Polonia, gata pentru ce-i mai rau. 100 de grupari paramilitare se pregatesc de razboi

Luni, 16 Martie 2015, ora 21:07
11222 citiri
Polonia, gata pentru ce-i mai rau. 100 de grupari paramilitare se pregatesc de razboi
Foto: Boston Globe

Sentimentul de nesiguranta starnit de Moscova in intreaga regiune din sud-estul Europei se intrevede cel mai bine in Polonia.

Peste 100 de grupari paramilitare din Polonia raporteaza o crestere a numarului de membri de la declansarea conflictului in estul Ucrainei.

Iar antrenamentele, precum cele desfasurate de clubul de tir sportiv Shooters Association, incep sa aiba un caracter regulat, observa reporterii New York Times.

Antrenati cu mic cu mare

30 de studenti polonezi s-au inscris recent in club depunand un juramant pentru apararea tarii, la fel cum au facut-o si ceilalti 200 de membri.

Cine sunt ceilalti? Adolescenti, tineri de ambele sexe care nu vor sa fie luati prin surprindere in cazul in care conflictul din Ucraina se va extinde rapid.

Generalul Boguslaw Pacek, consilier in cadrul Ministerului Apararii, este ofiterul de legatura intre aceste grupari si guvernul polonez, participand constant la intrunirile si antrenamentele desfasurate cu regularitate in mai toate regiunile Poloniei.

Bartosz Walesiak, 16 ani, din Kalisz, a depus si el juramantul.

Ca orice pusti a fost fascinat despre povestile de razboi inca din copilarie, dar, pana cand Putin nu a invadat Crimeea, nu a simtit nevoia sa se orienteze spre un astfel de grup.

"Cred ca Putin vrea mai mult. Lituania, Estonia si Letonia se pregatesc de un astfel de scenariu, prin urmare si noi trebuie sa facem la fel", crede adolescentul.

In asteptarea razboiului

Pe masura ce criza ucraineana se adanceste, scenariul care acum doua decenii parea inimaginabil, acela al renasterii fostului URSS, apare acum ca o amenintare reala pentru multi polonezi.

In Polonia, starea de spirit a populatiei este deja schimbata la gandul unei invazii rusesti in regiune.

Declaratiile oficiale ale Kremlinului prin care se afirma ca Rusia nu intentioneaza acest lucru sunt intampinate cu zambete fortate.

"Cred ca impactul acestei crize in viata de zi cu zi incepe sa fie dramatic. Oamenii pe care ii intalnesc constant - vecini, frizeri, coafeze- ma abordeaza pentru a ma intreba cand va izbucni razboiul. Zilele trecute am primit un telefon de la mama care vroia sa stie acelasi lucru", povesteste Marcin Zaborowski, directorul Institutului Polonez pentru Afaceri Internationale.

Inclusiv seratele din Varsovia sunt motive pentru analize sumbre legate de un eventual razboi cu rusii.

Miscare de masa

Isteria pare sa se fi declansat la inceputul anului, odata cu anuntul facut de catre Ministerul Apararii Nationale in care fiecare civil care vroia sa primeasca pregatire militara putea sa se inscrie la aceste cursuri.

"Peste 1000 de persoane s-au prezentat din prima zi. Este un semn incurajator", considera capitanul Tomasz Szulejko, purtatorul de cuvant al Statului Major al Armatei Poloneze.

Ministrul Apararii, Tomasz Siemoniak, nu exclude nici posibilitatea crearii unei forte teritoriale defensive din voluntari, in afara armatei profesioniste.

Organizarea ar urma modelul Garzii Nationale din Statele Unite. Joi, premierul Poloniei, Ewa Kopacz, a schimbat legislatia privind inrolarea de urgenta in caz de manevre militare.

Pana acum, legea prevedea convocarea rezervistilor cu pregatire militara, in caz de alerta.

Acum, orice polonez apt de incorporare poate fi chemat.

Alerta in toata zona

La vecinii lituanienii, presedintele tarii, Dalia Grybauskaite, spune ca guvernul va adopta in curand aceeasi masura privind incorporarea rapida in caz de urgenta din cauza situatiei geopolitice.

Pana una alta, lituanienii au la dispozitie o brosura cu 98 de sfaturi utile in caz de razboi.

"Daca esti civil, si subliniezi acest lucru, este putin probabil ca cineva sa se grabeasca sa te ucida. Focurile de arma care se pot auzi in apropiere nu inseamna sfarsitul lumii", se arata in brosura.

