Autoritatea de Supraveghere Financiara a finalizat verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu, nefiind identificate probleme.
Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
In urma verificarilor, s-a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.
"Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare", se mentioneaza in comunicat.
Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.
Autoritatea de Supraveghere Financiara va... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:22
O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private trebuie sa aiba la baza o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente, arata Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
"O decizie de unificare a supravegherii pietei de asigurari, de capital si respectiv a fondurilor de pensii private - pe langa faptul ca este necesar sa faca obiectul unei ample dezbateri cu asociatiile profesionale a societatilor care sunt subiecte ale supravegherii - trebuie sa aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente', a declarat Florentina Almajanu, conform Agerpres.
In acest context, UNSAR solicita o analiza responsabila asupra oportunitatii comasarii, in regim de urgenta, a autoritatilor de supraveghere si control a pietei de capital, pietei de asigurari si a segmentului de pensii administrate privat.
"Pe de o parte, consideram ca, in vederea luarii unei decizii, trebuie luat in considerare contextul economic si financiar local si global. La nivelul pietelor financiare continua sa se manifeste tensiuni la cote ridicate, volatilitatea fiind una dintre caracteristicile principale ale acestora. Persista, totodata, incertitudinile privind perspectivele cresterii economice la nivel... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 08:26
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a avizat marti autorizarea definitiva a doua fuziuni de fonduri de pensii facultative.
A fost autorizata definitiv fuziunea fondului de pensii facultative Stabil, fond absorbant, administrat de Generali, cu fondul OTP Strateg, fond absorbit, administrat de catre Onix Asigurari S.A, precum si fuziunea fondului BRD Medio cu fondul BRD Primo, fond absorbit, ambele administrate de societatea specializata a BRD, informeaza CSSPP.
Procesul de autorizare de catre CSSPP a fuziunii in sistemul de pensii private - Pilonul III cuprinde doua etape, prealabila si definitiva. Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizeaza numai cu acordul prealabil al majoritatii participantilor fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit.
CSSPP precizeaza ca participantii care nu au fost de acord cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative ale fondului absorbant s-au putut transfera fara penalitati de transfer la oricare alt fond de pensii facultativ.
Dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, administratorii implicati in fuziuni efectueaza atat transferul participantilor care nu sunt de acord cu fuziunea si care au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative, cat si transferul participantilor de la fondul de pensii absorbit catre fondul de pensii absorbant.
Totodata, administratorii si depozitarii activelor fondurilor de pensii implicate in fuziune sunt responsabili... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:22
Administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa plateasca o contributie initiala, pana la 1 mai 2012, totalizand o jumatate de milion de euro, pentru infiintarea Fondului de Garantare in sistemul pensiilor private.
Aceasta suma initiala este destinata sa acopere cheltuielile de infiintare a Fondului de Garantare - sediu, utilitati, salariati, si nu pentru acoperirea obligatiilor fondurilor de pensii catre participantii in sistem, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
El a precizat ca pana pe 30 aprilie 2012 vor fi calculate de Comisie si contributiile anuale care vor trebui platite de catre administratorii de fonduri de pensii.
In prezent, pe piata autohtona exista 10 administratori de pensii private pe Pilonul III al pensiilor facultative si noua administratori pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii. Contributia initiala pentru Fondul de Garantare este de 1% din capitalul social minim prevazut de lege pentru administratori, de 1,5 milioane euro pe Pilonul III si 4 milioane euro pe Pilonul II.
Fondul de Garantare este o persoana juridica de drept public, sustinuta din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii private, care va functiona sub supravegherea CSSPP si va fi controlata de Curtea de Conturi.
Fondul de Garantare va fi condus de un Consiliu de Administratie format din trei membri - din partea CSSPP, Ministerului Finantelor... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:12
Fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) administrau in august active nete de 5,67 miliarde lei (1,34 mld. euro), in crestere cu 52,94% fata de august 2010, in timp ce numarul participantilor a sporit cu 5,64%, la 5,38 milioane, potrivit unui comunicat al CSSPP. In august 2011, 5,38 milioane persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, in crestere cu 5,64% fata de august 2010 si cu 0,68% fata de iulie 2011.Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de 5,67 miliarde lei (1,34 miliarde de euro, la cursul BNR din 31 august 2011), in crestere cu 2,16% fata de luna iulie 2011 si cu 52,94% mai mare decat in august 2010 (crestere cu 54,27% raportat la moneda euro), se arata in raportul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).In ceea ce priveste distributia pe varsta, in august 2011, 57,88% dintre participanti aveau varsta de pana in 35 ani si 42,12% varsta de peste 35 de ani. Pe gen, distributia a fost urmatoarea: 51,60% erau barbati si 48,40% femei.
