Norvegia si Suedia isi cresc bugetele de aparare, in fata amenintarilor Rusiei: Vor tot mai multe avioane, submarine si tancuri

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 14:06
5107 citiri
Norvegia si Suedia isi cresc bugetele de aparare, in fata amenintarilor Rusiei: Vor tot mai multe avioane, submarine si tancuri
Foto: Wikimedia

Armatele Norvegiei si Suediei trec printr-un proces de modernizare, dupa ce tensiunile dintre Rusia si Occident, ca si demonstratiile de forta ale Moscovei in nordul extrem si in regiunea baltica i-au pus pe ganduri pe oficialii de la Oslo si Stockholm.

Programele multianuale de modernizare a armatelor celor doua tari prevad ca, intre 2016 si 2020, capacitatea de reactie sa creasca rapid, in urma investitiilor facute in tehnica noua de lupta, relateaza Defense News.

Norvegia joaca serios

Respectandu-si statutul de tara membra a Aliantei Nord-Atlantice, Norvegia pare sa ia in serios amenintarea reprezentata de Rusia.

6 miliarde de dolari au fost alocati in acest an de guvernul de la Oslo pentru a face din Fortele Armate Norvegiene (NAF) o armata de elita, capabila sa reactioneze rapid si in forta in cazul unui atac.

Investitiile nu se opresc insa aici, inca 20,2 miliarde de dolari urmand sa fie varsati in bugetul Apararii in urmatoarele doua decenii.

"Obiectivul nostru este sa folosim acesti bani pentru a creste capacitatile si capabilitatile defensive ale armatei", a explicat ministrul norvegian al Apararii, Eriksen Soreide.

Planurile oficialilor norvegieni includ achizitionarea a 52 de avioane de lupta F-35, inlocuirea submarinelor de clasa Ula, procurarea unor aeronave de supraveghere, modernizarea tancurilor Leopard si dotarea trupelor din nord cu baterii antiaeriene de ultima generatie.

Suedia, intre ciocan si nicovala

Nici la Stockholm apele nu sunt foarte linistite, chiar daca statul cu iesire la Marea Baltica nu are decat statutul de partener al NATO.

De altfel, Kremlinul i-a avertizat pe cei doi vecini din zona nord-europeana - Suedia si Finlanda - ca orice tentativa de a deveni membri NATO va fi privita ca un factor de dezechilibru al securitatii in regiune.

In acest moment, Suedia are asigurat un buget anual de 5,1 miliarde de dolari pentru armata sa, dar care urmeaza sa creasca cu inca 2 miliarde de dolari in perioada 2017-2020, cheltuielile totale cu apararea urmand sa se ridice la 26,6 miliarde de dolari in acest interval.

Peter Hultqvist, ministrul Apararii de la Stockholm, a mentionat ca banii vor fi investiti in sisteme antiaeriene cu raza scurta si medie de actiune, arme antitanc, transportoare blindate si piese de artilerie.

In acelasi timp, comanda de 60 de avioane de lupta JAS 39E a fost suplimentata cu inca 10 aeronave, ultima livrare urmand sa fie efectuata in vara anului 2020.

Bugete reduse

O situatie mai delicata se intalneste in Finlanda si Danemarca, ambele state fiind inca adepte ale unei politici de austeritate in privinta cheltuielilor bugetare.

Astfel, finlandezii, desi recunosc pericolul care se prefigureaza peste granita, abia se apropie de un buget de aparare de 3,3 miliarde dolari, reprezentand 1,3% din PIB al tarii.

Cu toate acestea, ministrul Jussi Niinisto sustine ca va incerca sa dirijeze aceste sume in tehnica militara moderna, sacrificand in schimb personalul administrativ din cadrul armatei finlandeze.

Totusi, reducerea posturilor administrative ar trebui facuta in mod dureros, daca este sa tinem seama ca fortele militare finlandeze au nevoie sa inlocuiasca intreaga flotila de avioane de vanatoare F-18 si sa isi modernizeze flota maritima.

Pe picior gresit par sa fi fost prinsi si danezii, al caror buget de aparare a pierdut anual cate 410 milioane de dolari, incepand cu 2001.

Costurile cresterii capacitatii de lupta a Danemarcei incep de la cel putin 8,3 miliarde de dolari, dar orice achizitie majora facuta in sprijinul unei arme (aviatie, forte terestre sau marina) ar avea ca rezultat diminuarea programului de modernizare a celorlalte, recunoaste Marie Krarup, reprezentantul Partidului Popular Danez in comisia parlamentara de aparare.

Obiectivele prioritare ale oficialilor de la Copenhaga raman intarirea capacitatii defensive in zona arctica si cresterea vitezei de reactie in Marea Baltica. Armata daneza beneficiaza de un buget de 3,18 miliarde de dolari pentru 2016, acesta urmand sa oscileze intre 3,23 si 3 miliarde in urmatorii 3 ani.

#bugete Aparare Europa, #tensiuni Rusia NATO, #modernizare forte armate UE, #riscuri securitate Europa , #Rusia