Putin ameninta cu bombe nucleare pentru ca si-a dat seama ca n-are bani de tancuri

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 15:18
8635 citiri
Putin ameninta cu bombe nucleare pentru ca si-a dat seama ca n-are bani de tancuri
Foto: Kremlin

Zeci de noi rachete nucleare de ultima generatie, tancuri moderne "Armata", bombardiere strategice si avioane de vanatoare, toate intra in show-ul de grandoare militara pus in scena de Vladimir Putin.

Pe de alta parte, Rusia, tinand cont de situatia economica actuala, este posibil sa nu isi permita nici macar armele pe care Putin le-a promis pana in 2020.

In urma cu sase luni, liderul de la Kremlin plusa cu 50 de rachete nucleare gata sa intre in arsenalul rusesc in 2015, lucru care a facut ca cel putin un oficial din ministerul Apararii sa-i comunice sefului statului ca investitia ar depasi cu mult bugetul disponibil, relateaza New York Times.

O lume diferita

Pe de alta parte, amenintari comune reprezentate de avansul rapid al Statului Islamic sau cea reprezentata de programul nuclear dezvoltat de Iran i-au facut uneori pe occidentali si rusi deopotriva sa isi uneasca fortele.

Insa ruptura declansata de amestecul Moscovei in criza din Ucraina lasa tot mai putin loc limbajului diplomatic.

"Toata lumea ar trebui sa realizeze ca traim intr-o lume diferita fata de cea de acum doi ani. In acea lume, de acum pierduta, era posibil sa iti asiguri securitatea prin intermediul tratatelor.

Acum suntem intr-o situatie complet diferita in care modul general de a garanta securitatea este prin intimidare militara", crede Alexander M. Golts, analist militar independent din Rusia.

Discursul sau evolueaza in acelasi ton cu al tuturor oficialilor si expertilor din Ministerul Apararii de la Moscova care vad in NATO un inamic ajuns la granita tarii.

Teama aceasta sporeste si sentimentul de izolare al Rusiei, generand o cursa a inarmarii contra cronometru, pentru a depasi faza in care armata rusa s-a confruntat cu dotari insuficiente, asa cum s-a intamplat in cele doua razboaie cecene.

"Armata rusa se intoarce la un program normal de exercitii de lupta si pregatire. Facem exact ceea ce fac si partenerii nostri din Occident", sustine Igor Korotchenko, editorul revistei National Defense din Moscova.

Putere anemica

Destabilizarea Ucrainei si anexarea Crimeei au fost doua operatiuni destul de slab pregatite, dar care au luat Occidentul prin surprindere, tulburand ordinea Europei neafectata de la sfarsitul Razboiului Rece.

Fortele militare rusesti au continuat, mai apoi, sa pozeze in posturi belicoase prin raidurile aeriene desfasurate in apropierea sau chiar in spatiul aerian american si european, ori prin exercitiile de amploare derulate in ultimele luni.

Aceasta nu inseamna neaparat ca Rusia reprezinta acum o amenintare fatisa pentru NATO. "Una este sa anexezi Crimeea folosind 100.000 de soldati bine antrenati si alta este sa ataci NATO", considera Golts.

In criza

Analistii militari considera ca actuala criza a personalului militar profesionist si cea a armamentului performant din Rusia nu se va incheia prea curand, ceea ce ii lasa lui Putin doar varianta unor replici deplasate, precum cea a amenintarii nucleare.

Criza din Ucraina a afectat destul de mult alimentarea industriei militare din Rusia cu anumite componente livrate din tara vecina, in timp ce sanctiunile economice occidentale i-au taiat accesul la alte piese importante, precum microcipurile.

Sunt destule semne de intrebare si fata de cat de mult isi poate permite Rusia sa cheltuiasca in cursa de inarmare, chiar daca industria de Aparare a reusit sa revina in topul exportatorilor de arme, cu 16 miliarde de dolari incasati in 2014.

Putin a revenit in fruntea tarii, in 2012, cu un program de investitii pe 10 ani de 400 de miliarde de dolari destinati Apararii.

A mentionat din nou, in cadrul targului de tehnica militara de la Moscova, ca cel putin 70% din actuala tehnica militara a armatei va fi inlocuita cu arme moderne pana in 2020.

Analistii se arata sceptici insa, considerand ca pusculita Moscovei va secatui cu mult timp inainte de indeplinirea acestui obiectiv.

Calcule gresite

Bugetul de Aparare al Rusiei evolueaza in salturi care reflecta lipsa fondurilor si o slaba evaluare a resurselor financiare necesare pentru modernizarea armatei.

Anul trecut, bugetul de aparare a crescut cu 32%. Anul acesta insa, 4 procente au fost taiate pe fondul crizei economice.

Nu este singura vulnerabilitate din programul de modernizare a armatei Rusiei. Pana in 2020, Putin si expertii militari din guvern preconizasera achizitionarea a 2300 de tancuri "Armata", de productie interna.

Calculele de pe hartie nu bat insa cu realitatea. "Am calculat gresit in privinta tancului Armata. Banii alocati acestui proiect se dovedesc insuficienti.

Costurile de productie sunt cu 250% mai mari decat anticipam", a recunoscut adjunctul ministrului Apararii, Yuriy Borisov, in fata jurnalistilor de la Moskovsky Komsomolets.

Costurile aferente proiectului "Armata" raman secrete, dar jurnalistii rusi estimeaza ca un tanc de acest tip se apropie de 7 milioane de dolari/ bucata.

Costuri neprevazute au aparut si in cazul avionului de vanatoare T-50, numarul aeronavelor care vor intra in dotarea aviatiei militare din Rusia fiind astfel diminuat.

#program inarmare Rusia, #costuri modernizare armata Rusia, #proiecte militare Rusia , #Presedintele Rusiei