In conditiile unei cote de contributie de 3% din venitul brut realizat, in luna august 2011 au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 183,60 milioane lei (43,48 milioane euro), in crestere cu 8,06% fata de iulie 2011 si cu 35,40% fata de august 2010. In total, in ultimele 12 luni au fost virate contributii in valoare de 1,8 miliarde lei, cu o medie lunara de 150,41 milioane lei.... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 15:52
Fondurile de pensii private vor investi mai mult in actiunile emitentilor listati la bursele europene pentru a diversifica si reduce riscul asociat, daca numarul de emitenti cu lichiditate adecvata de pe piata locala nu va creste, a declarat miercuri presedintele CSSPP, Mircea Oancea, informeaza NewsIn."Pe masura ce sumele alocate investitiilor in actiuni cresc, pentru a diversifica si pentru a reduce riscul de lichiditate asociat portofoliilor de actiuni, fondurile de pensii private se vor orienta intr-o mai mare masura catre actiunile emitentilor listati la bursele europene, in conditiile in care piata de capital locala nu poate asigura un numar mai mare de emitenti cu o lichiditate adecvata", a mentionat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.Potrivit acestuia, investitiile fondurilor de pensii private in actiuni au crescut cu 2,08 puncte procentuale in doua luni, la 14,43% in februarie (de la un nivel de 12,35% in decembrie 2010), inclusiv ca pondere in portofoliul fondurilor de pensii private, iar avansul s-a observat in special pe actiunile companiilor romanesti, acesta fiind de 1,84 puncte procentuale (la 11,05% in februarie, de la 9,21% in decembrie 2010).De asemenea, ponderea actiunilor emitentilor tranzactionati pe bursele europene a crescut cu 0,24 puncte procentuale, la 3,38% in februarie, de la 3,14% in decembrie 2010. mai mult
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 15:55
Fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea administra active de peste 1,5 miliarde euro la sfarsitul lui 2011, in conditiile majorarii contributiei cu 0,5%, pana la 3% din salariul brut al participantilor, a declarat pentru NewsIn presedintele CSSPP, Mircea Oancea."Cred ca tinta de 1,5 miliarde euro este realista pentru finalul anului 2011. Contributiile programate a fi virate catre fondurile de pensii private obligatorii in 2011 se vor ridica la 2,25 miliarde lei, reprezentand putin peste 500 milioane euro.
Asta inseamna ca am putea avea peste 1,5 miliarde euro active in sistem la finalul anului 2011, in conditiile in care se adauga si profitul din administrarea acestor bani", a explicat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
Presedintele CSSPP estimeaza un volum de active de peste 1 miliard de euro la sfarsitul lui 2010 pentru fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii.
Mircea Oancea sustine ca un nivel al contributiei de 3% este "destul de mic", iar un volum al activelor de aproximativ 1,5 miliarde euro "nu constituie subiect de politici publice sau de proiecte majore de investitii".
"Aceasta suma de bani reprezinta capital autohton, capital care se investeste in economie prin achizitionarea de diverse active disponibile cum ar fi actiuni, obligatiuni ale municipiilor, corporatiilor mari si obligatiuni ale statului. Astfel, aceste fonduri pot contribui la finantarea... mai mult
Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 12:06
Activele nete ale fondurilor de pensii private, obligatorii si facultative, au ajuns la 2,95 miliarde de lei la finele lunii februarie, in crestere cu 7,3% fata de 31 ianuarie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).Defalcat, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 2,73 miliarde de lei, in urcare cu 7,41% fata de luna ianuarie, precizeaza Mediafax.
Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,72% in luna februarie, la 4,971 milioane.
Cifra se refera la persoanele care au primit in contul de pensie privata cel putin o contributie de la lansarea sistemului, in mai 2008.
Pe acest segment de piata activeaza 10 companii de profil care administreaza cate un fond de pensii.
Dupa valoarea activelor, primele trei fonduri sunt administrate de ING Pensii - 1,077 miliarde de lei, Allianz-Tiriac Pensii - 625,29 milioane de lei si Generali Fond de Pensii - 222,56 milioane de lei.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizeaza 228,29 milioane de lei, avansul fata de luna ianuarie fiind de 6,04%, in timp ce numarul contributorilor a crescut cu 0,98%, la 190.327 persoane.
Cele mai mari fonduri de profil sunt ING Optim - 66,1 milioane de lei, BCR Prudent - 46,1 milioane de lei si AZT Moderato - 34,2 milioane de lei.
Primul fond este administrat de ING Asigurari de Viata, al doilea de BCR Asigurari de Viata, iar ultimul de Allianz-Tiriac... mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 15:45
Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 1,57 miliarde lei (374,06 milioane euro) la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 9,49% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP),informeaza Newsin. La sfarsitul lunii mai, fondurile de pe pilonul II aveau active nete de 1,44 miliarde lei (343,95 milioane euro). Cele 13 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui iunie, 4.358.578 de participanti de la care incasau contributii, cu 33.484 mai multi decat in mai. Cea mai mare crestere a activelor - de 20,83% - a fost inregistrata in iunie de fondul administrat de Eureko, iar avansul cel mai scazut a fost inregistrat de fondul Omniforte, cu 8,02%. Fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 613,44 milioane lei la finalul lui iunie. Comisia de Supravehere a Sistemului de pensii Private (CSSPP) a anuntat pe 3 iunie ca a autorizat deficitiv fuziunea intre fondurile gestionate de Bancpost (fond absorbit) si Eureko (fond absorbant). In urma fuziunii dintre fondurile administrate de Eureko si Bancpost, pe pilonul II au ramas 13 jucatori. In prezent este in curs un alt proces de fuziune, intre fondul administrat de BCR Fond de Pensii si fondul de pensii Omniforte, gestionat de Omniasig Pensii. Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul... mai mult
Luni, 06 Iulie 2009, ora 17:50