"Oamenii vin sa ma intrebe ce-i de facut. Nu stiu daca sa mai stea in tara sau sa emigreze. Este ceva nou. Pana acum nu am mai intalnit asa ceva", sustine Karlis Bukovskis, director al Institutului de afaceri Internationale din capitala Letoniei.

Glume si frica

Sentimentul de teama este in crestere si in Polonia, dar inca nu a ajuns la nivelul unei isterii in masa, crede Tomasz Szlendak, un sociolog al Universitii Nicolaus Copernic din Torun, care studiaza efectele crizei ucraineiene asupra polonezilor.

La o petrecere recenta in mediul academic, unul dintre participanti, fost ofiter, s-a oferit sa organizeze o militie locala in caz de invazie.

Un altul a adaugat ca isi va pune fiica si sotia intr-un avion, dupa care se va inrola in trupele paramilitare.

"Comentariile de acest tip sunt, bineinteles, glume. Dar ele sunt izvorate dintr-o frica reala. Nu au pic de umor, sunt glume triste", spune Szlendak.

Populatia nu a ajuns inca in stadiul in care sa isi faca provizii de alimente si arme in subsolul caselor, dar teama este in crestere, spune si Marcin Zaborowski.

Mesaje alambicate

Fostul parlamentar Pawel Kowal, expert in relatii externe, sustine ca populatia primeste mesaje ambigue de la liderii sai.

Pe de o parte, pericolul rusesc este prezentat ca unul iminent, in timp ce mesajele de reasigurare privind stabilitatea si securitatea asigurata de apartenenta la UE si NATO curg cu aceeasi frecventa.

"Sentimentul este ca intre NATO si Rusia s-a reinstalat o noua Cortina de Fier. Dar de aceasta data, Polonia a nimerit de partea care trebuie", sustine Kowal.

Cresterea numarului de voluntari inrolati in gruparile paramilitare este doar o parte a fenomenului, explica acesta.

Patriotismul si serviciul in uniforma devenisera deja o moda printre tinerii polonezi, in conditiile in care armata ofera o cariera stabila, iar amenintarea reprezentata de fenomenul Putin si criza din Ucraina nu au facut decat sa accelereze acest trend, explica generalul Pacek.

Initiativa privata

In Szczeci, un alt oras polonez, un alt grup paramilitar a reunit zilele trecute 500 de cadeti in cadrul antrenamentelor.

Generalul Pacek crede ca la aceasta ora sunt peste 120 de astfel de grupari in toata tara, dar recunoaste ca este doar o estimare.

Gruparile paramilitare nu sunt nevoite deocamdata sa reporteze infiintarea lor sau numarul de membri inrolati.

Ministerul Apararii incearca sa mentina situatia sub control oferind asistenta tehnica, echipament militar, uniforme, ba chiar si bani pentru a cunoaste dimensiunea fenomenului.

"Nu se pune problema ca ei sa duca luptele. Trebuie doar sa ofere asistenta fortelor armate. Dar, bineinteles, trebuie sa fie pregatiti sa apere tara", mentioneaza generalul.

Mitul invadatorului

In Kalisz, cei 30 de studenti si-au depus juramantul in fata autoritatilor dupa care s-au intors la antrenament pe terenul de sport al scolii.

Grzegorz Sapinski, primarul orasului crede ca situatia din Ucraina a generat o adevarata mutatie in mentalitatea generatiei tinere.

"Nu poti sa nu observi schimbarea de atitudine in randul tinerilor fata de situatia din Ucraina. Pana la urma, ceea ce se petrece acolo nu este la capatul lumii, suntem la doar cateva ore distanta fata de ei", spune primarul din Kalisz.

Pe teren, voluntarii din Shooters Association tocmai fac un tras-mars pe teren. Fiecare din ei foloseste un AK-47 pentru a se obisnui cu greutatea armei.

Cel mai tanar dintre ei, Grzegorz Zureck are doar 11 ani. Tine pasul cu greu, dar nu da semne de abandon.

"Cred ca este posibil ca Putin sa incerce ceva impotriva Poloniei. Din istorie stiu ca Rusia a fost mereu un stat totalitar. Acum incearca sa recupereze ceea ce a pierdut dupa sfarsitul Razboiului Rece. Daca invadeaza Polonia nu o sa stau pe ganduri sa lupt impotriva lor", afirma pustiul de 11 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupe paramilitare Polonia, #invazie rusa Polonia, #anternamente grupari paramilitare , #Polonia