Americanii s-au ferit sa-i inarmeze prea bine pe turci, insa Erdogan s-a descurcat pe cont propriu

Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 13:35
9532 citiri
Americanii s-au ferit sa-i inarmeze prea bine pe turci, insa Erdogan s-a descurcat pe cont propriu
Foto: incisozluk.com.tr

Restrictiile impuse de Washington pentru vanzarea anumitor arme catre aliati i-au fortat pe turci sa-si dezvolte propriile versiuni ale acestora, dupa cum a explicat chiar seful programului de achizitii din cadrul Ministerului Apararii de la Ankara.

"Nu vreau sa fiu sarcastic, dar as vrea sa multumesc pentru orice proiect respins de Statele Unite. Acest lucru ne-a fortat sa dezvoltam propriile noastre arme", a explicat Ismail Demir, citat de Defense News.

Turcii si-au dezvoltat propriile proiectile perforante, dar si drone militare de atac similare celebrelor Predator folosite de americani. In plus, Turcia are deja tancuri, elicoptere si arme de asalt de productie proprie.

Dronele Bayraktar au fost testate pe 29 aprilie pe un poligon din Anatolia, fiind puse sa loveasca tinte de la o distanta de 8 kilometri.

Aparatele de zbor sunt inarmate cu munitie miniaturala dezvoltata de compania locala Roketsan. Incarcatura cantareste doar 22,5 kilograme si include o racheta de 10 kilograme.

In aceste conditii, Ankara sustine ca nu mai are nevoie de dronele militare din Statele Unite, dupa ce Washingtonul a tinut in asteptare solicitarea Turciei pentru dronele Predator inca din 2009.

Oficialii turci si-au propus ca in cel mult 10 ani sa nu mai fie nevoiti sa importe deloc armament si tehnica militara.

Tensiuni in sanul aliantei

Campania dusa impotriva gruparii teroriste Statul Islamic de catre Turcia si SUA i-a asezat pe cei doi puternici aliati din NATO pe pozitii diferite in privinta armamentului folosit contra teroristilor din Siria si Irak, dar si a strategiei de lupta.

"Este ingrijorator! Speram ca aceste diferente de opinie sa nu cauzeze vulnerabilitati in cadrul operatiunilor militare sau o lipsa de coeziune in campania militara anti-ISIL", a marturisit un oficial NATO.

Dusmanul aliatului meu

Relatiile dintre Turcia si SUA sunt pe punctul de a se inflama, dupa ce fotografii ale unor soldati americani din trupele speciale purtand insigne ale luptatorilor kurzi YPG au aparut in mediul online.

Presedintele turc Recep Erdogan s-a simtit ofensat de gestul facut de americani, avertizand ca, pentru Ankara, YPG este o grupare militara suspecta de legaturi cu activistii PKK.

In Turcia, SUA si tarile membre UE, PKK este desemnata in mod oficial grupare terorista.

"Eu sunt o persoana care crede ca politica trebuie facuta in mod onest. De aceea, aliatii nostri, cei care sunt in NATO alaturi de noi, nu pot si nu ar trebui sa isi trimita soldatii in Siria cu insigne YPG pe uniformele lor", s-a plans Erdogan.

Viziunea oficialilor turci asupra implicarii membrilor YPG in activitati teroriste nu este impartasita insa si de Washington. YPG este o grupare militara a minoritatii kurde din Siria, care a reusit sa tina piept cu vitejie asaltului dat de Statul Islamic, iar SUA ii privesc ca pe niste aliati valorosi.

"Prietenii nostri turci ar trebui sa inteleaga faptul ca YPG reprezinta un bun valoros in campania derulata la sol impotriva Statului Islamic", s-a confesat un ambasador occidental la Ankara.

Pentagonul a facut un pas inapoi in fata nervilor manifestati de Ankara, anuntand ca au fost luate "masuri coercitive", dupa cum s-a exprimat col. Steve Warren, purtator de cuvant al Coalitiei Internationale anti-ISIL.

La Washington insa lucrurile sunt in continuare contrare vointei oficialilor de la Ankara.

"Noi nu vedem gruparea YPG ca o extensie a PKK, ba din contra, luptatorii kurzi, ca si alte grupari din Siria sunt cei are lupta efectiv impotriva Statului Islamic", a explicat Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

Pentru analisti, contradictiile in declaratiile date de americani semnaleaza faptul ca Washingtonul are nevoie atat de turci, cat si de kurzii din YPG pentru a duce mai departe campania impotriva teroristilor ISIL.

"SUA are nevoie si de kurzi si de turci pentru a lupta impotriva Statului Islamic. Si va avea nevoie de ei si in campaniile viitoare duse impotriva jihadistilor.

Reluarea negocierilor de pace intre liderii PKK si Ankara ar putea rezolva aceasta problema, dar nu cred ca acest lucru se va intampla in urmatoarele 18 luni", a apreciat un analist politic din Turcia.

#tensiuni Ankara Washington, #razboi Statul Islamic, #razboi Siria, #luptatori kurzi YPG, #armament Turcia , #Turcia