mai noi tehnologii.
Anuntul facut de Vladimir Putin vine imediat dupa ce oficialii din Statele Unite au declarat ca intentioneaza sa sporeasca numarul de trupe in tarile NATO din Estul Europei, printre care si Romania, relateaza postul britanic BBC.
Situatie tensionata
Criza din Ucraina accentueaza tensiunile existente intre puterile occidentale si Moscova, tarile NATO acuzand Kremlinul ca a orchestrat declansarea conflictului armat din regiuunile separatiste Lugansk si Donetk.
Oficialii rusi au avertizat ca Moscova va reactiona in cazul in care Washingtonul va decide sa trimita trupe si armament suplimentar in statele membre NATO din estul Europei.
Vizate sunt, in special, tarile baltice, alta data foste anexe ale Uniunii Sovietice.
"Avem sentimentul ca suntem impinsi intr-o cursa a inarmarii de catre colegii nostri din tarile NATO", a declara ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, Anatoly Antonov.
Pe fondul acestor tensiuni, Putin pare sa accentueze revenirea la tacticile caracteristice perioadei Razboiului Rece, cand la moda era amenintarea nucleara exercitata de fiecare tabara plasata de o parte sau de alta a Cortinei de Fier.
Masura... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:14
1Teama de o invazie rusa a atins deja cote paroxistice in Letonia, Lituania si Estonia, pe fondul evenimentelor din Ucraina. Desi tarile baltice sunt de peste 10 ani membre ale NATO si UE, locuitorii se tem sa nu ramana din nou singuri in fata tancurilor Moscovei.
Si pe buna dreptate. Cel mai recent sondaj Pew Research Center arata ca populatia tarilor vest-europene membre NATO se declara impotriva folosirii fortei armate in cazul in care un alt stat NATO ar fi atacat de catre rusi, relateaza Bloomberg.
Solidaritate NATO doar pe hartie
Ce-i drept, Alianta Nord-Atlantica are stipulat in articolul 5 din statutul sau angajamentul de a apara un alt stat membru atacat de o forta externa, dar pentru multi europeni acesta este doar un amanunt nesemnificativ.
"Majoritatea populatiei din tarile NATO europene da inapoi cand vine vorba sa respecte prevederile articolului 5, prin care tarile membre sunt obligate sa asiste aliatii atacati, inclusiv cu forte armate", se arata in raportul Pew Research Center.
In Germania, doar 38% din populatie a considerat ca unei agresiuni a Rusiei asupra unui stat vecin membru NATO ar trebui sa i se raspunda cu folosirea fortei armate.
In Marea Britanie, Franta, Spania si Italia, sprijinul pentru astfel de actiuni s-a dovedit a fi ceva mai mare, dat tot sub 50%, dupa cum au constatat analistii Pew Research.
Opinia publica se poate schimba in timpul unei crize, dar actualul rezultat al sondajului reprezinta o provocare pentru... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 12:31
1