Gest disperat sau strategie? Rusia le-a vandut chinezilor comorile armatei sale

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:42
9433 citiri
Gest disperat sau strategie? Rusia le-a vandut chinezilor comorile armatei sale
Foto: Wikimedia

Lipsita de resurse financiare, Moscova se vede nevoita sa faca si ultimul compromis in relatia cu Beijingul: vanzarea armelor de ultima generatie produse in Rusia.

24 de avioane de lupta Sukhoi-35 vor intra in dotarea aviatiei chineze, perfectand o afacere care pana in urma cu cativa ani ar fi parut de-a dreptul imposibila, relateaza reporterii CNBC.

Compromisul total

Inamici cu state vechi, Rusia si China au dezvoltat relatii comerciale din ce in ce mai stranse dupa ce Moscova s-a trezit lovita de sanctiunile economice dictate de Occident pe tema crizei din Ucraina.

Chiar si asa, vanzarea de armament rusesc de ultima generatie catre China parea o chestiune iesita din discutii in cadrul negocierilor purtate intre Vladimir Putin si Xi Jinping.

Acum insa compromisul facut de rusi pare total, Moscova acceptand sa vanda contra sumei de 2 miliarde de dolari cele 24 de aeronave.

Nu este o afacere tocmai ieftina pentru Beijing, care va plati un pret de 83,3 milioana de dolari pentru un avion, dar reprezinta un pas important pentru liderii chinezi, nevoiti sa achizitioneze ani la rand tehnica militara mai slaba decat cea folosita de Armata rusa.

Sukhoi-35 este unul dintre avioanele de top in dotarea fortelor aeriene ale Rusiei, iar producatorii de armament din Rusia, dar si din alte parti ale lumii, nu isi vand de obicei cele mai noi arme catre Beijing de teama ca inginerii chinezi le vor copia si produce sub alt nume.

Practic, gestul facut de Moscova este o incalcare a traditiei care a lasat o lume intreaga cu gura cascata.

Motiv dublu

Cei mai multi analisti intrevad doua motive in spatele deciziei pe care Putin trebuie sa o fi acceptat cu inima indoita, dar, cel mai probabil, adevarul este reprezentat de o combinatie a celor doua.

Un prim raspuns ar consta in nevoia lui Vladimir Putin de a consolida cat mai rapid o alianta strategica in Asia dupa ce legaturile cu NATO si Occidentul au fost rupte ca urmare a implicarii Rusiei in criza din Ucraina.

In acest caz, grabirea ritmului de livrare a noilor tehnologii de lupta catre China poate fi o pastila aproape usor de digerat.

Numai ca partenerul traditional al Rusiei de pe piata de armament din Asia nu a fost niciodata China, ci India, iar in acest moment situatia dintre cele doua tari asiatice este destul de tensionata, ceea ce inseamna ca Rusia va avea dificultati in faurirea unei noi aliante in regiune.

Pe de alta parte, un alt motiv serios il reprezinta banii, o tema care este subiectul principal de discutie la Moscova de mai bine de un an. Pretul petrolului este scazut de 15 luni deja, iar costul conflictelor intretinute in Siria si Ucraina se dovedeste o adevarata povara pentru bugetul Rusiei.

Dar, pe langa petrol, Rusia a avut intotdeauna si o alta marfa de succes pe piata internationala: armamentul, iar acum Moscova pare decisa sa scoata profit din aceasta industrie.

Din acest punct de vedere, Asia nu este singura piata de desfacere pentru tehnica de lupta a rusilor, mai multe tari din Golf cumparand constant arme produse de industria de profil din Rusia, cu Arabia Saudita actionand in multe cazuri pe post de finantator al acestor tranzactii.

Intrebarea este daca acesti client din lumea araba nu se vor alinia pentru a cere favoruri similare acum ca Putin pare sa fi deschis larg portile arsenalului militar detinut de Rusia.

Cel mai probabil, mesajul pe care Kremlinul a vrut sa il transmita cu acest prilej este ca, daca a vandut avioane SU-35 chinezilor, nu sunt multi alti client pe care i-ar refuza in cazul unor tranzactii de tehnica de lupta avansata.

#industrie armament Rusia, #livrari tehnica militara, #arme China, #export armament Rusia , #China