De teama Rusiei, Norvegia cere sprijin NATO: Trimiteti mai multe nave in nord

Vineri, 20 Mai 2016, ora 12:28
8206 citiri
De teama Rusiei, Norvegia cere sprijin NATO: Trimiteti mai multe nave in nord
Foto: Wikimedia

Summit-ul NATO din luna iulie, de la Varsovia, le va oferi prilejul oficialilor norvegieni sa ceara un sprijin mai mare din partea Aliantei in fata miscarilor expansioniste pe care Rusia le manifesta in nordul continentului si in zona arctica.

Ministrul adjunct al Apararii din Norvegia, Oysten Bo, crede ca e timpul ca si statele membre NATO din Europa "sa faca un pas mai hotarat" pentru a contracara mutarile tot mai agresive ale Rusiei in nord, anunta Defense News.

Tensiuni in Oceanul Arctic

"Domeniul maritim, in opinia noastra, necesita o atentie deosebita. NATO si aliatii trebuie sa creasca nivelul investitiilor in tehnica de lupta maritima de ultima ora", a explicat oficialul de la Oslo, mentionand ca va solicita si modificarea planurilor de rezerva ale Aliantei in sectorul maritim.

In urma unor revendicari teritoriale ale Rusiei in zona arctica, Moscova a decis sa reactiveze mai multe baze militare sovietice din zona si sa construiasca alte sase avanposturi militare noi.

Europa inerta

Oysten Bo a laudat initiativa Washingtonului de a spori prezenta militara in Europa, ca parte a planului de a reasigura partenerii din spatiul euro-atlantic de implicarea SUA in problemele de securitate ale continentului.

Pe de alta parte insa, adjunctul Apararii din Norvegia le cere tarilor europene membre NATO sa dovedeasca o implicare mai mare in consolidarea flancului nordic al Aliantei.

"Vrem o prezenta sporita a fortelor de pastrare a pacii in nordul extrem intr-un moment in care Rusia manifesta un interes deosebit in regiune.

Norvegia nu considera Rusia o amenintare in acest moment", a explicat Bo, mentionand totusi ca situatia se poate schimba in viitor, in cazul in care Europa si NATO nu reusesc sa se mobilizeze pentru a proteja regiunea arctica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit NATO 2016, #tensiuni Rusia NATO, #securitate Europa , #NATO